Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Η μουσικοχορευτική παράσταση «Να ήμουν για λίγο εκεί» στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου!

Πρέπει να διαβάσετε

Η μουσικοχορευτική παράσταση «Να ήμουν για λίγο εκεί» στο κανάλι πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Heraklion Arts and Culture!

Η παράσταση που είχε πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου “Κρήτη μια Ιστορία, 5+1 Πολιτισμοί” την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 στο Κηποθέατρο “Νίκος Καζαντζάκης”  είναι πλέον διαθέσιμη on demand, στη Ζώνη θέασης «Φώτα, Αυλαία, Πάμε».

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Ο σκληρός όρος «Ανταλλαγή των πληθυσμών» δεν σήμαινε τίποτε άλλο, παρά τον εκπατρισμό χιλιάδων ανθρώπων με μοναδικό κριτήριο το θρήσκευμα. Μουσουλμάνοι με γερές ρίζες στην Κρήτη και τη γλώσσα ελληνική, αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν από τη γη τους. Και Μικρασιάτες να εκδιωχθούν βιαίως από τόπους ελληνικούς από τις εποχές του Ομήρου. Ο διωγμός των Μικρασιατών υπήρξε αναμφίβολα το μεγαλύτερο δράμα που έζησε ο νεότερος ελληνισμός. Σήμαινε την καταστροφή μιας ακμάζουσας κοινότητας με χιλιάδες χρόνια ιστορία. Αυτή είναι η θλιβερή όψη του νομίσματος. Υπάρχει όμως και η άλλη, ενδιαφέρουσα, ουσιαστική και πολύ σημαντική για τη χώρα. Μια χώρα που μόλις είχε βγει από έναν καταστροφικό Παγκόσμιο Πόλεμο, που έζησε το κλέος της συνθήκης των Σεβρών, της Ελλάδας των πέντε θαλασσών και των δύο ηπείρων, για να θρηνήσει στη συνέχεια πάνω στα συντρίμμια των ονείρων της. Ο ερχομός των Μικρασιατών το ’22 σημάδεψε καταλυτικά την οικονομία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Η μητέρα πατρίδα τους οφείλει πολλά, πέραν της εθνικής ομοιογένειας στην οποία συνέβαλαν τα μάλα. Έδωσαν εργατικά χέρια, ώθηση στη βιοτεχνία, στην αγροτική και οικογενειακή οικονομία, και το κυριότερο, έφεραν τον κοσμοπολίτικο αέρα που έπνεε στα μέρη τους. Μουσική, τραγούδι, χορός, παιδεία, όλα μετοίκησαν μαζί με τους καημούς και την απέραντη μοναξιά της νοσταλγίας που ακολουθεί τον ξεριζωμό.

Ο σύλλογος Αρτεμισία αποτελείται από Μικρασιάτες δεύτερης και τρίτης γενιάς. Τα μέλη του με τρόπο συγκινητικό διατηρούν τις παραδόσεις των γονιών τους, γιατί και η μνήμη είναι πατρίδα. Με τραγούδια και χορούς, ταλαντούχους σολίστ και εξαιρετικούς χορευτές.

Μουσική διεύθυνση – Επιμέλεια κειμένου: Μαίρη Μαρκοπούλου
Χοροδιδασκαλία: Νίκος Κουφάκης
Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Μαυροματίδης
Αφήγηση: Κατερίνα Μπελαδάκη
Επιμέλεια παράστασης: Νίκος Κουφάκης – Μαίρη Μαρκοπούλου

Παίζουν οι: Γιώργος Κεφαλούκος, Εύα Μανιαδή, Σοφία Σακκαλή, Και ο μικρός Αντώνης Σετζετάκης Ορχήστρα: Μπαλαμούτσος Κώστας (ακορντεόν), Τουτουντζάκη Ρένα (κιθάρα), Μανώλης Παπαδάκης (κιθάρα), Λιβιέρης Στέλιος (ούτι, μπουζούκι), Ρασούλη Μαντώ (βιολί), Παπαδάκης Κυριάκος (τουμπερλέκι), Κασσωτάκης Κώστας (κρουστά), Κακαβελάκη Ανθή (αρμόνιο)

Διοργάνωση – Παραγωγή: Δήμος Ηρακλείου – Αντιδημαρχία Πολιτισμού
Φεστιβάλ ΚΡΗΤΗ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, 5+1 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα