Την αισιοδοξία ότι μέχρι το 2028 το έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας του παράκτιου τείχους θα έχει ολοκληρωθεί, εξέφρασε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.
Ο κ. Καλοκαιρινός, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Ιουλίου, αναφέρθηκε στην σημαντική έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και αυτά που απομένουν ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην δημιουργία δυο παραλιών, ανατολικά και δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο η έγκριση της ΜΠΕ καθώς και της Ακτομηχανικής Μελέτης που προηγήθηκε, τον Ιούλιο 2024 ήταν δυο πολύ δύσκολες διαδικασίες, ενώ η έγκριση της λιμενικής μελέτης που ακολουθεί μοιάζει πιο απλή. Ως εκ τούτο , ο στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δημοπρατήσει το έργο εντός του 2026, ούτως – ώστε αν όλα πάνε καλά το 2028 να ολοκληρώνεται και οι Ηρακλειώτες αλλά και οι επισκέπτες να μπορούν να κάνουν μπάνιο στο κέντρο του Ηρακλείου.
Ο κ. Καλοκαιρινός μίλησε ακόμα για τα μεγάλα έργα που συμπληρώνουν τον σχεδιασμό του Δήμου για το παραλιακό μέτωπο, δηλαδή την ανάπλαση των Νεωρίων, την στερέωση του Παράκτιου Τείχους στο Μπεντενάκι και την ανάπλαση της Πλατείας 18 Άγγλων. Όλα μαζί αναμένεται να αλλάξουν εντελώς την εικόνα της πόλης αλλά και την σχέση της με τη θάλασσα.
Για το ίδιο θέμα μίλησε στον ΣΚΑΙ Κρήτης 92.1 και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υποδομών Γιώργος Σισαμάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η βασική χρησιμότητα του έργου είναι η αντιδιαβρωτική προστασία του τείχους ενώ για την άμμο στις υπό διαμόρφωση παραλίες, είπε ότι έχει προβλεφθεί η αναπλήρωσή της σε ποσοστό 5% ετησίως, για τα πρώτα 7 χρόνια.
Στη συνέχεια, αναμένεται η παραλία να έχει αποκτήσει την οριστική μορφή της.
Ακούστε εδώ όσα είπε στον ΣΚΑΙ Κρήτης ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης:
Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου:
Στα οφέλη για τους ανθρώπους του Ηρακλείου και σε λεπτομέρειες της νέας, εγκεκριμένης πλέον μελέτης του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας της παράκτιας ζώνης της Παλιάς Ηλεκτρικής στον κόλπο του Δερματά, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο αναβαθμίζεται η ευρύτερη περιοχή.
Όπως ανέφερε ο Αλέξης Καλοκαιρινός, πρόκειται για ένα έργο το οποίο η Δημοτική Αρχή όρισε ως εμβληματικό στην αναθεωρημένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου και συμπεριλαμβάνεται στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης (ΠΣΠΑ) για την προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη της Ενετικής Οχύρωσης και των Νεωρίων του Ηρακλείου, διότι: «Έχει διπλή σημασία. Είναι ένα έργο σωστικό για τα Τείχη, όμως ταυτοχρόνως είναι και το έργο το οποίο θα αποδώσει μια διπλή αστική παραλία στην καρδιά του Ηρακλείου, στην απόληψη της συνοικίας της Αγίας Τριάδας. Ακριβώς επειδή συνδυάζει αυτά τα χαρακτηριστικά, δηλαδή της διαφύλαξης του ίδιου του μνημειακού συνόλου, για το οποίο καταβάλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια και αυτό συμβαίνει διαχρονικά στο Δήμο Ηρακλείου αλλά ιδιαίτερα σήμερα και στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης της παραχώρησης των Τειχών, με τη δυνατότητα για τη κολυμβητική χρήση.»
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αναφέρθηκε σε τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου όπως προβλέπονται στη νέα μελέτη, με τα οποία επιτυγχάνεται η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, η ασφαλής χρήση της παραλίας, η προστασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ) από τις βλάβες που προκαλεί στο κτίριο ο κυματισμός, καθώς και η προστασία του παραθαλάσσιου τμήματος της πόλης, επαναφέροντας ταυτόχρονα την μοναδική παραλία που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι Ηρακλειώτες, στην παλιά της μορφή: «Πρόκειται για δύο παραλίες. Υπάρχει η κατ’ εξοχήν παραλία του κόλπου του Δερματά η οποία έχει μήκος 210 μέτρα και η παραλία στα δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας με μήκος 170 μέτρα. Αθροίζουμε δηλαδή 410 γραμμικά μέτρα παραλίας με ένα ικανό βάθος το οποίο βρίσκεται περίπου στα 30 μέτρα, ενδεχομένως και να τα υπερβαίνει σε ορισμένα σημεία. Μπροστά από την κάθε παραλία έχουμε τους δύο ύφαλους κυματοθραύστες. Ύφαλοι κυματοθραύστες είναι αυτοί οι οποίοι είναι βυθισμένοι, είναι μέσα στο νερό και δεν θα είναι ορατοί από την παραλία. Μπροστά από την παραλία του Δερματά θα είναι ένας κυματοθραύστης 250 μέτρων και δυτικά του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας άλλος ένας κυματοθραύστης 200 μέτρων. Θα έχει λεπτόκοκκη άμμο και αυτό θα γίνει με ένα έργο προσάμμωσης για την οποία έχουν προβλεφθεί σταδιακές απώλειες οι οποίες θα αναπληρώνονται. Ανάμεσα στις δύο παραλίες θωρακίζεται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας το οποίο υποφέρει και αυτό από κυματισμούς, και με μια πρόσθετη θωράκιση με φυσικούς ογκόλιθους.»
Αναφερόμενος στον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός ανέφερε ότι θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πλαζ δύο χρόνια μετά την έναρξη του έργου, υπό καλές συνθήκες ενδεχομένως το 2028, και τόνισε: «Αυτό είναι ένα έργο το οποίο έχει αρκετά μεγάλη προϊστορία. Είχαν γίνει βήματα μπρος και βήματα πίσω τα οποία ανεστράφησαν με μια προηγούμενη μελέτη. Υπήρχε το ζήτημα του χαρακτηρισμού ως μαρίνας του κόλπου του Δερματά το οποίο ευτυχώς έχει αρθεί. Και έτσι υπό νέες συνθήκες εκπονήθηκε μια μελέτη που είναι αυτή την οποία πρόκειται να πραγματοποιήσουμε και η οποία χρειάστηκε να περάσει από όλα τα βήματα των εγκρίσεων. Ακριβώς πριν από ένα χρόνο πετύχαμε την έγκριση της ακτομηχανικής μελέτης, τον Ιούλιο του 2024, και τώρα έχουμε την τελευταία και σημαντικότερη έγκριση από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από τη σύμφωνη γνωμοδότηση του ΚΑΣ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Έτσι, έχοντας κάνει αυτά τα δύο πολύ κρίσιμα βήματα για τα οποία χρειάστηκε να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια και από τους συνεργάτες μας στο Δήμο Ηρακλείου και βέβαια με τη μελετητική ομάδα, φτάνουμε πλέον στο σημείο όπου θα πρέπει να εγκριθεί και η λιμενική μελέτη. Συνεπώς, είμαστε πλέον σε θέση να πούμε ότι αυτό το έργο θα γίνει. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να ξεκινήσει μέσα στο 2026 έτσι ώστε πριν αλλάξει η δεκαετία, ενδεχομένως και το 2028 θα έχουμε αυτή την παραλία να την απολαμβάνουν οι Ηρακλειώτες, να την απολαμβάνουν οι επισκέπτες και πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει ολόκληρη την αίσθηση της πόλης.»
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για μια ακόμη φορά για την συνεργασία και την υποστήριξη την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Πρόεδρο του ΚΑΣ και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου, την Διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, και εισηγήτρια στο ΚΑΣ, Ιουλία Παπαγεωργίου, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, την Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασωτάκη, όπως επίσης και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υποδομών & Βιώσιμης Γιώργο Σισαμάκη, όλα τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, καθώς και την μελετητική ομάδα του έργου.
Επίσης, ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρθηκε στη συνάρθρωση του συγκεκριμένου έργου με τον ευρύτερη σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για το παραλιακό μέτωπο στο κομμάτι που περικλείεται από τα Τείχη, τονίζοντας: «Έχουμε μια σειρά έργων. Έχουμε τα Νεώρια, το οποίο είναι έργο εξαιρετικής σημασίας, όπου το σύνολο πλέον των Νεωρίων θα προχωρήσει ως προς την ανάθεση του ελπίζουμε μέσα στο 2025. Έχουμε την πλατεία των 18 Άγγλων η οποία έχει μελετηθεί και θα πραγματοποιηθεί. Έχουμε τη στερέωση και στατική αποκατάσταση του παράκτιου τείχους, δηλαδή το Μπεντενάκι το οποίο είναι ένα έργο που συναρθρώνεται με αυτό, δυο έργα που πρέπει να γίνουν με μια συγκεκριμένη χρονική σειρά. Δηλαδή, ξεκινάμε με τη στερέωση και όσο εξελίσσεται αυτή η στερέωση από δυτικά προς ανατολικά, έχοντας τελειώσει το δυτικό τμήμα, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε και αυτό που ονομάζεται αντιδιαβρωτική προστασία της Παλιάς Ηλεκτρικής, που είναι ο κόλπος του Δερματά.»
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου αποκάλυψε και ότι ένα από τα επιχειρήματα που η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε στην Αθήνα, συζητώντας και με την εισηγήτρια και με τον Πρόεδρο του ΚΑΣ και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου τον Γιώργο Διδασκάλου, αλλά και μέσα στην ίδια τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, είναι ότι: «Η κατάσταση σε ότι αφορά την παραλία είναι στα όρια του μη ανεκτού, είναι μια εικόνα υποβάθμισης αυτή την οποία βλέπουμε. Υπάρχει όμως χρήση, υπάρχει κολυμβητική χρήση και υπάρχει και μια ειδικότερη κολυμβητική χρήση από οικογένειες με μέλη που έχουν ειδικές ανάγκες. Αυτοί είναι και οι άνθρωποι που στερούνται των μέσων να κάνουν κάτι διαφορετικό που έχει να κάνει με τα κέντρα αποκατάστασης, που έχει να κάνει με άλλες παραλίες που είναι προσβάσιμες αλλά είναι μακρινές. Αυτό είναι σημαντικό. Δηλαδή ότι αυτή θα είναι κατά βάση μια λαϊκή παραλία. Μια παραλία για όλους μέσα στην πόλη με ότι σημαίνει αυτό. Πηγαίνεις εκεί με τα πόδια και αυτό δεν το έχουμε σήμερα.»
Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση έγκρισης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου της αντιδιαβρωτικής προστασίας της παράκτιας ζώνης της Παλιάς Ηλεκτρικής, την έλαβε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, την Πέμπτη 24/7. Το έργο, προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ εντάσσεται στην Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) του Δήμου Ηρακλείου με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027», καθώς επίσης και στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης (ΠΣΠΑ) για την προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη της Ενετικής Οχύρωσης και των Νεωρίων του Ηρακλείου.