Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μητσοτάκης: Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα μου και να συγκροτήσω τις απαραίτητες συμμαχίες

Πρέπει να διαβάσετε

«Υποχρέωσή μου είναι να υπερασπιστώ τη χώρα μου και να συγκροτήσω τις απαραίτητες συμμαχίες, πέρα και πάνω από τις ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουμε ήδη. Όσον αφορά το θέμα που έθεσες, αν “χρειαζόμαστε μια ξεχωριστή συμμαχία εντός του ΝΑΤΟ” θα έλεγα ότι η Ευρώπη, ως ήπειρος, πρέπει να ευθυγραμμίσει την οικονομική της δύναμη με τις γεωπολιτικές της φιλοδοξίες.

Και ναι, μπορεί να υπάρχουν αποστολές που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, στο Σαχέλ, στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο, όπου το ΝΑΤΟ ενδέχεται να μην θέλει να αναμειχθεί» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο Steven Erlanger, της εφημερίδας «The New York Times», στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

«Είμαστε μια χώρα που μετά από μια δεκαετία σοβαρής οικονομικής κρίσης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να επενδύσουμε εκ νέου στις ένοπλες δυνάμεις μας. Έχουμε στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που διαρκώς ενισχύεται. Πρόκειται να υπογράψουμε -αν όλα πάνε βάσει σχεδίου– μια νέα 5ετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Αποδίδουμε μεγάλη αξία σε αυτή τη συνεργασία και νομίζω ότι έχει μεγάλη αξία και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά η Ελλάδα, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μέλη του ΝΑΤΟ, άρα δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός. Μιλάμε για πρωτοβουλίες που αλληλοσυμπληρώνονται» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα συνεπής με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της και αυτές οι επενδύσεις δεν είναι εις βάρος των άλλων προτεραιοτήτων μας υπογραμμίζοντας ότι η νούμερο ένα προτεραιότητά του είναι το πώς θα μειωθούν οι ανισότητες σε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο προωθεί για την Ελλάδα.

«Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια γειτονιά με ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για μία πραγματικότητα που απορρέει από την γεωγραφία και την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Δεν έχω πρόθεση να μπω σε κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία.

Και πάντα τείνω χείρα φιλίας στην Τουρκία. Έχουμε μεγάλες διαφορές σε πολλά θέματα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει τρόπος επίλυσης αυτών των διαφορών μέσω διαλόγου. Ταυτόχρονα, θα υπερασπιστούμε τα εδάφη μας, την εδαφική μας ακεραιότητα, την κυριαρχία μας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και για να το πράξουμε χρειαζόμαστε μια ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα» είπε.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε «δεν βλέπω λοιπόν καμία αντίφαση ανάμεσα στην άγρυπνη υπεράσπιση των συνόρων μας και την αναχαίτιση σκαφών στη θάλασσα και στη διασφάλιση της απόλυτα ανθρωπιστικής στάσης και της φροντίδας για τους ανθρώπους που κινδυνεύει η ζωή τους» και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό ζήτημα, ενθάρρυνε και διευκόλυνε ενεργά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ελλάδα.

Επίσης σημείωσε ότι στο ζήτημα υπήρξε έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες χώρες θεωρούν ότι αυτό δεν αποτελεί ούτε στο ελάχιστο δικό τους πρόβλημα» είπε.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί δεν θα έχει πρόσβαση στην ψυχαγωγία, δεν θα έχει πρόσβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις και θα πρέπει συνεχώς να υποβάλλεται σε τεστ τα οποία θα πληρώνει μόνος του.

«Και νομίζω ότι καθώς μετακινούμαστε σε εσωτερικούς χώρους, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, εκεί τώρα ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για να υπάρχει πρόσβαση π.χ. σε ένα εστιατόριο. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά οι νέοι, θα το σκεφτούν δύο φορές να εμβολιαστούν γιατί διαφορετικά θα υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία» είπε.

Τέλος για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν υποστηρίζει τη θέση της Βουλγαρίας και υπογράμμισε «πρέπει να προσφέρουμε στα Δυτικά Βαλκάνια μια πολύ σαφή ευρωπαϊκή προοπτική. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά για τη διεύρυνση. Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι σε 10-15 χρόνια όσο χρειαστεί, αλλά τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη».

«Υπήρχαν θέματα, πτυχές της συμφωνίας που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν θεωρούσα σωστές. Δεν ψήφισα τη συμφωνία. Είπα όμως πολύ ξεκάθαρα ότι εάν η συμφωνία κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, θα τη σεβαστώ. Είναι μια διεθνής υποχρέωση της χώρας και μια χώρα που είναι υπέρμαχος του διεθνούς δικαίου πρέπει να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα