Το πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές της σύμβασης του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ανακοίνωσε από το Ρέθυμνο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην διάρκεια της εκδήλωσης στο «Σπίτι του Πολιτισμού» με θέμα: «Συζητάμε, αποφασίζουμε, προχωράμε μαζί για το Ρέθυμνο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, ανέφερε πως ήδη υπάρχουν ανοιχτά εργοτάξια από τη Χερσόνησο μέχρι Άγιο Νικόλαο. Επεσήμανε πως με την υπογραφή της σύμβασης για το Χανιά – Ηράκλειο του ΒΟΑΚ, θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας σε πέντε επικίνδυνα σημεία του δρόμου, στο μοντέλο Πάτρα – Πύργος, με τον πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση, ειδικά στους νέους, να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας, για την μείωση των τροχαίων συμβάντων.
«Δεν κάνουμε εκδήλωση επικοινωνίας αλλά θέλουμε να ακούσουμε τους δημάρχους και να επιλύσουμε προβλήματα. Για πρώτη φορά γίνονται έργα εθνικής εμβέλειας στην Κρήτη και δρομολογούνται έργα δισεκατομμυρίων από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Κρήτη θα λάβει 900 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στην υλοποίηση του έργου του αεροδρομίου στο Καστέλι, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2027, επισημαίνοντας πως πρόκειται για το μεγαλύτερο εργοτάξιο της χώρας. «Είναι πιο ακριβό έργο απ΄ότι αρχικά είχε υπολογιστεί λόγω πρόσβασης και προστασίας πολιτιστικής κληρονομίας», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος και στα υπόλοιπα μεγάλα έργα της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική «σπάει» την ενεργειακή απομόνωση του νησιού, χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ έκανε λόγο για μεγάλη εκκρεμότητα όσον αφορά στα αρδευτικά έργα, με ειδική αναφορά στο έργο του Πλατύ Ποταμού, το οποία χαρακτήρισε εμβληματικό για το Ρέθυμνο και τη Μεσαρά, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης πέντε ετών. Αναφέρθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνει πραγματικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο συνεργασίας τόσο με την Περιφέρεια Κρήτης όσο και με τους δήμους του νησιού.
Ο πρωθυπουργός, ακόμα, αναφέρθηκε στο έργο θωράκισης του λιμανιού στο Ρέθυμνο, λέγοντας πως θα συμβασιοποιηθεί άμεσα.
Σκυλακάκης: Τέλη Μαΐου η λειτουργία της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε για τη δοκιμαστική λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με τη Αττική λέγοντας πως στα τέλη Μαΐου θα έχουμε τη λειτουργία της «μεγάλης» ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα του νερού και μίλησε για το ολιστικό σχέδιο της ΔΕΥΑΡ, το οποίο, όπως είπε, στηρίζει το υπουργείο. Μίλησε, ακόμα, για όρια οικισμών, το οποίο θέμα θα λυθεί από το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο.
Στ. Αρναουτάκης: «Η Περιφέρεια αναζητά την ευθύνη αλλά και τους απαραίτητους πόρους με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη»
«Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι κρίσιμος και βρίσκεται στον πυρήνα του διαλόγου για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη», τόνισε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης από το βήμα του συνεδρίου.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε πως στο περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια «οι Δήμοι της Κρήτης, μαζί με την Περιφέρεια κράτησαν την κοινωνία όρθια. Και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι σήμερα».
Αναφερόμενος περαιτέρω στη συνεργασία της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ο Περιφερειάρχης Κρήτης σημείωσε πως «σε αυτό το νησί, καταφέραμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο αδιαμεσολάβητης συνεργασίας με όλους τους Δημάρχους της Κρήτης, από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.
Μια συνεργασία που χτίστηκε σε γερά θεμέλια τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα μας εγγυάται να σχεδιάσουμε το αύριο, εξελίσσοντας τον παρεμβατικό μας ρόλο και κυρίως εξοπλίζοντας το πλαίσιο δράσης μας, με περισσότερα και πιο σύγχρονα εργαλεία, στη βάση της αποκέντρωσης».
Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκονται στο νησί επεσήμανε πως το αυτοδιοικητικό περιβάλλον της Κρήτης δείχνει το δρόμο. «Προδιαγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου, από κοινού να καλύψουμε διαχρονικά αναπτυξιακά ελλείμματα και στερήσεις του νησιού.
Το γνωρίζετε, άλλωστε, καλά. Για όλη την Κρήτη, η ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα, δεν αποτελεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο. Αλλά έναν συγκοινωνιακό έργο που θα αλλάξει στο μέγιστο βαθμό το αναπτυξιακό αποτύπωμα του τόπου μας. Και πάνω σε αυτό το δεδομένο, έχουμε όλοι υποχρέωση, ο καθένας στο σφιχτό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, προκειμένου οι Κρητικοί να δουν, επιτέλους, τα εργοτάξια που θα κατασκευάζουν αυτό το έργο να αναπτύσσονται σε όλη του διαδρομή.
Για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι, η θέση της Περιφέρειας Κρήτης είναι, επίσης, ξεκάθαρη. Πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας, που θα διευρύνει την οικονομική υπόσταση του νησιού και στον τουρισμό και στον κλάδο των αερομεταφορών. Απαιτούνται, παρόλα, αυτά μια σειρά από συνοδά έργα, για τα οποία πρέπει να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες».
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως η Περιφέρεια αναζητά την ευθύνη. «Την ευθύνη, όμως, που συνδυάζεται με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους και τις αρμοδιότητες που πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τη μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση».
Επεσήμανε παράλληλα πως για την Αυτοδιοίκηση στο σύνολο της παραμένει ζητούμενο η οικονομική δυνατότητα, «προκειμένου να μπορέσουμε να γίνουμε φορείς μιας αποδοτικής λειτουργίας και πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».
Στην κατακλείδα της παρέμβασης του ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή τονίζοντας πως καθορίζει το μέλλον.
«Κλείνοντας και αφού σας καλωσορίσω, για ακόμη μια φορά, στην Κρήτη να τονίσω πως στη συζήτηση για την Περιφερειακή Ανάπτυξη θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει το παρόν και διαμορφώνει τις ανάγκες του μέλλοντος. Πως οι υποδομές μεταφορών συνδέουν ανθρώπους και τόπους. Πως ο τουρισμός είναι βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της Κρήτης. Πως ο πρωτογενής τομέας διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή μας διαδρομή.
Και πάνω σε αυτές τις συνθήκες, να σας διαβεβαιώσω πως συνεχίζουμε να δουλεύουμε με συνεργασία, διεκδικητικότητα για να γίνουμε φορείς της αναπτυξιακής διαδρομής. Και η Κρήτη μας πρέπει να παραμείνει βασικός βραχίονας αυτής της προσπάθειας».
Να σημειωθεί πώς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην υπογραφή της σύμβασης για το έργο αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών, στην έδρα της Περιφέρειας Κρήτης.