«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε απολύτως σαφής»: αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου του μετά από τη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η Ευρώπη «έκανε ένα βήμα».
«Ένα βήμα, το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, το κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έδωσε εντολή στον ύπατο εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ και την ευρωπαϊκή επιτροπή να υποβάλλουν το αργότερο μέχρι το επόμενο συμβούλιο γραπτή έκθεση που θα αφορά ολοκληρωμένο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως στην πρώτη παράγραφο του λήμματος για την Τουρκία, η γειτονική χώρα καλείται να δείξει συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι διερευνητικές επαφές.
«Η απειλή των κυρώσεων προς την Τουρκία το καλύτερο εργαλείο» είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, γίνεται και μια ρητή αναφορά στο ζήτημα του προσφυγικού.
«Για να συνοψίσω σε μια πρόταση, η Ευρώπη έκανε ένα βήμα. Έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή μέχρι σήμερα προειδοποίηση στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά».
«Καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα»
«Επιτέλους μετά από 6 μήνες, μετά τον Ιούλιο του 2020 όταν πάρθηκε επί της αρχής η απόφαση για τον προϋπολογισμό για την επόμενη 6ετία και για το Ταμείο Ανάκαμψης καταφέραμε και λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα η οποία υπήρχε και έτσι ξεκλειδώνουν οριστικά για την πατρίδα μας 72 δις. ευρώ» τόνισε από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εδώ και μήνες υπήρχε ένα πρόβλημα το οποίο προέκυπτε από το γεγονός ότι η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν εγείρει ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με την ερμηνεία της διάταξης περί κράτους δικαίου. Αυτό το ζήτημα επιλύθηκε μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις τις οποίες ανέλαβε η γερμανική προεδρία και έτσι μπαίνουμε στο 2021 με οριστικοποιημένο τον προϋπολογισμό της ένωσης για την επόμενη 6ετία και με όλους σε θέση εκκίνησης προκειμένου να τρέξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης».
Επίσης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει ήδη υποβάλει το προσχέδιο της στην ευρωπαϊκή επιτροπή και έχει γίνει δεκτό με πολύ κολακευτικά σχόλια.
Συμφωνία για κυρώσεις light κατά της Τουρκίας και νέες συζητήσεις το Μάρτιο
Σε συμφωνία για ήπιες κυρώσεις κατέληξαν, λίγο πριν τις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) και μετά από έντονες ζυμώσεις, οι ηγέτες των 27 κρατών – μελών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, πάνω στο κείμενο συμπερασμάτων που αφορά στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Mε το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στέλνει σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία – η οποία συμπεριλαμβάνει πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ένα κείμενο που διαμορφώθηκε ύστερα από έντονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες.
Οι αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που δεν ικανοποιούσε την Αθήνα είναι διακριτές και δείχνουν ότι η Ευρώπη που κάνει ένα βήμα τη φορά – όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές – έκανε το ίδιο και σ’ αυτό το Συμβούλιο:
«Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», όπως εμφανίζονται να ζήτησαν αρκετές χώρες κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της Αθήνας ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν καταστεί και ευρωπαϊκές.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης).
Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Πηγή: cnn.gr