Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
29.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μητσοτάκης: Σπουδαία μέρα για την Κρήτη και την κυβέρνηση – «Έπεσαν» οι υπογραφές για το Ηράκλειο – Χανιά του ΒΟΑΚ

Πρέπει να διαβάσετε

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα ο ΒΟΑΚ, με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για το τμήμα  Ηράκλειο – Χανιά.

 

Η εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώθηκε με την υπογραφή της σύμβασης, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

«Είναι μια σπουδαία μέρα για την Κρήτη και συνολικά για την κυβέρνησή μας. Μετά από δυσκολίες και πολλά εμπόδια υπογράφουμε τη σύμβασης παραχώρησης Ηράκλειο – Χανιά με προαίρεση μέχρι την Κίσσαμο. Μια δέσμευση που είχα αναλάβει προσωπικά και τώρα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να εκπληρώσω», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σύντομη ομιλία του.

Δεσμεύθηκε ότι οι μελέτες στο τμήματα Παχιά Άμμος – Σητεία θα προχωρήσουν άμεσα, ώστε να υλοποιηθεί ο ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.

«Θα ξεπεράσουμε εμπόδια και θα παραδοθεί ο ΒΟΑΚ εντός χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε.

Για τον βαρύ φόρο αίματος στην άσφαλτο και συγκεκριμένα στον ΒΟΑΚ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα δρομολογηθούν άμεσα έργα οδικής ασφάλειας για να γίνει πιο ασφαλής ο υφιστάμενος ΒΟΑΚ στο μοντέλο της παλιάς Ε.Ο Πάτρα – Πύργος.

«O ΒΟΑΚ είναι έργο όλων των Κρητικών. Ξέρω ότι περιμένατε αυτή την υπογραφή πολλά χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

Κύριε Περιφερειάρχα, Σεβασμιώτατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, φίλες και φίλοι,

Σήμερα πράγματι είναι μια σπουδαία μέρα για την Κρήτη, μια σπουδαία μέρα συνολικά για την κυβέρνησή μας, καθώς επιτέλους, μετά από πολλές δυσκολίες, μετά από πολλά εμπόδια, υπογράφουμε τη σύμβαση παραχώρησης του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά με προαίρεση έως την Κίσσαμο, μία δέσμευση την οποία είχα αναλάβει προσωπικά και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να την εκπληρώσω.

Δεν χρειάζεται, κυρίες και κύριοι, να αναφερθώ στην πολυκύμαντη ιστορία αυτού του μεγάλου και εξαιρετικά σύνθετου έργου, διότι σήμερα πιστεύω ότι έχουμε μία υποχρέωση, όλες και όλοι, να κοιτάξουμε μπροστά.

Όσον αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα, όπως είπε και ο Υπουργός, ήδη έχουμε δύο ανοιχτά εργοτάξια στα οποία υλοποιούνται έργα, από τη Χερσόνησο ουσιαστικά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, χωρισμένο σε ένα τμήμα σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ένα δεύτερο δημόσιο έργο. Τα έργα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2027.

Ήδη, δηλαδή, οι Κρητικοί βλέπουν ότι ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο το οποίο προχωρά. Και, αγαπητέ κ. Περιστέρη, θα περιμένω πολύ σύντομα να δούμε και τα ανοιχτά εργοτάξια στο μεγάλο τμήμα της σύνδεσης μεταξύ Ηρακλείου και Χανίων. Ξέρουμε ότι είναι ένα έργο τεχνικά σύνθετο, τεχνικά δύσκολο, με ορίζοντα υλοποίησης περί τα πέντε χρόνια.

Και εδώ επιτρέψτε μου να ζητήσω και τη συνεργασία, αγαπητέ μου κ. Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, όλων των τοπικών αρχών, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε εμπόδια. Θα λάβουμε υπόψη οποιαδήποτε αιτήματα είναι λογικά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε, εν τω συνόλω, την τεράστια σημασία την οποία έχει αυτό το έργο για την Κρήτη και να μην βλέπουμε μόνο το μικρό τοπικό συμφέρον αλλά να δούμε τη μεγάλη εικόνα.

Είδα, μάλιστα, κ. Περιφερειάρχα, ότι ανεβήκατε κρατώντας έναν πράσινο φάκελο. Θα σας δώσω τον μπλε φάκελο την επόμενη φορά, είναι πιο κομψοί, για να σηματοδοτήσω με αυτόν τον τρόπο το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας το οποίο έχουμε μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κρήτης.

Θέλω, επίσης, να αναφερθώ και ξεχωριστά στους φίλους μας, κ. Αντιπρόεδρε της Βουλής, από τη Σητεία, οι οποίοι είχαν την καλοσύνη να έρθουν σήμερα εδώ και να δεσμευτώ και ενώπιόν τους ότι οι μελέτες στο τμήμα Παχιά Άμμος – Σητεία θα προχωρήσουν άμεσα, έτσι ώστε να βρούμε τη βέλτιστη δυνατή λύση ώστε ο ΒΟΑΚ πραγματικά να αποτελέσει έναν δρόμο που θα συνδέει την Κίσσαμο με τη Σητεία.

Ας βάλουμε, λοιπόν, όλοι τα δυνατά μας έτσι ώστε το έργο αυτό να προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος το οποίο περιγράφεται από τη σύμβαση παραχώρησης.

Στο έργο αυτό συνεργάζονται μεγάλες, οι μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες που έχουμε. Είναι ένα έργο το οποίο, όπως βλέπετε εδώ, έχει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες.

Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο δρόμος οφείλει να είναι λειτουργικός κατά τη διάρκεια κατασκευής του. Είμαι σίγουρος, όμως, ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια και το έργο να παραδοθεί εντός προϋπολογισμού και εντός χρονοδιαγράμματος.

Θέλω, επίσης, να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον παρανοϊκό φόρο αίματος τον οποίο καταβάλλουμε στην Κρήτη, λόγω και κακής οδικής συμπεριφοράς αλλά λόγω και κακών υποδομών.

Έχω ζητήσει, λοιπόν, από τον Υπουργό να δρομολογήσουμε άμεσα, σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους, έργα οδικής ασφάλειας τα οποία θα κάνουν τον υφιστάμενο Βόρειο Οδικό Άξονα πιο ασφαλή -και σε τμήματα κοντά στο Ηράκλειο και σε τμήματα κοντά στα Χανιά. Έργα τα οποία θα προσομοιάζουν πολύ στις παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν στην παλιά Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, έργα τα οποία απεδείχθησαν εξαιρετικά αποτελεσματικά ως προς τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Άρα, έχω ζητήσει από το Υπουργείο πολύ σύντομα να έχουμε τέτοιες παρεμβάσεις ώστε να καταστήσουμε τον υφιστάμενο Βόρειο Οδικό Άξονα όσο το δυνατόν πιο ασφαλή. Αυτό, βέβαια, θα το ξαναπώ, αγαπητέ μου Σταύρο, κύριοι Δήμαρχοι, δεν λύνει το πρόβλημα της συνολικής οδικής συμπεριφοράς στην Κρήτη, το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πιο δραστικά, πιο αποτελεσματικά, αναλογιζόμενοι πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι τον τρόπο με τον οποίο οδηγούμε. Διότι, δυστυχώς, τα στατιστικά στοιχεία στο νησί δεν πηγαίνουν προς την κατεύθυνση την οποία θα θέλαμε.

Επιτρέψτε μου να πω δυο ακόμα κουβέντες για τα υπόλοιπα μεγάλα έργα τα οποία δρομολογούμε στην Κρήτη. Όταν είχα για πρώτη φορά ζητήσει την εμπιστοσύνη σας και με εκλέξατε Πρωθυπουργό, το 2019, σας είχα μιλήσει για τέσσερα μεγάλα έργα. 

Σας είχα μιλήσει για τον Βόρειο Οδικό Άξονα -παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες υλοποιείται. Σας είχα μιλήσει για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η μεγάλη διασύνδεση -η μικρή έχει ήδη ολοκληρωθεί- θα παραδοθεί εντός των επόμενων τριών μηνών, τεράστιας σημασίας έργο για τη ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού μας. Σας είχα μιλήσει, επίσης, για τα πολύ σημαντικά αρδευτικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν συνολικά στο νησί μας, καθώς γνωρίζουμε τα προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουμε ειδικά στην ανατολική Κρήτη.

Χθες υπεγράφη το έργο του συμπλέγματος των Μπραμιανών. Σήμερα θα έχω τη ευκαιρία να πάω στην Πλακιώτισσα και να υπογράψουμε τα δίκτυα, έτσι ώστε να μπορεί να αρδεύεται ένα μεγάλο κομμάτι του κάμπου της Μεσαράς. Έχουμε τις εκκρεμότητες με τον Ταυρωνίτη, είμαστε στην τελική φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου έτσι ώστε και το έργο αυτό να ολοκληρωθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να θωρακίσουμε την Κρήτη ως προς το υδάτινο δυναμικό της και να προστατεύσουμε τους αγρότες μας από την πολύ μεγάλη και πραγματική απειλή της λειψυδρίας.

Σας είχα μιλήσει, επίσης, για το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Ένα αεροδρόμιο το οποίο θα έρθει και θα καταστήσει την Κρήτη ακόμα πιο ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό, πολύ μεγάλο, πολύ ακριβό, το οποίο και αυτό, όμως, δρομολογείται όπως ακριβώς το είχαμε υποσχεθεί.

Και να προσθέσω στα τέσσερα αυτά μεγάλα έργα και ένα ακόμα στο οποίο αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία, και αυτό αφορά το έργο των φοιτητικών εστιών οι οποίες θα χτιστούν στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο. Σχεδόν 5.000 φοιτητές οι οποίοι θα επιλέξουν την Κρήτη ως τον τόπο για να σπουδάσουν, θα έχουν πρόσβαση στις πιο σύγχρονες φοιτητικές εστίες, για να αντιμετωπίσουμε με αυτόν τον τρόπο και το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών οι οποίοι έρχονται στο νησί μας.

Τέλος, επιτρέψτε μου να κλείσω με μία υπενθύμιση. Επέμεινα ιδιαίτερα στον Υπουργό και στον παραχωρησιούχο να υπογράψουμε τη σύμβαση παραχώρησης την 9η Μαΐου, για τον λόγο ότι η 9η Μαΐου είναι η Ημέρα της Ευρώπης. Θέλω να θυμόμαστε πάντα ότι όλα τα μεγάλα έργα τα οποία δρομολογούμε, είτε γίνονται στην Κρήτη είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, έχουν και μία σημαντική ευρωπαϊκή συμμετοχή. Και νομίζω ότι αυτό έχει μία ξεχωριστή αξία να το θυμόμαστε, καθώς βρισκόμαστε στον Μάιο του 2025 και πλησιάζουμε προς την επέτειο δραματικών στιγμών του 2015, όταν η χώρα έφτασε πολύ κοντά στο να βρεθεί έξω από την Ευρώπη.

Ας αναλογιστούμε την πρόοδο την οποία έχουμε κάνει από τότε συνολικά ως χώρα, ας πάρουμε ικανοποίηση από το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα, ως προς τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, είναι παράδειγμα προς μίμηση συνολικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ας σκεφτούμε ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν τα δημόσια οικονομικά, τόσο θα μπορούμε να επιστρέφουμε αυτό το πλεόνασμα της αναπτυξιακής πορείας προς τους πολίτες.

Και ας υποδεχτούμε, αγαπητέ μου Περιφερειάρχα, συντοπίτες μου, ενωμένοι αυτή την πολύ σημαντική υπογραφή. Ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο το οποίο ανήκει σε όλους τους Κρητικούς. Πολλές κυβερνήσεις δούλεψαν για να φτάσουμε στο σημείο αυτό και θέλω να τις ευχαριστήσω. Και τώρα ας περάσουμε στην υπογραφή αυτής της στιγμής που ξέρω ότι την περιμένατε εδώ και πολλά χρόνια.

Σας ευχαριστώ πολύ.


«Με εντολή του Πρωθυπουργού θα χρηματοδοτήσουμε μελέτες μέχρι τη Σητεία»

«Ο ΒΟΑΚ ήδη υλοποιείται. Έχουμε εργοτάξια που οι Κρητικοί και οι επισκέπτες του νησιού τα βλέπουν. Το Ηράκλειο – Χανιά περιλαμβάνει 43 κόμβους, 23 σήραγγες, 89 γέφυρες και 157 χλμ στο σημερινό τμήμα. Με εντολή του Πρωθυπουργού θα χρηματοδοτήσουμε μελέτες μέχρι τη Σητεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας

 

«Μεγάλη μέρα με ιδιαίτερους συμβολισμούς»

«Μεγάλη μέρα η σημερινή, αγαπητέ Πρόεδρε. Μια μέρα με ιδιαίτερους συμβολισμούς, καθώς σήμερα γιορτάζεται και η Ημέρα της Ευρώπης. Της ηπείρου που πήρε το όνομά της από αυτό εδώ το νησί. Και σε αυτόν τον τόπο, 75 χρόνια μετά, εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, το οποίο βελτιώνει την οδική ασφάλεια, κι Αίρει ένα βασικό εμπόδιο στην προσπάθεια ανάδειξης των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. 
Ένα έργο που δεν συνδέει απλώς τους νομούς της Κρήτης, αλλά αλλάζει τον χάρτη της Κρήτης. Ένας οδικός άξονας που φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, που ενώνει τα κομμάτια ενός παζλ, το οποίο για δεκαετίες έμοιαζε με χαμένο παιχνίδι. Ένας δρόμος που θύμιζε τον γόρδιο δεσμό, ο οποίος λύθηκε, διότι δουλέψαμε, κυρίως όμως διότι συνεργαστήκαμε όλοι μαζί», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε:

«Επιτρέψτε μου να πω ότι όλοι οι Κρητικοί μετρούν αντίστροφα μέχρι την ημέρα που ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, η «κοκκαλιά» που θα διατρέχει και τους τέσσερις νομούς, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση του νησιού.

Οφείλω, όμως, να τονίσω και να επαναλάβω: ο ΒΟΑΚ για την Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά από την Κίσσαμο και φτάνει μέχρι τη Σητεία. Και πιστεύω ότι θα δώσετε αυτές τις οδηγίες, ώστε να μπορέσει πραγματικά να γίνει αυτό το έργο. Γιατί πάντα με σεβασμό προς εσάς, κύριε Πρόεδρε, και με ειλικρίνεια, συζητούσαμε. Και νομίζω ότι αυτά τα οποία είχαμε πει και στο γραφείο μου, θα γίνουν πραγματικότητα. Περιμένω τις απαντήσεις σας με την ομιλία σας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και, πάνω σε αυτή την αναμφίβολη ανάγκη, είμαι βέβαιος ότι θα αναζητηθούν και οι απαιτούμενοι πόροι, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα των Σητειακών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας του Λασιθίου».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός για τον ΒΟΑΚ: “Έχουν γίνει δεκτές συγκεκριμένες απαιτήσεις του Δήμου”

Για μεγάλη ημέρα, όσον αφορά στην υλοποίηση του έργου μίλησε αμέσως μετά τις υπογραφές ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός. Ο κ. Καλοκαιρινός αναφέρθηκε και στις απαιτήσεις του Δήμου Ηρακλείου για τη βελτίωση του έργου, οι οποίες όπως είπε έχουν γίνει δεκτές ως επί το πλείστον αλλά πρέπει να ενταχθούν στο έργο: “Επίσης, πρέπει να επιβεβαιωθεί στη σύμβαση ότι ο δρόμος στο Ηράκλειο και στο Μαλεβίζι θα διατηρήσει τον αστικό του χαρακτήρα, χωρίς διόδια.

Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στην Ανατολική Κρήτη και στην ανάγκη κατασκευής ενός ενιαίου δρόμου που θα ενώνει την Κίσαμο με την Σητεία. Αυτό είναι ζήτημα δικαιοσύνης και σήμερα έγινε ένα βήμα προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση” κατέληξε ο κ. Καλοκαιρινός.

 

Το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο συνιστά σήμερα το μεγαλύτερο νέο οδικό έργο της χώρας με κόστος άνω των 2 δισ. ευρώ ενώ σωρευτικά με τα άλλα δύο τμήματα αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Με μήκος 157 χιλιόμετρα είναι ουσιαστικά το 70% του συνολικού μήκος του κρητικού αυτοκινητόδρομου. Συνδέοντας Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και προσφέροντας πρόσβαση στα τρία λιμάνια των παραπάνω πόλεων αλλά και στα αεροδρόμια Χανίων και Καστελίου είναι ο πυρήνας του ΒΟΑΚ.

Τα έργα αναμένεται να τρέξουν εμπροσθοβαρώς καθώς μέρος της χρηματοδότησης του άξονα προέρχεται και από το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2026.

Με λεωφορεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, έφτασαν οι Σητειακοί στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ζητώντας να γίνει πράξη η δέσμευση του Πρωθυπουργού για «ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα