Στη σπουδαιότητα του κτηματολογίου, αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «το 2025 η Ελλάδα θα διαθέτει επιτέλους κτηματολόγιο, έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας».
Δείτε την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Η πατρίδα μας επιτέλους αποκτά Κτηματολόγιο με οροθετημένα δάση και αιγιαλό και ξεκάθαρα αποτυπωμένο τι ανήκει στο κράτος και τι στον πολίτη και διαδικασίες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη και τις συναλλαγές χωρίς παραθυράκια αυθαιρεσίας. Στην οικονομία θα διευκολύνει νέες επενδύσεις, στο περιβάλλον θα σταματήσει τις καταπατήσεις. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του κτηματολογίου, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, η ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής για το πού θα μπορεί να χτίζει κανείς ή μια εταιρεία να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα οφέλη του κτηματολογίου
«Τα οφέλη αυτής θα ξεδιπλωθούν σε πολλά επίπεδα. Στην οικονομία διευκολύνοντας επενδύσεις, στην κατοικία , στο περιβάλλον αντιμετωπίζοντας μάστιγα αυθαιρέτων.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε στη διάθεση μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα κτηματολογίου, πολεοδομίας, τα μνημεία και έτσι με βάση αυτή την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε περιοχής θα μπορεί ο καθένας να γνωρίζει που και τι μπορεί να χτίσει. Με την δημόσια διοίκησης να αποκτά πολύ καλή εικόνα πραγματικότητα. Όλα αυτά τα στοιχεία θα συμπληρωθούν και με τα στοιχεία του Ε9.
Στο Κτηματολόγιο θα προστεθεί και το πρόγραμμα «Απόστολος Δοξιάδης» δηλαδή τα τοπικά πολεοδομικά και χωροταξικά σχέδια ώστε να οργανώσουμε τους όρους δόμησης.
Όσα συζητήσουμε σήμερα λύνουν προβλήματα του χθες και οικοδομούν το αύριο.
3 βασικές προβλέψεις εισάγονται σήμερα που έχουν κοινά χαρακτηριστικά την χρήση τεχνολογίας και την εμπιστοσύνη στους πολίτες
• Αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει καλύτερη την δουλειά του δημοσίου. Εδώ έχουμε ξεκάθαρο παράδειγμα καθώς με τεχνητή νοημοσύνη θα γίνεται ο πρώτος βαθμός ελέγχου των πράξεων. Ο τελικός λόγος προφανώς θα ανήκει στον αρμόδιο υπάλληλο. Επισκέφτηκα γραφείο Κτηματολογίου στην Λάρισα και διαπίστωσα την ταχύτητα έκδοσης πράξεων σε 15 λεπτά. Πραγματικά συγχαρητήρια στην ηγεσία του υπουργείου και τους προγραμματιστές υπαλλήλους Υπουργείου. Η επόμενη πρόκληση είναι να δούμε ποιες άλλες διαδικασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη.
• Η 2η αλλαγή συνδέεται με την δυνατότητα πολίτη να διορθώνει ή συμπληρώνει στοιχεία που αφορούν την ιδιοκτησία του. Θα γίνεται εξωδικαστικά – αν δεν θίγονται άλλοι ιδιοκτήτες – με απλό τρόπο. Σίγουρα ατέλειες από το παρελθόν είναι πολλές με αποκλίσεις. Αλλαγές αυτού του τύπου (εμβαδό πολυκατοικίας κλπ) θα γίνονται με απλό τρόπο από τους ιδιοκτήτες. Πρωτοβουλία που αίρει μεγάλη ταλαιπωρία που δημιουργούσαν μικρά προβλήματα Ίδια στόχευση έχει και η αλλαγή παλαιών συμβολαίων . Η 3ετής παράταση για διευθέτηση κληροτεμαχίων που κατατμήθηκαν παράνομα στο παρελθόν.
• Η 3η παρέμβαση αφορά όσους αμέλησαν να δηλώσουν την περιουσία τους έγκαιρα και σήμερα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Θα έχουν αυτοί οι ιδιοκτήτες την ευκαιρία να την δηλώσουν εμφανίζοντας τα συμβόλαια.
Συμπερασματικά το νομοσχέδιο έρχεται να επιταχύνει ολοκλήρωση Κτηματολογίου έως τέλη του 2025 με ρυθμίσεις που δεν κλείνουν τα μάτια στην πραγματικότητα αλλά αντιμετωπίζει υπαρκτές αδυναμίες. Η μεταρρύθμιση έπρεπε να γίνει και γίνεται πράξη. Δεν θα εξαφανιστούν μονομιάς οι ασυμφωνίες ή οι συγκρούσεις μεταξύ γειτονικών ιδιοκτησιών και αυτές θα πρέπει να λύνονται εξωδικαστικά. Εδώ λοιπόν το γοργόνα και χάρη έχει. Θέλουμε να πάμε από το 39% κτηματογράφησης στο 52% ώστε η δήλωση ιδιοκτησίας να γίνεται ηλεκτρονικά και με μια πράξη.Ο φορέας θα ενισχυθεί με πιστοποιημένους μηχανικούς με εξουσιοδοτημένους δικηγόρους ώστε οι προσθήκες να γίνονται άμεσα».
Κλείνοντας την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό κοινωνικό και τεχνολογικό χαρακτήρα της μεταρρύθμισης. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή «θα ρυθμίσει με κανόνες το περιβάλλον, θα προστατεύσει δημόσια και ιδιωτική περιουσία, δίνοντας της μεγαλύτερη αξία θα τονώσει επενδύσεις και αγορά ακινήτων.
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα κανείς δεν θυμάται ότι άλλοτε στηνόταν επί ώρες στην ουρά για μια βεβαίωση. Σήμερα την λαμβάνει αμέσως μέσω του gov.gr. Ίσως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που σήμερα θεωρείται δεδομένη. Δεν είναι όμως έτσι , κάποιοι την έκαναν πράξη για την απολαμβάνουν οι πολίτες. Με τον ίδιο τρόπο θα τελειώσουν και οι εικόνες στα υποθηκοφυλακεία. Δεν μιλώ για εικόνες από το μακρινό παρελθόν ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει προχωρήσει η διαδικασία.
Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός που λαμβάνει υπόψη τις ευκαιρίες που ανοίγονται από την τεχνητή νοημοσύνη βαδίζει γοργά σε όλους τους φορείς και όλα τα δεδομένα που τηρεί το κράτος.
Μιλάμε συνεπώς για μια ακόμα από τις αλλαγές που κάποιοι και σε αυτή την αίθουσα έλεγαν ότι δεν γίνονται. Να που γίνονται όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφους η διασύνδεση ταμειακών μηχανών. Έτσι όπως ένα χρόνο μετά το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης το οποίο επίσης κάποιοι δεν πίστευαν έτσι και με το Κτηματολόγιο. Η Ελλάδα θα αλλάζει. Κάποια μίζερη Ελλάδα θέλει η αντιπολίτευση. Αλλάζει η χώρα και αλλάζει προς το καλύτερο. Η Ελλάδα αλλάζει εικόνα και αποδεικνύεται ότι είπαμε το κάνουμε».
Ένταση με Κωνσταντοπούλου
Ένταση επικράτησε στο τέλος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να φωνάζει από τα βουλευτικά έδρανα.
Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την παρέμβασή του αναφέρθηκε σε ορισμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα όπως το gopv.gr, τα μη κρατικά πανεπιστήμια την επιστολική ψήφο και το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης για να υποστηρίξει ότι «εμείς ότι είπαμε το κάνουμε πράξη. Η Ελλάδα αλλάζει” ενώ απαντώντας στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας που επιχείρησε να τον διακόψει φωνάζοντας είπε “δεν σας ακούω. Φωνάξτε πιο δυνατά. Η αντιπολίτευση θέλει κάποια μίζερη Ελλάδα. Η χώρα όμως αλλάζει προς το καλύτερο. Η Ελλάδα αλλάζει εικόνα και αποδεικνύεται πως ότι είπαμε το κάνουμε πράξη. Κάντε και εσείς ότι απαιτούν οι καιροί και υπερψηφίσατε το νομοσχέδιο προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου για της κοινωνίας».
Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά ενώ όταν του ζήτησε παρέμβασή και η κυρία Κωνσταντοπούλου της απάντησε «εσείς θα μιλήσετε τελευταία γιατί ο σοφός λαός σας κατέταξε στην τελευταία θέση στις εκλογές».
Για τη φωτιά στην Κορινθία
«Εκφράζοντας την βαθειά μου οδύνη για την τραγική απώλεια δυο συμπολιτών μας στην πολύ δύσκολη φωτιά στην Κορίνθια που επιβεβαιώνει ότι όσα γνωρίζαμε για την αντιπυρική περίοδο μάλλον πρέπει να αναθεωρηθούν. Ο αρμόδιος υπουργός θα δώσει συνέντευξη τύπου για την εξέλιξη . Εύχομαι και ελπίζω σύντομα να τελειώσουμε με την εκκρεμότητα αυτή», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.