Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μητσοτάκης στη Bild: Τι είπε για τις θεωρίες κατασκόπων στην Ελλάδα

Πρέπει να διαβάσετε

Την πεποίθησή του ότι δεν υπήρχαν πράκτορες των λευκορωσικών μυστικών υπηρεσιών της KGB, ή άλλης χώρας, στην πτήση της Ryanair, που απογειώθηκε από την Αθήνα και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, όπου και συνελήφθη ο δημοσιογράφος και ακτιβιστής, Ρομάν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη  Bild.

«Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οποιοσδήποτε πράκτορας της KGB ή άλλοι πράκτορες ήταν στην πτήση. Καμία απολύτως. Μηδενική ένδειξη. Και το διερευνήσαμε ιδιαίτερα λεπτομερώς», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων της γερμανικής εφημερίδας.

Το ίδιο ερώτημα, εξάλλου, είχαν απευθύνει στον πρωθυπουργό τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς είχε προηγηθεί δήλωση του CEO της αεροπορικής εταιρείας Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, ο οποίος είχε πει: «Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και μερικοί πράκτορες της KGB στο αεροπλάνο». 

Οι θεωρίες κατασκόπων δεν ισχύουν

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στις θεωρίες για κατασκόπους που κυκλοφόρησαν αυτές τις ημέρες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Διάβασα πολλές, ενδιαφέρουσες, θεωρίες για κατασκόπους (spy theories). Καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί. Γνωρίζουμε πως ο Προτάσεβιτς και η σύντροφός του ήταν εδώ για διακοπές. Γνωρίζουμε πως συνόδευσαν την αρχηγό της αντιπολίτευσης, που ήταν εδώ για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και δεν έχουμε απολύτως κανένα στοιχείο πως κάποιος πράκτορας είχε επιβιβαστεί στην πτήση, ή ότι τον ακολουθούσαν, ή ότι παρενοχλήθηκε».

Για τον Κ. Μητσοτάκη, είναι «πολύ ξεκάθαρο» το τι συνέβη, όπως είπε: «Αυτή ήταν μια πράξη κρατικής αεροπειρατείας. Δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση της Λευκορωσίας, ώστε να προσποιηθούν ότι υπήρχε βόμβα στην πτήση, καθώς το αεροσκάφος πετούσε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και το αεροπλάνο προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Μινσκ, με αποκλειστικό στόχο να κρατηθεί ο Προτάσεβιτς. Επομένως, γνωρίζουμε ακριβώς τι συνέβη και επίσης γνωρίζουμε τι δεν συνέβη», κατέληξε με νόημα.

Κληθείς να απαντήσει αν ο ίδιος είναι ευχαριστημένος με τις ευρωπαϊκές – και όχι μόνο – κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι άσκησε μεγάλη πίεση στο Συμβούλιο, για να γίνουν αυστηρότερες οι κυρώσεις. Και εξήγησε πως, ένας από τους λόγους, «ήταν προφανώς ότι το αεροπλάνο αναχώρησε από την Αθήνα. Υπήρχαν Έλληνες επιβάτες. Ανθρώπινες ζωές τέθηκαν σε κίνδυνο».

Και υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους συμπεριφορά στην Ευρώπη, καταλήγοντας ότι οι κυρώσεις είναι ισχυρές, καθώς δεν αφορούν μόνο πρόσωπα, αλλά και επιχειρήσεις και πιθανώς και τομείς. «Και βέβαια», προσέθεσε, η απόφαση να μην επιτρέπονται πτήσεις από το Μινσκ και τη Λευκορωσία σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια «ήταν η σωστή».

Αυτή τη φορά, η Ευρώπη κινήθηκε γρήγορα

Η Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και το έκανε γρήγορα. «Γιατί – όπως γνωρίζετε – η Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, δεν είναι πάντα πολύ γρήγορη στη λήψη αποφάσεων», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος ενδεχομένως στις αργοπορημένες αποφάσεις των Βρυξελλών ως προς την τουρκική προκλητικότητα και τις ενδεχόμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της γείτονος.

«Νομίζω πως όντως στείλαμε ένα σημαντικό μήνυμα, ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή και ότι το καθεστώς θα υποστεί σημαντικές οικονομικές συνέπειες για αυτό που έκανε», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για την ταυτότητα εκείνων που απειλούσαν, προκειμένου να προσγειωθεί το αεροσκάφος στο Μινσκ, ο πρωθυπουργός απάντησε πως, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ήταν ο πύργος ελέγχου που ήρθε σε επικοινωνία με το αεροσκάφος και ότι «κανένας μέσα στην πτήση δεν ενεπλάκη σε οποιαδήποτε δραστηριότητα».

Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι της Bild ανέφεραν στον κ. Μητσοτάκη ότι «αυτό που μάθαμε από τον Ρομάν (σ.σ. Προτάσεβιτς), ήταν ότι κάποιοι τον φωτογράφισαν όταν ήταν στην Αθήνα, ότι τράβηξαν περίεργες φωτογραφίες του διαβατηρίου του».

Ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, κατέληξε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αυτό συνέβη στο αεροδρόμιο» της Αθήνας, ενώ επανέλαβε κατηγορηματικά πως από όσα γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση «και από τη δική μας δουλειά – και βεβαία συνεργαζόμαστε με Υπηρεσίες Πληροφοριών – δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι οποιοιδήποτε πράκτορες βρίσκονταν στην πτήση».

Να μην ξεχάσουμε τον Ρομάν και τη Σοφία

Όσο για το τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει σε αυτή την υπόθεση, προκειμένου να μπορέσει να ελευθερωθεί ο Ρομάν Προτάσεβιτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, πρωτίστως, θα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα. «Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Ρομάν και τη Σοφία σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει να μάθουμε ακριβώς τι συνέβη και θα πρέπει να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και να καταστήσουμε σαφές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «ότι αυτή η απόφαση (σ.σ. για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας) δεν ήταν μια απόφαση που λάβαμε μια φορά και το θέμα θεωρείται λήξαν και πλέον προχωράμε στο επόμενο θέμα μας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως πρέπει να συνεχίσει η Ευρώπη να ασκεί πιέσεις για το θέμα, ενώ κατέληξε πως όλοι μας, ως Ευρωπαίοι πολίτες, «αλλά και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν την υποχρέωση να προσπαθήσουν να ελευθερωθεί ο Ρομάν και η σύντροφός του», ενώ προσέθεσε ότι θα πρέπει ακόμα να διασφαλίσουμε πως «και άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία θα απελευθερωθούν».

«Ο Ρομάν δεν είναι ο μόνος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, «υπάρχουν και άλλοι».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα