Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
21.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΛΜΕΠΑ και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Διοίκησης της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), μέσω του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (LaHeRS) του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, υπογράφηκε τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Πρυτανείας.

Από πλευράς Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρύτανης, καθ. Νικόλαος Κατσαράκης, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων, Φοιτητικής Μέριμνας και Δια Βίου Μάθησης, καθ. Φώτιος Μαυροματάκης και η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας, αναπλ. καθ. Μαρία Παπαδακάκη.

Από τη μεριά της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης παρευρέθηκαν ο Διοικητής της 7ης ΥΠΕ Νεκτάριος Παπαβασιλείου και η Προϊσταμένη της Δ/νσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Πολιτικής Παροχής Υπηρεσιών Υγείας κα Αιμιλία Μαγκαναράκη.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος το οποίο θα συγκεντρώνει πληροφορίες για τα περιστατικά τραύματος και ατυχημάτων που καταφθάνουν στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Κρήτης. Το πληροφοριακό αυτό σύστημα θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα του ήδη υπάρχοντος Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Νοσηλείας με το όνομα «Πανάκεια» το οποίο συνδέει ηλεκτρονικά τα Νοσοκομεία της Κρήτης.

Αφορμή για την παραπάνω πρωτοβουλία είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα από το 2014 δεν συνεισφέρει δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Τραυματισμών (IDB), η οποία περιέχει τυποποιημένες διακρατικές πληροφορίες σχετικά με τις εξωτερικές αιτίες τραυματισμών που αντιμετωπίζονται σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων της ΕΕ. Η βάση αυτή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος “ΥΓΕΙΑ” της ΕΕ κατά την περίοδο 2008–2013 με σκοπό να βελτιώσει τη μεθοδολογία συλλογής δεδομένων των τραυματισμών στην Ευρώπη και μέχρι σήμερα αποτελεί το βασικό μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης των τραυματισμών στην ΕΕ και τη βασική πηγή πληροφόρησης της EUROSTAT αναφορικά με τις διαστάσεις, τα χαρακτηριστικά και τους μηχανισμούς των τραυματισμών στην ΕΕ και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις γενικές στατιστικές θανατηφόρων τραυματισμών και με ειδικά μητρώα τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων.

Από πλευράς Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο Μνημόνιο Συνεργασίας θα συμμετέχει το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας και υπεύθυνη για την εξειδίκευση, παρακολούθηση και υλοποίηση του πρωτοκόλλου, εκ μέρους του Πανεπιστημίου ορίζεται η Διευθύντρια του Εργαστηρίου, Δρ. Μαρία Παπαδακάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα