«Είναι δύσκολο να καταλογίσει κανείς την ευθύνη σε κάποιον άλλον. Όλοι θέλουμε να τελειώσει η πανδημία, να επανέλθουμε στην καθημερινότητα και να ρυθμίσουμε τη δραστηριότητας της οικονομίας», ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής πνευμονολογίας, Παναγιώτης Μπεχράκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν έχει παρουσιάσει την καμπή που θα περιμέναμε, ωστόσο, οδεύουμε προς την αποκλιμάκωση. «Εφόσον η εμβολιαστική κάλυψη εξελίσσεται ομαλά, αυτόματα αποτελεί εμπόδιο στην διασπορά του κορωνοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η εφαρμογή lockdown σε τοπικά επίπεδα, δικαιολογείται σύμφωνα με τον ίδιο, αφού θα αποτελέσει ένα «καμπανάκι», κυρίως για τουριστικές περιοχές.
Αναφορικά με την διαδικασία των εμβολιασμών, ο κ. Μπεχράκης, σχολίασε ότι «το πρόγραμμα «Ελευθερία» έχει πετύχει. Η προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα είναι ικανοποιητική και το γεγονός ότι κάποιος έχει την ευκαιρία να εμβολιαστεί και την αρνείται, είναι «πρόβλημά» του. Όταν κάποιος έχει την ευκαιρία να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και δεν το κάνει, δεν μπορεί κάποιος να τον υποχρεώσει. Οδηγούμαστε όμως σε μια κατάσταση που θα νοσούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί».
Σχολιάζοντας μάλιστα, την άρνηση κάποιων υγειονομικών να εμβολιαστούν, ο κ. Μπεχράκης ανέφερε ότι, «η έννοια της υποχρεωτικότητας δεν συμβαδίζει πολύ καλά με την ελευθερία που πρέπει να διέπει την άσκηση της ιατρικής, όμως όταν οι αριθμοί γίνονται τόσο σκληροί, δε πρέπει να πάψουμε να σεβόμαστε την πραγματικότητά, ότι δηλαδή ο κατακτητής κορωνοϊός εκτελεί έναν Έλληνα κάθε ώρα. Οι συνάδελφοι οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν δε μπορούν να μετατρέπουν σε υγειονομικές βόμβες ένα νοσοκομείο και να γίνονται υπαίτιοι για τη μόλυνση άλλων ασθενών. Δεν τιμά το σώμα των ιατρών και των νοσηλευτών, να έχουν διαθέσιμο το εμβόλιο και να το αποποιούνται».
Για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα, ο κ. Μπεχράκης επεσήμανε ότι απαιτείται ο εμβολιασμός τουλάχιστον του 65%-70% του πληθυσμού. «Ένα τέταρτο κύμα για να εμφανιστεί πρέπει να έχουμε δύο δεδομένα. Είτε να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη, πολύ μεταδοτική, είτε η μετάλλαξη αυτή να είναι ανθεκτική στα εμβόλια», εξήγησε κλείνοντας ο ίδιος.