Μια εβδομάδα ακριβώς συμπληρώθηκε από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό ατύχημα στην κοιλάδα των Τεμπών και το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με δυσκολία βρίσκει τους καθημερινούς ρυθμούς του. Τόσο ο αριθμός των νεκρών φοιτητριών και φοιτητών του, που ανέρχονται πλέον σε δώδεκα, όσο και οι δεκάδες τραυματίες από το πρωτοφανές, αυτό δυστύχημα, δυσκολεύουν την επιστροφή στην κανονικότητα, μολονότι για την ακαδημαϊκή κοινότητα τίποτα δεν θα είναι πλέον το ίδιο.
Η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών αποτελεί ιστορική τομή στη διαχρονική παρουσία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στο πεδίο της επιστήμης στην Ελλάδα, καθώς οι ανθρώπινες απώλειες από το ασύλληπτο δυστύχημα την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν σε αριθμό και το φοιτητικό δυναμικό του Ιδρύματος, που χάθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Το ΑΠΘ είναι πανεπιστήμιο με 98 χρόνια ιστορία και ποτέ δεν έχει χάσει τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών, ούτε καν στη διάρκεια του πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά στο voria.gr, o Δημήτρης Κωβαίος, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, περιγράφοντας την νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου ως την μεγαλύτερη τραγωδία που έχει ζήσει το πανεπιστήμιο.
Το πένθος και η οδύνη, άλλωστε, είναι διάχυτα παντού: στο μαύρο πανί που σκεπάζει το άγαλμα του Αριστοτέλη στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, στους αίθουσες και στα αμφιθέατρα των σχολών που άκουγαν τις παραδόσεις τους οι άτυχοι φοιτητές, στα συλλυπητήρια μηνύματα των Τμημάτων και των συμφοιτητών και φίλων τους, για τον άδικο χαμό τους. Επιπλέον, ανάμεσα στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας συγκαταλέγονται και παιδιά διδασκόντων στο ΑΠΘ, όπως του Καθηγητή, Λυσίμαχου Παπάζογλου, που έχασε τον 22χρονο γιό του στο μοιραίο τρένο, φοιτητή στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ.
Αποχαιρετώντας χθες τον Γιώργο Παπάζογλου, αντί στεφάνων το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ γνωστοποίησε επιθυμία είναι τα χρήματα να δοθούν «ως οικονομική ενίσχυση σε φοιτήτριες/ές του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ με ιδιαίτερες επιδόσεις στο αντικείμενο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων», γνωστικό αντικείμενο που αγαπούσε ιδιαίτερα ο εκλιπών φοιτητής.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής:
Τα μέλη το Τμήματος Φυσικής αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον Συμφοιτητή, Φίλο και Μαθητή μας Γεώργιο Παπάζογλου, ένα από τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών.
Eκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του.
Η κηδεία θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο κατόπιν παράκλησης της οικογένειας του.
Η οικογένεια τιμώντας την επιθυμία του εκλιπόντος για σπουδές στο αντικείμενο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, παρακαλεί αντί στεφάνων να κατατίθενται χρήματα στον λογαριασμό ΙΒΑΝ: GR45 0172 2020 0052 0200 2079 917 – Τρ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ με αιτιολογία «Εις μνήμην Γεωργίου Παπάζογλου, έργο 75629», τα οποία θα δοθούν ως οικονομική ενίσχυση σε φοιτήτριες/ές του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ με ιδιαίτερες επιδόσεις στο αντικείμενο της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων.
Εις ένδειξη πένθους για την απώλεια του φοιτητή μας Γεωργίου Παπάζογλου την Τρίτη 7 Μαρτίου αναστέλλεται κάθε εκπαιδευτική διαδικασία στο Τμήμα Φυσικής.
Μνημείο στο κέντρο του ΑΠΘ
Συγκλονισμένοι, την ίδια ώρα, από τον αδόκητο θάνατο φοιτητριών και φοιτητών στα Τέμπη, η διοίκηση και οι διδάσκοντες προετοιμάζουν, σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη ΑΠΘ, Δημήτρη Κωβαίο μια σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να μείνει άσβεστη η μνήμη των θανόντων, με πρώτη την ανέγερση μνημείου σε κεντρικό σημείο εντός της πανεπιστημιούπολης, «για να μην ξεχαστούν ποτέ» οι νεκροί του δυστυχήματος. «Είναι μία τραγική στιγμή, μια τραγική σελίδα στην ιστορία του πανεπιστημίου μας και είμαστε όλοι συντετριμμένοι – οι καθηγητές, το προσωπικό, οι συμφοιτητές. Και, φυσικά, πιο πολύ από όλους οι γονείς και οι φίλοι τους. Σκεφτόμαστε και μοιραζόμαστε, όσο μπορούμε, την οδύνη τους. Αυτά τα παιδιά χάθηκαν τόσο άδικα ενώ επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη για να ξεκινήσουν την άλλη μέρα το πρωί τα μαθήματά τους», περιέγραψε ο κ. Κωβαίος.
Στην ίδια κατεύθυνση, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα προτείνει στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) τη θέσπιση δώδεκα υποτροφιών, ισάριθμων με τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ενισχύοντας οικονομικά πιο αδύναμους οικονομικά φοιτητές. «Το αίτημα εκ μέρους του ΑΠΘ θα είναι να δοθούν δώδεκα υποτροφίες, όσα και τα παιδιά που χάθηκαν. Ανεξάρτητα από ποια σχολή προέρχονταν, είναι όλα τους παιδιά του ΑΠΘ», εξήγησε ο κ. Κωβαίος, επισημαίνοντας πως στα αμφιθέατρα των Σχολών τα μαθήματα γίνονται με ιδιαίτερη δυσκολία και το κλίμα παραμένει πολύ βαρύ, ενώ ανέφερε πως στη μνήμη των αδικοχαμένων φοιτητών και φοιτητριών θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, παρουσία της ακαδημαϊκής κοινότητας και των φοιτητών του Ιδρύματος.
Στο ενδιάμεσο, με πρωτοβουλία του πανεπιστημίου παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (τηλ 2310 999888) σε φοιτητές, προσωπικό αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη.
«Αρκετοί φοιτητές έχουν ζητήσει έως τώρα ψυχολογική υποστήριξη. Πολλά παιδιά δεν ήταν μέσα στο τρένο όμως ήταν φίλοι με τους φοιτητές που χάθηκαν. Άλλα επέβαιναν στο τρένο και είτε τραυματίστηκαν ελαφρά, είτε καθόλου, ωστόσο χρειάζονται υποστήριξη. Και για εμάς τους καθηγητές, όμως, είναι χρήσιμο, γιατί αυτά τα παιδιά τα είχαμε κάθε μέρα στα μαθήματα, με τους προβληματισμούς, τις διαφωνίες, τις αντιθέσεις μας και είναι μεγάλο το κενό», σημείωσε ο Αντιπρύτανης του ΑΠΘ.
Τέλος, το κλίμα οδύνης συνέβαλε και στην αναβολή των σημερινών μαθημάτων, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις, η δυσκολία μετακίνησης των φοιτητών λόγω των στάσεων εργασίας, αλλά πρωτίστως το βαρύ κλίμα πένθους που επικρατεί μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συνέτειναν στην προσωρινή παύση της ακαδημαϊκής διαδικασίας, με το Πανεπιστήμιο να αναβάλλει τα μαθήματά του κατά τη σημερινή ημέρα.