Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass το Moskva βυθίστηκε ενώ έπλεε προς το λιμάνι της Σεβαστούπολης. Η είδηση επιβεβαιώνεται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας που αναφέρει ότι το πλοίο έπλεε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς είχε ξεσπάσει καταιγίδα.
«Κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», δήλωσε το υπουργείο.
Τη νύχτα της 14ης Απριλίου το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι στο καταδρομικό Moskva ξέσπασε πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθούν πυρομαχικά. «Το πλήρωμα εγκατέλειψε το σκάφος. Παράλληλα, ο κύριος πυραυλικός οπλισμός δεν υπέστη ζημιές, είχε εντοπιστεί η εστία της πυρκαγιάς και το πλοίο διατήρησε την πλευστότητα του».
Το καταδρομικό Moskva ήταν η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, και το πλήγμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τις ρωσικές δυνάμεις. Το τι προκάλεσε την πυρκαγιά στο πλοίο το οποίο βρισκόταν 90 χιλιόμετρα νότια της Οδησσού, δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, καθώς οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι το έπληξαν με πύραυλο, ενώ η Μόσχα ισχυρίζεται ότι δεν δέχτηκε επίθεση.
Νωρίτερα η Ρωσία ανέφερε ότι το πλήρωμα του πλοίου – πάνω από 500 άτομα – είχε απομακρυνθεί ενώ ο βασικός εκτοξευτήρας πυραύλων δεν είχε πληγεί.
Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.
Εκτός της συμμετοχής του στις πολεμικές επιχειρήσεις, αποτέλεσε όργανο της ρωσικής διπλωματίας.
Εάν χτυπήθηκε εγείρονται ερωτήματα για τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού του
O ειδικός σε θέματα ναυτιλίας Jonathan Bentham από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών ανέφερε ότι το Moskva ήταν εξοπλισμένο με ένα τριπλό σύστημα αεράμυνας που αν λειτουργούσε σωστά θα έπρεπε να του δίνει τρεις ευκαιρίες να αμυνθεί από μια πυραυλική επίθεση Neptune.
Εκτός από τις άμυνες μεσαίου και μικρού βεληνεκούς, μπορούσε να ενεργοποιήσει έξι οπλικά συστήματα εγγύς βολής μικρού βεληνεκούς (CIWS) ως έσχατη λύση.
«Το Moskva θα πρέπει να έχει αντι-αεροπορική αμυντική κάλυψη 360 μοιρών. Το σύστημα CIWS μπορεί να εκτοξεύσει 5.000 βολές σε ένα λεπτό, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα τείχος αντιαεροπορικών πυρών γύρω από το καταδρομικό, την τελευταία γραμμή άμυνάς του», δήλωσε ο κ. Bentham.
Εάν αποδειχθεί ότι το πλήγμα προήλθε από πύραυλο, «εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις δυνατότητες του εκσυγχρονισμού του ρωσικού στόλου επιφανείας: εάν είχε αρκετά πυρομαχικά, εάν είχε προβλήματα μηχανικής».
«Ουσιαστικά, θα πίστευε κανείς ότι με αυτό το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας τριών επιπέδων θα ήταν πολύ δύσκολο να χτυπηθεί», πρόσθεσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τι προκάλεσε τη ζημιά
«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τι προκάλεσε τη ζημιά στο καταδρομικό Moskva. Πιστεύουμε ότι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Η εκτίμησή μας είναι ότι εξακολουθεί να φαίνεται να δίνει μάχη με πυρκαγιά στο πλοίο. Δεν γνωρίζουμε όμως την έκταση της ζημιάς. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για απώλειες στο πλήρωμά του. Και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ακόμα τι προκάλεσε αυτή τη ζημιά», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Πηγή: in.gr