Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μόσιαλος – Ηπατίτιδα στα παιδιά: «Είναι πολύ μικρό το πρόβλημα αυτή τη στιγμή»

Πρέπει να διαβάσετε

Καθησυχαστικός σχετικά με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά εμφανίστηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», καθώς όπως είπε μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγες καταγεγραμμένες περιπτώσεις, τουλάχιστον που νόσησαν πιο βαριά.

«Έχουμε 169 δηλωμένες περιπτώσεις σε 12 χώρες, εκ των οποίων 12 παιδιά έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος και ένα παιδί έχει καταλήξει.  Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν 2 δισ. παιδιά σε όλο τον κόσμο ηλικίας κάτω των 14 ετών. Επομένως, μιλάμε για ένα πολύ μικρό πρόβλημα ακόμα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα παραμείνει μικρό, αλλά είναι πιθανό να μην είναι και πολύ μεγάλες οι διαστάσεις του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά, ανέφερε ως παράδειγμα την Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου σε διάστημα 6 μηνών καταγράφηκαν μόλις 9 δύσκολες περιπτώσεις, σε μια πολιτεία με πληθυσμό περίπου 5 εκατ., αν και όπως επισήμανε μπορεί να υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις, τις οποίες να μην τις έχουν αναγνωρίσει ούτε οι γονείς ούτε οι γιατροί.

Αντίθετα, στη Μεγάλη Βρετανία, όπου παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός με 114 κρούσματα, προκαλεί ανησυχία το γεγονός ότι έχει υπερβάλλοντα αριθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. «Στη Σκωτία για παράδειγμα έχουμε 12 περιπτώσεις, ενώ περιμένουμε να έχουμε 4 σε ένα χρόνο», τόνισε.

Σχετικά με τα αίτια της ηπατίτιδας, ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα, αλλά μόνο εικασίες. Ωστόσο, ανέφερε ότι το πιο πιθανό αίτιο θεωρείται ο αδενοϊός 41 παρότι δεν έχει βρεθεί σε όλα τα παιδιά. «Αυτός ο αδενοϊός προκαλεί τέτοιας μορφής ηπατίτιδες, αλλά κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά. Όμως τώρα βλέπουμε ότι προσβάλλονται υγιή παιδιά», επισήμανε.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε και την περίπτωση να είχε προηγηθεί νόσηση με κορωνοϊό, όπως έχουν πει Ισραηλινοί γιατροί, ωστόσο ακόμα δεν μπορεί να αποδειχθεί. «Οι Ισραηλινοί έχουν πει ότι σε αρκετές περιπτώσεις από αυτές τις 12 που βρέθηκαν στο Ισραήλ, 3,5 μήνες πριν είχαν νοσήσει τα παιδιά με Covid», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι μια ακόμα εύλογη εκτίμηση θεωρείται ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή αυτή τη στιγμή σε ιούς, γιατί δεν έχουν έρθει σε επαφή με πάρα πολλούς, αν και υπογράμμισε ότι θα κάτι τέτοιο θα ήταν πιο λογικό να συμβαίνει σε χώρες, όπου εφάρμοσαν πολιτική μηδενικού Covid. «Σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν πολιτικές σκληρών lockdown ή στη Νέα Ζηλανδία, εκεί θα δούμε συρροή περιστατικών τέτοιου τύπου. Δεν το έχουμε δει ακόμα, αλλά πιθανώς να το δούμε σε 2-3 μήνες», δήλωσε ο καθηγητής.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρεί σίγουρο ότι θα καταγραφεί αυξημένος αριθμός κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας  και σε άλλες χώρες. «Αν ο αριθμός μείνει σε αυτά τα επίπεδα, η ανησυχία δε θα είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δηλαδή αν μιλάμε τώρα να έχουμε στη χώρα μας 20-30 τέτοιες περιπτώσεις είναι διαφορετικό από το να έχουμε 5.000-10.000. Επομένως πρέπει να περιμένουμε λίγο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο πρέπει να δούμε την πορεία της τους επόμενους μήνες και ιδιαίτερα σε χώρες που ακολουθούν πολιτική μηδενικού Covid. «Η Κίνα προκαλεί ανησυχία γιατί μόνο το 2% των Κινέζων έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό έναντι του 70% στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι ένα τεράστιο ποσοστό των Κινέζων είναι επιρρεπές στην Όμικρον 2 και εμφανίζουν και άλλες υποκατηγορίες της Όμικρον. Η πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης είναι αδιέξοδη, καθώς η διασπορά της Όμικρον 2 είναι πολύ μεγάλη», κατέληξε.

Πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα