Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πραγματικότητα

Πρέπει να διαβάσετε

Στα Χανιά, στην Κρήτη, στην Ελλάδα, αποδόθηκε την περασμένη εβδομάδα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, ένας μεγάλος πολιτιστικός θησαυρός, που αναμένεται να δώσει νέα αναπτυξιακή διάσταση και προοπτική στην πόλη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδόπουλου ανέφερε πως 3.500 εκθέματα εκτίθενται πλέον από το Σάββατο και την Παρασκευή, που έγιναν τα ανεπίσημα εγκαίνια, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων με απλωμένα στις αίθουσες του εκθέματα που θα προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το πλούσιο αρχαιολογικό απόθεμα της Π.Ε. Χανίων. 

«Έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες, της απόκτησης του οικοπέδου, της μελέτης, ωστόσο η τελική φάση που είναι η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ξεκίνησε στις 13 Σεπτεμβρίου του 2020, όταν έκλεισε τις πύλες του το παλιό Μουσείο. Από τότε και μέσα σε 19 μήνες καταφέραμε με όλες τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας που βιώσαμε όλοι, να ξεπεράσουμε τα διάφορα προβλήματα που υπήρξαν και να ανοίξουμε στους 19 μήνες και να παραδώσουμε στους κατοίκους όλης της Κρήτης και της Ελλάδος ένα αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο» τόνισε.

Σύμφωνα με την κα. Παπαδοπούλου, υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 εκθέματα, τα οποία βγαίνουν στο φως για πρώτη φορά. «Το σημαντικό είναι ότι η έκθεση εκτείνει σε δύο επίπεδα, στον πρώτο είναι οι αίθουσες που είναι τρεις αίθουσες που είναι δύο μεγάλες χρονολογικές ενότητες, που μέσα σε αυτές, γίνονται επιμέρους μικρότερες θεματικές, που εξετάζουν όλες τις εκφάνσεις, ξεδιπλώνουν όλες τις πτυχές του βίου των ανθρώπων που έζησαν στην Περιφερειακή Ενότητα ανά τους αιώνες».

Στην αίθουσα του ορόφου, εκτίθεται αξιόλογος αριθμός αντικειμένων της Συλλογής Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Στον όροφο του Μουσείου βρίσκεται η αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων έκτασης 90 τμ. Στο ίδιο επίπεδο, χωροθετείται το αμφιθέατρο σχεδιασμένο για 120 θέσεις, 3 εκ των οποίων για άτομα με κινητικά προβλήματα. Και ο χώρος αυτός με ειδική ξύλινη επένδυση εσωτερικά και εξωτερικά ακολουθεί αυστηρές προδιαγραφές ως προς την ακουστική και την ηχομόνωση, διαθέτει χώρο μετάφρασης και είναι πλήρως εξοπλισμένος.

Τα τέσσερα εργαστήρια συντήρησης, εμβαδού 500 τμ, είναι ισόγεια με φυσικό φωτισμό και πλήρως οργανωμένα. Διακρίνονται για τον σύγχρονο και άρτιο εξοπλισμό τους που συνεχώς εμπλουτίζεται, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες για τη διεκπεραίωση των πιο απαιτητικών συντηρήσεων αντικειμένων.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα