Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, επ’ ευκαιρία της επίσημης δεξίωσης για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Στην εκδήλωση τηρήθηκε επακριβώς το ίδιο πρωτόκολλο όπως και για κάθε επίσκεψη πολιτικού ηγέτη στην έδρα του προέδρου των ΗΠΑ, κάτι που θεωρήθηκε σαν έμμεσο, πλην ηχηρό φιλελληνικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
«Οι Έλληνες μετανάστες» έγραψε ο Τζο Μπάιντεν στο Facebook «ανέκαθεν εμπλούτιζαν την έννοια του να είναι κάποιος Αμερικανός. Συδαύλιζαν τη φλόγα της ελευθερίας, η οποία ξεκίνησε σαν μια σπίθα στην Αθήνα πριν από χιλιάδες χρόνια. Απόψε [σσ: χθες, Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023] ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ζωντανή αυτή τη φλόγα και να εργαστούμε από κοινού προς ένα μέλλον ελπίδας και δυνατοτήτων.
» Ως σύμμαχοι, συνεργάτες και φίλοι, τα κράτη Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών έχουν αποδείξει επανειλημμένως ότι δεν είμαστε απλώς οι κληρονόμοι της δημοκρατίας. Είμαστε οι πρωτεργάτες και κήρυκές της (σσ: «We ‘re its champions» στο πρωτότυπο). Και αυτό οφείλεται στον χαρακτήρα της ελληνικής κοινότητας, καθώς και των ελληνικών ιδεωδών που είναι συνυφασμένα με τα θεμέλια της Αμερικής».
Στον ίδιο μήκος κύματος και η ανάρτηση του Λευκού Οίκου στο Twitter αναφέρει ότι «σήμερα και κάθε ημέρα, η Ελληνική Ανεξαρτησία εορτάζεται εξίσου από Αμερικανούς και Έλληνες. Μας προσφέρει την ευκαιρία να τιμήσουμε την ιστορία που μας δένει μεταξύ μας ως λαούς και τις αξίες που μας συνδέουν. Ελευθερία. Ισότητα. Αξιοπρέπεια. Δημοκρατία».
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανέφερε ότι «για μία ακόμη φορά ο Λευκός Οίκος τιμά την Ελληνοαμερικανική κοινότητα, μία οικογένεια με βαθιές ρίζες στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μικρά Ασία. Τιμώντας ουσιαστικά τους αθάνατους ήρωες του 1821 και την αναγέννηση της Ελλάδας. Κύριε Πρόεδρε, ανέκαθεν ήσασταν ένας πιστός και φερέγγυος φίλος της ελληνικής ομογένειας, και μία πηγή βαθύτατου σεβασμού και αφοσίωσης. Ξεκινήσατε την μακρά φιλία σας με τους Έλληνες στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ και διασχίσατε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ, καθώς και τους ωκεανούς της Γης, προκειμένου να δώσετε τη σοφή συμβουλή σας, την αλληλεγγύη σας και την αγάπη σας στους Έλληνες στο πέρασμα των δεκαετιών.
Το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε μαζί στο Λευκό Οίκο και γιορτάζουμε μαζί την Ανάσταση του Ελληνικού έθνους είναι μια τεράστια τιμή για όλους μας και εκ μέρους όλων σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας. Κύριε Μπάιντεν, είστε κάτι περισσότερο από αγαπημένος φίλος μας. Έχετε αποδείξει πολλές φορές ότι είστε ένας αληθινός πρωτεργάτης της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Ο κ. Ελπιδοφόρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ένα ευαίσθητο ζήτημα, την πολιορκούμενη από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν Ουκρανία: «Ιδιαίτερα εκ μέρους των Ουκρανών αδελφών μας που αγωνίζονται κάθε μέρα για τη ζωή τους, ενάντια σε μία απάνθρωπη και παράλογη επιθετικότητα. Σταθήκατε στο πλευρό της Ουκρανίας σε κάθε βήμα αυτού του μεγάλου και δύσκολου δρόμου και γι’ αυτό σας είμαστε πραγματικά ευγνώμονες.
» Επίσης, ως παιδιά της μητέρας εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, ο απαράμιλλος ηγέτης της οποίας, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σας θεωρεί έναν αληθινό φίλο, αυτό γεννά μέσα μας ακόμη μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη. Σας ευχαριστούμε για την τεράστια υποστήριξή σας στην καθαρά πνευματική αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μια αποστολή αγάπης, ειρήνης και ελπίδας, που χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε.
» Κύριε πρόεδρε, είστε ο ηγέτης των ΗΠΑ, αυτού του μεγάλου έθνους. Είστε επίσης ο ηγέτης του ελεύθερου κόσμου και βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ελευθερία. Και είμαστε εδώ σήμερα για να σας διαβεβαιώσουμε ότι δεν είσαστε μόνος.
»Σας ευχαριστούμε για το κουράγιο σας να ομιλείτε και να πράττετε αυτό που είναι δίκαιο και αληθινό. Σας ευχαριστούμε για την αγάπη που δείχνετε προς την Ελλάδα, την Κύπρο και τον Ελληνισμό ευρύτερα. Σας ευχαριστούμε για τις προσπάθειές σας να επικρατήσει διεθνής τάξη που θα βασίζεται σε αξίες, αρχές και κανόνες. Σας ευχαριστούμε που στηρίζετε την κοινότητά μας όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετείτε το αμερικανικό κράτος. Κύριε πρόεδρε, είμαστε μαζί σας, με τον τρόπο που οι ήρωες του 1821 στην Ελλάδα εμπνέονταν από τον αμερικανικό αγώνα για την ανεξαρτησία, το 1776. Ο Θεός να σας ευλογεί, πρόεδρε Μπάιντεν, μαζί με την Πρώτη Κυρία και την οικογένειά σας. Εύχομαι υγεία, μακροζωία και δύναμη».
Στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έθεσε όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν στον Ελληνισμό (Ελλάδα, Κύπρος, ελληνοτουρκικά και Αιγαίο, προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.λπ).
Απαντώντας στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο Τζο Μπάιντεν πέρασε στα προσωπικά βιώματά του και τους δεσμούς του με την ελληνοαμερικανική παροικία, οι οποίοι χρονολογούνται από τη νεότητά του. Ως νεοφώτιστος στην πολιτική, μέντοράς του ήταν ο Ελληνοαμερικανός γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης, μια προσωπικότητα που, όπως εξομολογήθηκε ο κ. Μπάιντεν, τον επηρέασε βαθιά και καθοριστικά.
Σε μια χιουμοριστική αποστροφή του, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον Μπομπ Μενέντεζ, τον οποίον αποκάλεσε «Έλληνα, πολύ πιο έξυπνο και πιο σκληρό από εμένα» και, τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αστειεύτηκε, λέγοντας ότι «κάποτε με αποκαλούσαν ‘Μπαϊντενόπουλο, λόγω της τεράστιας υποστήριξης που είχα από την ελληνοαμερικανική κοινότητα».