Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μητσοτάκης: Κι εγώ υπήρξα θύμα συνακροάσεων – Δεν κάνω πίσω, οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω, ο λαός αποφασίζει

Πρέπει να διαβάσετε

Στην αντεπίθεση για τις παρακολουθήσεις πέρασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ανέδειξε «τέσσερις αλήθειες» για την υπόθεση, υπογράμμισε πως και ο ίδιος υπήρξε θύμα συνακροάσεων όταν ήταν υποψήφιος πρωθυπουργός ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παρότι νόμιμη, ήταν πολιτικά μη αποδεκτή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στη λειτουργία της ΕΥΠ, ωστόσο στη συνέχεια της ομιλίας του κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να καταφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια σε περίπτωση που αμφισβητεί τη νομιμότητα της επισύνδεσης.

Μάλιστα, σηκώνοντας το «γάντι» της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνήθηκε να τον συναντήσει για να ενημερωθεί για την υπόθεση -όπως είχε αρνηθεί να μιλήσει μαζί του και μετά την εκλογή του- ενώ εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για την απόφαση να καταργηθεί το φίλτρο του δεύτερου εισαγγελέα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

«Πάει πολύ κ. Τσίπρα να με αποκαλείτε εσείς αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» είπε ο πρωθυπουργός, που παράλληλα σημείωσε πως συνεργάτες του πρωθυπουργού -οι κ.κ. Κοτζιάς, Πανούσης, Βαλαβάνη, Λαφαζάνης και Βαρουφάκης- έχουν καταγγείλει υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση ξεκίνησε με μεγάλη ταχύτητα κατόπιν αιτήματός του και χαρακτήρισε λάθος την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, εξηγώντας πως αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που προχώρησε σε αλλαγή προσώπων στην ΕΥΠ και τη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού.

Είπε επίσης πως έχει έρθει η ώρα να επαναξιολογηθεί το πρωτόκολλο των νόμιμων επισυνδέσεων, χωρίς, όμως, να ακυρωθεί το κρίσιμο έργο της ΕΥΠ.

«Όταν πληροφορήθηκα για την νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη παραδέχτηκα πως ήταν λάθος», τόνισε, ενώ σημείωσε πως «ένα ολίσθημα δεν πρέπει να ακυρώσει το κρίσιμο έργο της ΕΥΠ».

«Κάθε πρωτοβουλία μας οφείλει να σεβαστεί το σημαντικό έργο που επιτελεί σήμερα η ΕΥΠ. Πρέπει να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Η υπηρεσία συντέλεσε καθοριστικά ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική μεταναστευτική εισβολή που επιχειρήθηκε στον Έβρο», συνέχισε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως:

«Όπως ενημερώθηκα υπάρχουν περίπου 500 παράνομα λογισμικά που κυκλοφορούν στην αγορά και πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. Είναι μια πραγματικότητα που η σύγχρονη και η Δημοκρατία όχι μόνο στην Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά και στην πρωτοβουλία του ευρωκοινοβουλίου για τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής που ασχολείται με το θέμα των παρακολουθήσεων επικαλούμενος την απάντηση της προέδρου Μεντσόλα στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη. Ακόμη, επικαλέστηκε και την εμπειρία της Ισπανίας όπου αποκαλύφθηκε πως ήταν παρακολουθούμενο και το τηλέφωνο του πρωθυπουργού Σάντσεθ.

«Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους πως ότι ήμουν θύμα συνακροάσεων την περίοδο που ήμουν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Και θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα» τόνισε.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός μίλησε για τέσσερις αλήθειες.

Αρχικά τόνισε πως πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση μεταξύ του Ρretador και της ΕΥΠ με την άδεια εισαγγελέα.

«Όσον αφορά τις νόμιμες παρακολουθήσεις λειτουργούν σε ευρύ φάσμα και λειτουργούν με ένα ειδικό πρωτόκολλο και θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε», είπε.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 αφαίρεσε τη 2η υπογραφή εισαγγελέα.

Όπως είπε, η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό. Η διαδικασία έγινε με την έγκριση εισαγγελέως όπως ορίζει η διάταξη από εσάς, είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως υποτιμήθηκε. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και δείξει τα ανάλογα αντανακλαστικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Γι’ αυτό και αν και νόμιμη είναι μη αποδεκτή. Να επαναφέρουν τον 2ο εισαγγελέα, ο οποίος είχε καταργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε: «Αν πιστεύει ο κ. Ανδρουλάκης ότι η επισύνδεση ήταν παράνομη τον καλώ να προσφύγει στα ελληνικά κι ευρωπαϊκά δικαστήρια».

«Θυμίζω πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αφαίρεσε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών για την έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέφερε ότι «για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη υπάρχει νομικό κενό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά. Εξ’ ου και έκανα λόγο για πολιτικά μη αποδεκτή ενέργεια και επαναφέραμε την δεύτερη υπογραφή του εισαγγελέα εφετών. Είναι προφανές πως οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο μακριά από την δημοσιότητα με όλα τα στελέχη τους να δεσμεύονται με δια βίου μυστικότητα. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια προσέγγιση αυτών των δραστηριοτήτων. Όσοι το αρνούνται κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους. Από την πρώτη ώρα η κυβέρνηση κάλεσε τον ενδιαφερόμενο για να ενημερωθεί και συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ενώ έχει κινητοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του εισαγγελέα και όχι να τον στοχοποιούμε. Εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νόμιμη επισύνδεση τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια».

«Στο όνομα της διαφάνειας, δεν θα γίνουν φέιγ βαλάν τα αρχεία της Μυστικής Υπηρεσίας, όπως κάνατε με την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να προστατεύονται με αυξημένο φίλτρο προστασίας. Όμως, δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους μόνο να νιώθουν πως είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε και συμφωνείται με την άποψη του κ. Βενιζέλου πως επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείται, να βγείτε κύριε Τσίπρα και να το πείτε ανοιχτά. Αλλά ας σκεφτούμε λίγο πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή και τότε θα αντιληφθούμε όλοι τι ακριβώς εννοώ», σημείωσε.

Η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία για αυτό και έχει τη δύναμη να εντοπίζει και να καλύπτει τις αδυναμίες της με τομές, ανέφερε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Έχω ήδη ανακοινώσει 4 πεδία που η κυβέρνηση θα επιφέρει αλλαγές, πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για τις νόμιμες επισυνδέσεις, χωρίς όμως να υπονομεύεται το έργο της. Με την ΠΝΠ κατέστη υποχρεωτική η ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, κάτι που δεν γίνονταν στο παρελθόν. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ, αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου της Εθνικής Ασφάλειας, θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων».

Παράλληλα, κάλεσε τη Βουλή να στηρίξει το νέο διοικητή της ΕΥΠ.

«Η κ. Δεμίρης υπήρξε ο κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης. Θα χρειαστεί στήριξη. Η Εξεταστική θα δείξει τι έγινε, αλλά θα είναι μισή η δουλειά της, αν δεν διορθώσουμε τα κακώς κείμενα», είπε.

Στη συνέχεια, εξαπέλυσε τα βέλη του για ακόμη μια φορά προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:

«Απέφυγα να αναφερθώ στα ανεύθυνα που ακούστηκαν από την αντιπολίτευση και ειδικά από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκανε σε όλα, στην πανδημία, στο μεταναστευτικό, τη θωράκιση των συνόρων, τις συμφωνίες για τη θωράκιση της χώρας, απέναντι σε κάθε προσπάθεια, τώρα, αναβάθμισης της ΕΥΠ. Οπως σε όλα, και τώρα, η ζωή θα διαψεύσει τα σενάρια καταστροφολογίας».

Σημείωσε πως «λάβαμε μέτρα για να διορθώσουμε το λάθος στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη. Διαχώρισα τη θέση μου από πρακτικές άλλων εποχών, ενώ εσείς κουνάτε το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς σας στο Ειδικό Δικαστήριο. Αλλά, πάει πολύ κ. Τσίπρα, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης, όταν πέντε πρώην συνεργάτες σας σάς έχουν καταγγείλει για παρακολουθήσεις. Για τον πέμπτο, τον κ. Βαρουφάκη, θα ήθελα να διευκινίσετε κάτι που είχατε πει σε ομιλία σας: “δεν ήταν χρυσή περιόδος εκείνη του Ρουμπάτη. Το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε ακόμη και σε βάρος της κυβέρνησής μας” γιατί είμασταν τότε μαζί. Αναμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας κ. Βαρουφάκη».

Έθεσε επίσης το ερώτημα: «Κύριε Τσίπρα επί εποχής σας δεν υποκλάπηκαν e-mail του αντιπροέδρου του ΣτΕ και κατέληξαν στην Αυγή, μια μέρα πριν κριθεί η συνταγματικότητα του νόμου Παππά; Ποιός μιλάει; Δεν ήθελα να αναφερθώ στο παρελθόν. Δεν γίνονται ελαφρύτερα τα λάθη μας όταν οι απέναντί μας είναι πολύ χειρότεροι. Και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα για να δημιουργήσει σκηνικό πολιτικής κρίσης. Αποδίδετε προσωπικά σε μένα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Είναι ψέμαανήθικο και περνά πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης. Επιστρέφετε στον αποστολέα. Είναι κρίμα να δίνετε στο πιάτο όσα προσδοκούν αυτοί που καταδοκούν πέρα των συνόρων για την αποδυνάμωση των μυστικών υπηρεσιών».

Ο πρωθυπουργός είπε στη συνέχεια πως κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούν, κάτι που αρνήθηκε, όπως αρνείται και τώρα.

«Έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση. Είναι δικαίωμά του να επιλέγει τους φίλους του και τους συμμάχους του. Αλλά τους πρωθυπουργούς τούς επιλέγει ο λαός και όχι ο ίδιος. Θα ήθελα να είναι εδώ σήμερα».

«Να μας πείτε κ. Σκανδαλίδη αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο», είπε και πρόσθεσε: «Μάλλον ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη και γι’ αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας».

«Τι σημαίνει άραγε η φράση του κ. Τσίπρα “δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία” και τι εγκυμονεί άραγε για το πολίτευμα και τη διάκριση των εξουσιών η πρόθεσή σας για ανασύνταξη της τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας; Όπως γράψατε δημόσια», είπε και σημείωσε πως η «Ελλάδα έχει μισό αιώνα ομαλού πολιτικού βίου. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε δήθεν πρόβλημα της Δημοκρατίας η οποία μάλιστα χρειάζεται ανάταξη και ανασύνταξη. Πώς θα συμβεί αυτό ακριβώς κ. Τσίπρα; Με Συνταγματική Αναθεώρηση ή με Συντακτική Βουλή η οποία δεν προβλέπεται σε ομαλές περιόδους όπως υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος. Προσέξτε καλά κ. Τσίπρα γιατί οι λέξεις σας έχουν βάρος και σημασία. Τα κακός κείμενα στην ΕΥΠ έχουν διαχρονική διαρροή και περνά από σκυτάλη από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Δεν επιτρέπεται με ένα σφάλμα να ανοίγετε θέματα που παραπέμπουν σε άλλες εποχές», είπε ακόμη.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα