Πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετέχουν στην συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έστειλε ο πρωθυπουργός από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Η Συνταγματική αναθεώρηση είναι ευκαιρία για συζητήσεις που θα χτίσουν γέφυρες και δεν θα ανοίξουν ρήγματα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνάντησή του με τον Κωνσταντίνο Τασούλα.
«Αυτό επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα, οπότε ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα» τόνισε.
«Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία -ως γνωστόν- πρέπει να εξελιχθεί σε δύο διαδοχικές Βουλές και εκ των πραγμάτων για να ολοκληρωθεί απαιτεί σε μία από τις δύο σχετικές ψηφοφορίες τουλάχιστον 180 βουλευτές. Άρα, απαιτείται μία ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση, προκειμένου η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί» εξήγησε.
Μονιμότητα στο Δημόσιο
Σημείωσε ότι είναι ανάγκη να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 103 για την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. «Αυτή η πρωτοβουλία αφορά πρωτίστως τη θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης και της δυνατότητας να επιβραβεύουμε τους συνεπείς υπαλλήλους και ταυτόχρονα να μην υπάρχει κώλυμα απομάκρυνσης για όσους συστηματικά και επί μακρόν δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία, δείγμα ότι έχει ωριμάσει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στη δημόσια διοίκηση», είπε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη αλλαγή του άρθρου περί ευθύνης υπουργών καθώς και των άρθρων 16 για τη δημόσια εκπαίδευση και 24 για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τασούλας: Η συναινετική διάσταση να παρασύρει το πολιτικό κλίμα
«Ένα από τα προτερήματα του ισχύοντος Συντάγματος που είναι το μακροβιότερο όλων, είναι ότι ήταν προσαρμοσμένο στον λαό, στη χώρα και στην εποχή του», τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να υπογραμμίσει ότι «η εποχή τώρα, πρέπει να καθορίσει τις αλλαγές».
«Πιστεύω ότι ακόμη κι αν η συγκυρία η πολιτική έχει εντάσεις, θα πρέπει η συναινετική διάσταση να παρασύρει το πολιτικό κλίμα», σημείωσε. «Αξίζει τον κόπο η συζήτηση να είναι συναινετική που δεν σημαίνει συμφωνούμε με όλα, αλλά το ύφος και το στυλ να είναι συναινετικό», είπε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.