Μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, στο επίκεντρο της οποίας ήταν οι νέοι, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Youtuber, Νεφέλη Μεγκ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η 25χρονη Youtuber τον… «στρίμωξε» αρκετές φορές, ειδικά σε θέματα που αφορούν στη δημόσια διοίκηση, αλλά και την αστυνομική βία.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς απαντώντας σε ερώτηση για την προκαταβολή φόρου και τους φορολογικούς συντελεστές, είπε χαρακτηριστικά: «Να αφήσουμε και τίποτα για την προεκλογική περίοδο αυτή καθαυτή».
Και προσέθεσε πως «η προκαταβολή είναι ένα ταμειακό μέτρο, το οποίο αυτή τη στιγμή ουσιαστικά διευκολύνει και τον ίδιο τον προγραμματισμό του κράτους. Έχει μειωθεί σε σχέση με την ακραία προκαταβολή, το 100%. Και σίγουρα ενέχει ένα στοιχείο αδικίας, διότι ουσιαστικά προβλέπεις τι θα πληρώσει ο άλλος τον επόμενο χρόνο».
«Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν είναι εκεί για να φιμώσει»
Μιλώντας για την κατάσταση στα ελληνικά πανεπιστήμια, μετά από επίμονες ερωτήσεις της Youtuber, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «πίσω από το πανεπιστημιακό άσυλο κρύβονταν κακοποιά στοιχεία, τα οποία συχνά δεν είχαν τίποτα να κάνουν με το πανεπιστήμιο και τα οποία ουσιαστικά καταλάμβαναν χώρους εντός του πανεπιστημίου και ασκούσαν βία εις βάρος φοιτητών, καθηγητών και άλλων».
Ειδικά για την πανεπιστημιακή αστυνομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως «δεν είναι εκεί για να φιμώσει την ελευθερία της έκφρασης» και αναφέρθηκε σε επεισόδια που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό σε ΑΕΙ:
«Είχες μια καθηγήτρια η οποία προπηλακίστηκε επειδή εξέφρασε τη γνώμη της από κάποιες ομάδες φοιτητών, οι οποίες θεωρούν ότι έχουν το αλάθητο και μπορούν να επιβάλλουν τη δική τους άποψη δια της βίας ή δια των φωνών. Ούτε αυτό είναι αποδεκτό. Σε έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης, όλοι πρέπει να μπορούν να εκφράζονται και να ακούγονται όλες οι απόψεις».
«Και, στο κάτω-κάτω», τόνισε, «γιατί να ξεσηκώσει τόσο πολλή συζήτηση και τόσο πολλή σκόνη μία προσπάθεια να επαναφέρουμε το πανεπιστήμιο στον πραγματικό του ρόλο; Δηλαδή ποιοι βρίσκονται απέναντι τελικά σε αυτή την προσπάθεια;».
«Δεν είμαστε στο σημείο που θέλουμε στη δημόσια υγεία»
Στην συνέχεια, μιλώντας για την υγεία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Ξέρεις τι δεν με ικανοποιεί; Το τυχαίο.
»Θα σου πω τι σημαίνει τυχαίο: ότι μπορεί να πας και να έχεις πραγματικά εξαιρετική περίθαλψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο και μπορεί να πας και η περίθαλψη να μην είναι αυτή η οποία πρέπει.
»Με ενοχλεί το γεγονός ότι, ας πούμε, δεν έχουν όλα μας τα νοσοκομεία περίπου το ίδιο επίπεδο περίθαλψης. Με ενοχλεί το φακελάκι.
»Με ενοχλεί το γεγονός ότι πολλοί αναγκάζονται να πληρώσουν, για να μπορούν να έχουν τον γιατρό τον οποίο θέλουν.
»Με ενοχλεί το γεγονός ότι κάποιοι δήθεν μπαίνουν στα επείγοντα, χωρίς να είναι πραγματικά επείγον το περιστατικό, μόνο και μόνο για να χειρουργηθούν από τον γιατρό τον οποίον θέλουν και να περάσουν έτσι μπροστά από μια σειρά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη δημόσια υγεία, παραδέχτηκε πως «δεν είμαστε στο σημείο που θέλουμε».
«Και πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς», προσέθεσε, «ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο στάθηκε όρθιο στην διάρκεια της πανδημίας, προς τιμήν των γιατρών, των νοσηλευτών, όλων των εργαζόμενων οι οποίοι πραγματικά κατέθεσαν απόθεμα ψυχής, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση, ανέδειξε όμως ταυτόχρονα και η πανδημία μια σειρά από χρόνιες αδυναμίες στο ΕΣΥ, τις οποίες έχουμε υποχρέωση να διορθώσουμε».
Τι είπε για τις εκλογές και το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας
Σε ερώτηση που δέχτηκε για την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις εκλογές, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου πως τάσσεται υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, διότι θεωρεί, όπως είπε, «ότι είναι πιο αποτελεσματικές, πιο γρήγορες, πιο τολμηρές στη λήψη αποφάσεων, από τη στιγμή που έχουν μία ισχυρή λαϊκή εξουσιοδότηση να προχωρήσουν σε ένα τολμηρό πρόγραμμα».
Αξίζει να σημειωθεί η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση εάν μετά τις εκλογές σκοπεύει να πάρει τη διερευνητική εντολή και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας:
«Το Σύνταγμα ορίζει ότι το πρώτο κόμμα παίρνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Δεν είμαι σε θέση να σου πω ακόμα τώρα τι θα κάνω με αυτή την εντολή, γιατί δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε: «Αυτό το οποίο μπορώ να σου πω, όμως, είναι ότι θα σεβαστώ απόλυτα τις συνταγματικές προβλέψεις», ενώ σημείωσε πως «το αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από μία κυβέρνηση συνεργασίας, θα το επιλέξει τελικά ο ελληνικός λαός».
Να πάει στην κάλπη η νέα γενιά
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι νέοι πρέπει να ψηφίσουν και να μην αφήσουν τις αποφάσεις για το μέλλον τους σε άλλους.
«Ένα είναι βέβαιο: ότι η δική σου η γενιά», είπε στην 25χρονη Youtuber, «έχει μια υποχρέωση να συμμετέχει στα κοινά. Η αποχή δεν είναι λύση.
»Επειδή ακούω πολλές φορές από παιδιά της δικής σου ηλικίας, ‘έλα μωρέ όλοι το ίδιο είναι, δεν θα πάω να ψηφίσω’, η μόνη μου απάντηση σε αυτό είναι ότι τελικά κάποιος θα πάρει τις αποφάσεις για το δικό σου μέλλον και είναι καλύτερα να συμμετέχεις σε αυτή τη διαδικασία από το να μην συμμετέχεις».