Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση για την απονομή των βραβείων του ΕΒΕΑ στο Ζάππειο Μέγαρο. «Απαιτείται εθνική συσπείρωση» σημείωσε ο πρωθυπουργός χωρίς πάντως να κάνει εκτενείς αναφορές στις ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας και τις αδιανόητες απειλές που εκτοξεύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου. Στο όνομα του παρόντος δεν πρέπει να επιτρέψουμε να θυσιάσουμε τις κατακτήσεις του χτες και το κέρδος του αύριο» σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις διεθνώς από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης βάζοντας φρένο στην «παροχολογία» τόνισε ότι η πορεία της κυβέρνησης θα είναι «κοινωνικά ευαίσθητη αλλά και δημοσιονομικά ισορροπημένη. Ζυγίζοντας τις ανάγκες μας στη ζυγάρια των δυνατοτήτων της χώρας. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα πληθωριστικών υποσχέσεων και τοξικών συνθημάτων. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης και τόνισε ότι οι επιδιώξεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των συμφερόντων των εργαζομενων ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις επιλογες της πολιτείας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις αντοχές, την ανθεκτικότητα αλλά και τις προοπτικές της οικονομίας τονίζοντας ότι επιβεβαιώνονται από τους δείκτες και έκανε εκτενείς αναφορές στην ανάπτυξη, τις εξαγωγές, τη μείωση της ανεργίας, τις επενδύσεις που όπως σημείωσε είναι πάνω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
«Οι επιδόσεις αυτές και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις οδήγησε και την ΕΕ σε 11 συνεχή θετική αξιολόγηση οδηγώντας στην οριστική έξοδο από το καθεστώς εποπτείας το καλοκαίρι και στην επενδυτική βαθμίδα τον επόμενο χρόνο. Στόχοι ρεαλιστικοί και ορατοί που θα τους πετύχουμε» είπε ο πρωθυπουργός.
«Στηρίζουμε νοικοκυριά και απελευθερώνουμε οικονομική δραστηριότητα με μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε εστιάζοντας στη μείωση της φορολογίας και υπογράμμισε ότι «αυτές οι επιτυχίες της οικονομίας δεν ήταν αυτονόητες και δεν προέκυψαν τυχαία. Κατακτήθηκαν σε ένα τοπίο αλλεπάλληλων κρίσεων και εθνικών προκλήσεων».
«Δεν είχαμε πολλές μέρες λιακάδας αλλά πολλές μέρες με συννεφιά και καταγίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα κίνητρα για τη συγχώνευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων κάνοντας λόγο για το κέντρικό πρόβλημα της ελληνικής επιχιερηματικότητας που είναι το μέγεθός της.
Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε κάλεσμα τους επιχειρηματίες «να αξοποιήσετε συνεργατικά σχήματα για να βελτιώσετε την ανταγωνιστικότητα. Είναι καλύτερο να έχει κανείς μικρότερο μερίδιο σε μια μεγάλη εταιρεία παρά να είναι ο βασικός μέτοχος σε μια μικρότερη εταιρεία που δεν θα είναι ανταγωνιστική», ενώ πρόσθεσε ότι οι παγκόσμιες γεωπολιτικές ανακατάξεις προσφέρουν επιχειρηματικές ευκαιρίες
Αναφέρθηκε επίσης στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος αλλά και στην τόνωση της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ταμείου Ανάκαμψης καθώς και στα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων από το ενεργειακό κόστος λόγω της ακρίβειας.
«Σήμερα το μέσο εισόδημα πολιορκείται από την ακρίβεια. Οι μισθοί παραμένουν ακόμα χαμηλοί. Πρώτος εγώ το αναγνωρίζω. Θα ήταν ανέξοδο να πω σε όσους με κατηγορούν στείλτε το λογαριασμό στον κ. Πούτιν. Ο ρόλος μου όμως είναι άλλος» είπε ο πρωθυπουργός επιμένοντας ότι στο ότι «έχουμε πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο».