Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
27.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μητσοτάκης: Να βγάλουν οι Τούρκοι φίλοι μας το casus belli από το τραπέζι – Να αναθεωρηθεί η μονιμότητα στο Δημόσιο

Πρέπει να διαβάσετε

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχωρεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑÏ το μεσημέρι της Πέμπτης (22.05.25), εκπέμποντας μεταξύ άλλων σαφή μηνύματα για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, για τη Γάζα, αλλά και προαναγγέλλοντας την αναθεώρηση του άρθρου για τη μονιμότητα στο Δημόσιο.

 

Αναφερόμενος στην Τουρκία και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όπως ξέρετε μετά από επιμονή της κυβέρνησης αποφασίστηκε ο κοινός αμυντικός ευρωπαϊκός πυλώνας που οδήγησε στην ρήτρα διαφυγής. Δημιουργήσαμε το εργαλείο safe για ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της άμυνας. Εκεί προβλέπεται η συνεργασία με τρίτες χώρες. Υπάρχει πρόβλεψη ότι για να συναφθεί συμφωνία με τρίτο κράτος μέλος απαιτείται ομοφωνία. Εμείς θα δούμε και θα εξετάσουμε πως θα αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο. Πέρασαν 30 χρόνια από το casus belli που ψήφισε η τουρκική εθνοσυνέλευση. Ήρθε η ώρα οι φίλοι μας οι Τούρκοι, να το βγάλουν από το τραπέζι».

«Το ΑΣΣ θα γίνει τους επόμενους μήνες. Ψάχνουμε ημερομηνίες», επεσήμανε.

Για Γάζα

Σχετικά με τη Γάζα, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και μέσα από δικές μου δηλώσεις. Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάγκης άμεσης κατάπαυσης πυρός και αποκατάσταση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο και πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιχειρήσεις για να αποκατασταθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας το συντομότερο δυνατόν. Καθόλου σιωπηλοί δεν είμαστε. Έχουμε υποχρέωση να λέμε σκληρές αλήθειες στους συμμάχους μας και την έχω μεταφέρει στο Ισραήλ. Δεν δικαιολογούνται τέτοιες επιχειρήσεις με ένα δυσανάλογα μεγάλο κόστος».

Μονιμότητα στο Δημόσιο

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο.

«Δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση. Θα υπάρξουν κυρώσεις σε όσους την αρνούνται. Σήμερα που μιλάμε γίνεται αξιολόγηση και έχουμε τα εργαλεία να εντοπίζουμε αξιολογήσεις που δεν είναι συγκεκριμένες. Επί ΣΥΡΙΖΑ 97% των αξιολογήσεων ήταν άριστες», επεσήμανε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε την αναθεώρηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.

«Επιμένω στην ανάγκη να εντοπίζουμε τον υπάλληλο που κάνει καλά την δουλειά του. Εμείς θεσπίσαμε μπόνους δημοσίων υπαλλήλων. Το Σύνταγμα στο άρθρο 103 κατοχυρώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο αυτό. Η ΝΔ θα εισηγηθεί την αλλαγή του και θα αφορά όλους τους υπαλλήλους, υφιστάμενους και νέους. Θα αφορά όλους. Η μονιμότητα υπήρξε από την εποχή της πλατείας Κλαυθμώνος για να μην καταδιώκει το ένα κόμμα όσους είχε διορίσει ένα άλλο. Η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως δύναμη αδράνειας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ασφάλεια στα Πανεπιστήμια

Για τα πρωτόκολλα ασφαλείας στα Πανεπιστήμια, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει βελτίωση της εικόνας.

«Ουσιαστική ενεργή κατάληψη, εντός πανεπιστημιακού κάμπους δεν υπάρχει. Τα ΑΕΙ πρέπει να καταρτίσουν άμεσα τα πρωτόκολλα ασφαλείας γιατί έχουν και αυτοί την ευθύνη τους. Ζήτησα την περασμένη Πέμπτη από τον πρύτανη του ΕΚΠΑ να κάνει τη δουλειά του, και να αναλάβει τον έλεγχο της κατάληψης που η ΕΛΑΣ εκκένωσε και το έκανε. Αυτό είναι προς όφελος και των πρυτάνεων και των φοιτητών, όσων διεκδικούν να βρίσκονται σε έναν χώρο έκφρασης. Αντίθετα, σε μία λογική χουλιγκανισμού που ορισμένοι θεωρούσαν δεδομένα».

Τέμπη και Καραμανλής

Αναφορικά με την άγρια πολιτική πόλωση στη σκιά των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι βέβαιο ότι ο κόσμος έχει καταλάβει ότι στόχος της αντιπολίτευσης ήταν να εργαλειοποιήσει την τραγωδία, για να πληγεί η κυβέρνηση κι ο ίδιος προσωπικά ως «εγκέφαλος» μίας συγκάλυψης.

Για την ποινική ευθύνη υπουργών το άρθρο 86 πρέπει να αναθεωρηθεί. Ό,τι και να γίνει που να αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να παραγραφεί τίποτα σε αντίθεση με ό,τι συνεβαινε στο παρελθόν.

Το άρθρο 86 πρέπει να αλλάξει και πάλι, δεν είναι δουλειά της βουλής να αποδίδει κατηγορίες, είναι κομματικοποιημένη που χάνει την αξιοπιστία της.

Όπως και στην περίπτωση Τριαντόπουλου  νομίζω ο Κώστας Καραμανλής με τον τρόπο του αυτό λέει, να πάω στον φυσικό δικαστή.

Στην περίπτωση Καραμανλή πρώτα είχαν αποφασίσει ότι ήθελαν να παραπεμφθεί για κακούργημα και μετά προσπάθησαν να το δέσουν. Αυτή είναι μια τεχνική συζήτηση. Κακούργημα δεν βλέπουμε και δεν θα στείλουμε κάποιον για κακούργημα. Κρατήστε τη μεγάλη εικόνα. Εμείς αλλάξαμε το Σύνταγμα και δεν υπάρχει παραγραφή. Εμείς στέλνουμε δικά μας στελέχη στον φυσικό δικαστή. Η αντιπολίτευση το μόνο που κάνει είναι να εργαλειοποιεί. Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ τις ευθύνες μας. Όταν έγινε η τραγωδία στο Μάτι ο εισαγγελέας είπε ότι αν λειτουργούσε το 112 θα είχαν σωθεί ζωές. Εμείς κινήσαμε καμία διαδικασία; Όχι. Το ίδιο και στην Πατρών – Πύργου. Μιλάμε για έναν αφόρητο ποινικό λαϊκισμό που θα βουλιάξει την χώρα σε ένα ατελείωτο τέλμα. Αυτή η γραμμή ήταν του κ. Πολάκη και το ΠΑΣΟΚ έρχεται και την αγκαλιάζει.

Από το ΠΑΣΟΚ περίμενα κάτι πολύ καλύτερο. Εύχομαι όταν έρθει η ώρα της συνταγματική αναθεώρησης, – δεν μπορών να φανταστώ άλλο κόμμα – να συνταχθούμε με το ΠΑΣΟΚ.

Η κριτική είναι καλοδεχούμενη και μέρος της διαδικασίας, πρέπει να βρούμε συναινέσεις, ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να μην προσέλθει σε λογική δεν θέλω να ψηφίσω κανένα άρθρο.

Εκλογικό σύστημα

Έχουμε πάγιο εκλογικό σύστημα συνταγματικά κατοχυρωμένο, δεν μου αρέσει να πειραματίζομαι, αλλά όχι συνταγματικά γιατί και σήμερα πρέπει να μεσολαβήσουν για να αλλάξει δύο εκλογές.

Επί της αρχής δεν αποκλείω τίποτα.

Έχουμε θέσει σειρά από ζητήματα άρθρο 16, άρθρο 103 που κρίνουμε αναθεωρητέα, αλλαγές στον τρόπο της δικαιοσύνης, ήδη έχουμε νομοθετήσει να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη των ηγεσιών των δικαστηρίων, είναι ήδη μια σημαντική κίνηση στη σωστή κατεύθυνση.

Σχέδιο για οικισμούς

Έχουμε θέσει μια σειρά από ζητήματα στον δημόσιο διάλογο με άρθρα που κρίνουμε ότι πρέπει να είναι αναθεωρητέα στο Σύνταγμα.

Ένα άλλο άρθρο που πρέπει να αναθεωρήσουμε είναι το άρθρο 24. Αυτή η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη μεγαλύτερη σιωπηλή μεταρρύθμιση σε ζητήματα χωροταξίας. Και αναφέρομαι στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια. Όταν σκεφτόμαστε την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να λάβουμε υπόψιν και άλλες παραμέτρους. Π.χ. τα όρια οικισμών.

Ακριβώς επειδή πρέπει να μπει τάξη πρέπει να ισορροπήσουμε. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την προστασία της ιδιοκτησίας και είμαι ξεκάθαρος. Έχω δώσει εντολή για εναλλακτικές ρυθμίσεις μέσα από ένα συνολικό πρίσμα. Θα κάνετε λίγο υπομονή. Αλλιώς αντιμετωπίζω έναν οικισμό 2.000 κατοίκων και αλλιώς ένα χωριό 300 κατοίκων. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε λίγες εβδομάδες.

Τρίτη θητεία

Οι επόμενες εκλογές είναι σε 2 χρόνια, ας δούμε λοιπόν το 2027 αν τελικά θα έχουμε υλοποιήσει όλα αυτά για τα οποία μας ψήφισαν οι Έλληνες. Δεν μου έλειψε ποτέ η διάθεση αυτοκριτικής, προσπαθούμε πάντα να γινόμαστε καλύτεροι. Δεν θα αλλάξει στα πάντα η Ελλάδα μέσα σε 2 4ετίες.

in_article_2_mobile
Πηγήnewsit.gr

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα