test
Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
27.2 C
ελαφρές νεφώσεις - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

“Μοτίβο” ακραία υψηλών θερμοκρασιών στην Κρήτη – Σήμα κινδύνου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Πρέπει να διαβάσετε

του Σωτήρη Μεταξά

Μία εξόχως ανησυχητική τάση με ακραία υψηλές θερμοκρασίες καταγράφεται στην Κρήτη. Τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποτυπώνουν ένα συγκεκριμένο “μοτίβο” με διαδοχικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

“Φαίνεται ότι το πρόβλημα θα παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Είμαστε μόνο στην αρχή” δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα», χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του φετινού Ιουνίου κατά τη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η μέση τιμή των μέγιστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο της χώρας.

Ο φετινός Ιούνιος χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας. Στην Κρήτη, η μέση μηνιαία τιμή κυμάνθηκε έως και 3,6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

“Ο Ιούνιος ήταν ένας ακραίος μήνας αναφορικά με τις θερμοκρασίες που καταγράψαμε, με σημαντικές αποκλίσεις σε όλη τη χώρα και την Κρήτη να μην αποτελεί εξαίρεση. Ήταν ο πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 ωστόσο επεξεργαζόμαστε περαιτέρω στοιχεία και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι ο πιο ζεστός Ιούνιος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Λαγουβάρδος.

Μάλιστα, από τον περασμένο Ιούλιο και έπειτα, έχουν καταγραφεί για δώδεκα διαδοχικούς μήνες, θερμοκρασίες πάνω από τις φυσιολογικές τιμές.

Στο 70% των κλιματικών σταθμών οι 29 τουλάχιστον ημέρες από τις 30 του μήνα ήταν θερμότερες από τα κανονικά επίπεδα.

“Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το τι σημαίνει αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας σε πολλούς τομείς. Ήδη υπάρχουν συνέπειες στις αγροτικές καλλιέργειες, πρέπει να δούμε τι γίνεται με τα αποθέματα νερού και τη διαχείριση των υδάτων αλλά και τις επιπτώσεις στον τουρισμό”, τόνισε ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα