Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων με πολεμικές ιαχές: Πώς αντιδρά η Αθήνα – Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ

Πρέπει να διαβάσετε

Σε ακραίες προκλήσεις με παραληρηματικές δηλώσεις τόσο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και από Τούρκους αξιωματούχους επιδίδεται η Άγκυρα τις τελευταίες ώρες σε μία ακόμη προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε νέο παραλήρημα κατά της Ελλάδας και της Γαλλίας προχώρησε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για μία ακόμη φορά έδειξε ότι θέλει να τραβήξει και άλλο το σκοινί των προκλήσεων αγνοώντας όλους όσους ζητούν να συνετιστεί και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτήν την φορά ο Τούρκος πρόεδρος δεν έβαλε στο στόχαστρο μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Γαλλία η οποία μέσω του Εμανουέλ Μακρόν έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της χώρα μας.

Ειδικότερα, επιτέθηκε κατά Ελλάδας και Γαλλίας αναφέροντάς ως «μη ικανούς τους διοικητές» των δύο χωρών και αναρωτιέται αν «οι δύο λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν τις ίδιες θυσίες με την Τουρκία».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Ερντογάν είπε πως «δέχεται ο ελληνικός λαός ο,τι θα του συμβεί λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγεμόνων τους;» και συνέχισε «γνωρίζει ο Γάλλος πολίτης ότι θα πληρώσει λόγω των φιλόδοξων και ανίκανων ηγεμόνων τους;».

Ακραίες προκλήσεις

Νωρίτερα την Κυριακή στο μήνυμα προς τον λαό του για την Γιορτή της Νίκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ένα νέο κρεσέντο προκλητικότητας υπογράμμισε πως «θα υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα έναντι εκείνων που εισέβαλαν στη Μικρά Ασία».

«Φυσικά δεν είναι σύμπτωση ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο, που προσπάθησαν να εισβάλουν στην πατρίδα μας πριν από έναν αιώνα, ήταν οι ίδιοι εισβολείς. Ακριβώς όπως το έθνος μας έφερε τον αγώνα για τη σωτηρία στη νίκη, παρά την απουσία και την δυνατότητα, σήμερα, δεν θα διστάσει ποτέ να απογοητεύσει τις φιλοδοξίες και τις κινήσεις που έχουν στόχο να φέρουν όρους της συνθήκη των των Σεβρών, μέσα στην Μπλε Πατρίδα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για τη θέλησή μας σε αυτό το θέμα και την ακλόνητη πίστη μας στη νίκη» είπε χαρακτηριστικά.

Εμπρηστική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, ήρθε και το τουρκικό ΥΠΕΞ να εκδώσει ανακοίνωση με αφορμή τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παρουσία Ελλήνων εθνοφυλάκων στο Καστελλόριζο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ επικαλούμενο τη συνθήκη ειρήνης του Παρισιού τονίζει ότι «αν τα δημοσιεύματα ευσταθούν πρόκειται για άλλη μια ένδειξη ότι ότι η Ελλάδα δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και παράλληλα δείχνει τις πραγματικές τις προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Μάλιστα, εξηγεί πως «δεν θα επιτρέψουμε σε μια τέτοια πρόκληση να επιτύχει τον σκοπό της, ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας».

Ξεκαθαρίζει, δε, πως «τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα» και πως «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, θα είναι ηττημένη».

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα οφέλη μέχρι το τέλος του διεθνούς δικαίου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Για τρεις ακόμα μήνες το Oruc Reis στη Μεσόγειο

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με τις οποίες το Oruc Reis θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για τρεις ακόμη μήνες.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο τουρκικό δίκτυο «A Haber», χαρακτήρισε casus belli την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 μίλια στο Αιγαίο, προσθέτοντας απειλητικά ότι «ισχύει» η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης.

Διπλωματική αντεπίθεση από την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή η Αθήνα παρακολουθεί το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων αντιδρώντας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν χθες, πως «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αποκλιμάκωση ή κυρώσεις» στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής και περιμένει να δει τις επόμενες ημέρες αν η Τουρκία θα διαλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, ή θα συνεχίσει σε αυτόν των προκλήσεων δοκιμάζοντας τις αντοχές της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου.

Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου. Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους.

Η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά. Σε κάθε περίπτωση η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Η Αθήνα αλλά και η ΕΕ υπενθυμίζουν προς την τουρκική πλευρά την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης σημειώνοντας ότι τον Σεπτέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής, θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εάν η Άγκυρα δεν αλλάξει στάση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη διήμερη συνεδρίαση των 27 υπουργών Εξωτερικών, έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στην  Άγκυρα καλώντας την να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας.

Το τελεσίγραφο των Βρυξελλών μεταδόθηκε μέσω της λίστας των πιθανών κυρώσεων που θα αποφασιστούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 24 και 25 Σεπτεμβρίουσε εάν μέχρι τότε η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις.

ΑΟΖ με την Κύπρο μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες

«Η ελληνική διπλωματία έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα αποτελεσματικότητα ως προς την επίτευξη στόχων που μέχρι σήμερα διέφευγαν. Έχει εξέλθει από την περίοδο της ακινησίας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών. Στόχος είναι, όπως τονίζει, να οριοθετηθούν σταδιακά το σύνολο των θαλάσσιων ζωνών μας, με την Κύπρο φυσικά σε προεξάρχουσα θέση.

«Εν ευθέτω χρόνω και αφού ωριμάσουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε με την Κύπρο προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή του στη RealNews.

Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας αυτή την Παρασκευή αναμένεται να έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες όπου στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ενημέρωση του κ. Γκουτιέρες για τις συμφωνίες της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις θωράκισης έναντι της τουρκικής επιθετικότητας καθώς η εκτίμηση που υπάρχει στην Αθήνα είναι πως η Τουρκία θα κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις της φλερτάροντας με θερμό επεισόδιο.

κη των Παρισίων το 1947, με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα από την Ιταλία.

Στην ημερήσια διάταξη οι κυρώσεις

Ο Νίκος Δένδιας μιλώντας στη Deutsche Welle φρόντισε να υπενθυμίσει τη λίστα των κυρώσεων που συμφωνήθηκε εντός της Ένωσης.

«Εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, αποφασίσαμε ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία δεν επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, αν δεν επιστρέψει στη διαδικασία του διαλόγου, σε μία διαδικασία κατά την οποία ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας θα είναι απαραίτητος, οι κυρώσεις θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτό συμφωνήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται τα όρια, τα οποία είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα