Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
15 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Αύριο στη Βουλή οι ανακοινώσεις για περαιτέρω ενίσχυση των αγροτών

Πρέπει να διαβάσετε

Σε δηλώσεις γύρω από το καυτό θέμα των αγροτών που πολιορκούν σχεδόν όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και λιμάνια της Ευρώπης, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στην επίτευξη συμφωνίας των «27» για την ενίσχυση της Ουκρανίας, απάντησε σε σχετικές ερωτήσεις για τους αγρότες, τονίζοντας πως την Παρασκευή στη Βουλή  θα ανακονώσει περαιτέρω μέτρα για τη στήριξη των αγροτών στη χώρα μας.

«Η Ελλάδα αγωνίστηκε για να υπάρξουν τροποποιήσεις για το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε επιβληθεί από ΚΑΠ από το 2020. Πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται αποφέροντας πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες».

Αύριο θα μιλήσω στη βουλή και θα αναπτύξω τις σκέψεις μου για το πώς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς, με μια σειρά απο πολιτικές, το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων και πιστεύω όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα καταλάβουν οι αγρότες μας ότι
κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση.

«Με πρωτοβουλία κάποιων χωρών, το θέμα συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς στο Συμβούλιο και με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό. Πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται αποφέροντας πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες», είπε ο κ. Μητσοτάκης που καλωσόρισε και την έναρξη διαλόγου για τον τρόπο οργάνωσης της ΚΑΠ, όπως και για την πράσινη μετάβαση:

«Ξεκινάει ένας στρατηγικός διάολος για ζητήματα ΚΑΠ και τους περιορισμούς που επιβάλλει. Είναι μια ευκαιρία να εντοπίσουμε ατέλειες και να διορθώσουμε τις πορείες που έχουμε χαράξει. Θα έχω αύριο την ευκαιρία να απαντήσω στη Βουλή στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς». Επίσης, καλωσόρισε την έναρξη διαλόγου για τον τρόπο οργάνωσης της ΚΑΠ, όπως και για την πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πάρει τη βοήθεια που της αναλογεί από τα πρόσθετα κονδύλια, ενώ καταφέραμε και αποσπάσαμε περισσότερους πόρους από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ζημιές στη Θεσσαλία: «Έχουν εκταμιευθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε αγρότες από την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο κρατικός προϋπολογισμός είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με πρόσθετους πόρους», είπε.

«Όλα τα ελληνικά αιτήματα που κατατέθηκαν έγιναν δεκτά», τόνισε. Ερωτηθείς για το εάν θα αλλάξει η αγροτική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της ΕΕ δίνεται για την ΚΑΠ. Υπάρχουν προβλήματα που έχουν να κάνουν με το πώς είναι εκτεθειμένοι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι αγρότες στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Επίσης, οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπου ζητάμε απο ευρωπαίους παραγωγούς να προσαρμοστούν σε αυστηρές προδιαγραφές για το κόστος παραγωγής. Δεν πρέπει να ζητάμε και από άλλες χώρες να έχουν τους ίδιους περιορισμούς ώστε να μην έχουν πλεονέκτημα;».

«Δεν κάνουμε πίσω για τα μη κρατικά πανεπιστήμια»

Για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες στην Παιδεία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους, το νομικό πλαίσιο είναι σαφές. Το Υπουργείο θα επισημάνει στα Πανεπιστήμια τι πρέπει να κάνουν για να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος».

Η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων αποτελεί κορωνίδα του προγράμματός μας και δεν κάνουμε πίσω. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα είναι νόμος του κράτους.

Θα υπάρξουν αλλαγές μετά τις διαβουλεύσεις όμως ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου δεν αλλάζει», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Χαίρομαι γιατί όλα τα πανεπιστήμια κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα», ανέφερε.

Υπό τη σκιά των δυναμικών κινητοποιήσεων των αγροτών, που έχουν κατακλύσει τις Βρυξέλλες και αφότου οι «27» κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για τη ζωτικής σημασίας οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, ικανοποίηση εξέφρασαν τόσο ο Σαρλ Μισέλ, όσο και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε και για τον Ούγγρο ομόλογό του, Βίκτορ Ορμπάν, καθώς κάμφθηκαν οι ενστάσεις του: «Υπήρξε συμφωνία χωρίς κατ’ ανάγκη τη σύμφωνη γνώμη του. Δυστυχώς έχουμε και αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών».

Για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί σχετικά σύντομα συμφωνήσαμε για αναθεώρηση Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία. Είχαν τεθεί υπόψιν και οι ελληνικές θέσεις. Αποφασίστηκε αύξηση 2 δις ευρώ συνολικά για χρηματοδότηση μετανάστευσης που μας αφορά ιδιαίτερα, καθώς η Ελλάδα είναι από τους σημαντικούς αποδέκτες και χρειάζεται πόρους για τη μεταναστευση».

Παράλλλα, αποφασίσαμε την αύξηση κατά 1,5 δις του χρηματοδοτικού εργαλείου για τις φυσικές καταστροφές και ευελιξεία για ΕΣΠΑ που μας επιτρέπει θετικό δημοσιονομικό όφελος».

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα