Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
12.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μοναδική ανακάλυψη: Τα θηλυκά φίδια έχουν κλειτορίδα!

Πρέπει να διαβάσετε

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα φίδια έχουν κλειτορίδα, καταρρίπτοντας μια μακροχρόνια υπόθεση ότι τα θηλυκά δεν είχαν σεξουαλικό όργανο.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη παρέχει τις πρώτες σωστές ανατομικές περιγραφές των γεννητικών οργάνων των θηλυκών φιδιών. Τα πέη των φιδιών – τα ημιπενίδια – μελετώνται εδώ και δεκαετίες. Είναι διχαλωτά και ορισμένα είναι ενσωματωμένα με αιχμές. Όμως το θηλυκό σεξουαλικό όργανο είχε «παραβλεφθεί συγκριτικά», δήλωσαν οι ερευνητές.

Δεν ήταν απαραίτητα ότι ήταν ασύλληπτο – μάλλον, οι επιστήμονες δεν το αναζητούσαν πραγματικά. «Υπήρχε ένας συνδυασμός του ότι τα θηλυκά γεννητικά όργανα ήταν ταμπού, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να το βρουν και οι άνθρωποι αποδέχονταν την εσφαλμένη υπόθεση των διαφυλικών φιδιών», δήλωσε η Megan Folwell, υποψήφια διδάκτωρ και επικεφαλής της έρευνας.

Η εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B Journal αυτή την εβδομάδα εντοπίζει την κλειτορίδα στην ουρά ενός θηλυκού φιδιού. Τα φίδια έχουν δύο μεμονωμένες κλειτορίδες – ημικλιτόρες – που χωρίζονται από ιστό και είναι κρυμμένες στην κάτω πλευρά της ουράς. Το όργανο με τα διπλά τοιχώματα αποτελείται από νεύρα, κολλαγόνο και ερυθρά αιμοσφαίρια που συνάδουν με τον στυτικό ιστό, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η κ. Folwell δήλωσε ότι άρχισε να το αναζητά επειδή η βιβλιογραφία που είχε διαβάσει για τα θηλυκά σεξουαλικά όργανα των φιδιών – ότι δεν τα είχαν ή ότι είχαν εκτραφεί μέσω της εξέλιξης – «δεν μου καθόταν καλά», είπε. «Ξέρω ότι [η κλειτορίδα] υπάρχει σε πολλά ζώα και δεν είναι λογικό να μην υπάρχει σε όλα τα φίδια», είπε.

«Έπρεπε απλώς να ρίξω μια ματιά, για να δω αν αυτή η δομή υπήρχε ή αν απλώς δεν την έχει προσέξει κανείς», είπε.

Ξεκίνησε με μια οχιά και βρήκε την κλειτορίδα -μια δομή σε σχήμα καρδιάς- αρκετά σύντομα, κοντά στους αρωματικούς αδένες του φιδιού που χρησιμοποιούνται για την προσέλκυση συντρόφων για ζευγάρωμα.

«Υπήρχε αυτή η διπλή δομή που ήταν αρκετά εμφανής στο θηλυκό, η οποία ήταν αρκετά διαφορετική από εκείνη του περιβάλλοντος ιστού – και δεν υπήρχε καμία υποψία των δομών [πέους] που έχω δει στο παρελθόν».

Η ομάδα της στη συνέχεια το έλεγξε αυτό σε μια ποικιλία φιδιών – τεμαχίζοντας συνολικά εννέα είδη. Τα ημικλείδια διέφεραν σε μέγεθος αλλά ήταν διακριτά.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα