Δυσβάσταχτο είναι το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, με τους ιδιοκτήτες να μην μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να ανταπεξέλθουν.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Σύμβουλος στον Τομέα Ενημέρωσης Γιάννης Μητσός, έκανε λόγο για μια αρκετά δύσκολη κατάσταση που έχει την αφετηρία της ήδη από την πανδημία. «Η μεγάλη αναστάτωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες δημιούργησε ζήτημα επάρκειας και με τον πόλεμο στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, δημιουργήθηκε ένα επιπλέον πρόβλημα και σε συγκεκριμένες πρώτες ύλες όπως το αλεύρι ενώ η αναστάτωση στις τιμές της ενέργειας και η μεγάλη αύξηση είχε πολύ σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση κινήθηκε σε πρώτη φάση πολύ σωστά για τους καταναλωτές και τους πολίτες, εκκρεμούν κάποια πράγματα για τις επιχειρήσεις προκειμένου να μπορέσουν να αντέξουν, να κινηθούν σε δεύτερο χρόνο, ανταγωνιστικά».
Πρόσθεσε δε, πως αυτή τη στιγμή το θέμα είναι πως θα λειτουργήσει η αγορά με τρόπο αποτελεσματικό και αποδοτικό και πως θα απορροφηθούν κάποιες από τις μεγάλες συνέπειες της ακρίβειας, προκειμένου να μη μεταφερθούν όλα στους καταναλωτές. «Σε πρώτο επίπεδο το πιο σημαντικό που θα μπορούσε να γίνει ήταν να δούμε τι μπορεί να γίνει με το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεως, ως προς τις εισφορές των εργαζομένων κυρίως προκειμένου να μπορέσουμε να κρατηθεί ως ένα βαθμό η αύξηση χωρίς να επιβαρυνθεί άλλος περαιτέρω, αυτό θα ήταν το πιο σημαντικό. Από εκεί και πέρα πρέπει να καταλάβουμε ότι το θέμα της ενέργειας δεν είναι το σήμερα μόνο, έχει πολύ σημασία να δούμε σε δεύτερο χρόνο πως θα κινηθούμε, πως θα προωθηθούν τόσο η αγορά της ενέργειας, να διασφαλιστεί η επάρκεια και να γίνουν επενδύσεις, για τα επόμενα βήματα και τη πράσινη μετάβαση, σε όρους αποθήκευσης, παραγωγής, εξοικονόμησης ενέργειας κλπ.».
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων «κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα
Σύμφωνα με τον κ. Μητσό η Ελλάδα έκανε τεράστια βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Ειδικά η πανδημία λειτούργησε σαν σημαντικός επιταχυντής, η διάδραση των πολιτών με την πολιτεία απλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, δημιουργήθηκαν σημαντικές υποδομές και υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή έχει σημασία να αναπτυχθούν αυτά αντίστοιχα και για τις επιχειρήσεις, διότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη επιταχύνει, όσο θα μπορούσαν, έχουμε επιταχύνει αρκετά αλλά όχι όσο θα μπορούσαμε, με αποτέλεσμα επειδή επιταχύνουν και οι άλλοι η απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη να μη μικραίνει, αλλά και οι ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν ακόμη σημαντικά σε κάποιες παλαιότερες τεχνολογίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν σημαντικό κομμάτι του ελληνικού παραγωγικού οικοσυστήματος, με τη σειρά τους και αυτές δεν έχουν μπορέσει να επενδύσουν όπως θα έπρεπε. Σίγουρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων είναι κλειδί για την ανταγωνιστικότητα την μελλοντική, την απασχόληση και γενικά την επιχειρηματικότητα. Οπότε με την διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής και την κατάλληλη αξιοποίηση του ταμείου ανάκαμψης θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα».
Μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο κ. Μητσός επεσήμανε πως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ξεκινήσει και όλοι φιλοδοξούν να μπορέσει να απορροφηθεί στο σύνολο του και να δώσει το έναυσμα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό όσο και για την πράσινη μετάβαση, και για τις δεξιότητες δεν είναι δεδομένο ότι όλες οι δομές έχουν στηθεί όπως θα μπορούσαν να έχουν στηθεί, π.χ. οι λίγο μεγαλύτερες επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός του συστήματος των επιχορηγήσεων, αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει περισσότερες καθυστερήσεις και κυρίως να μην μπορέσουν να απορροφηθούν όλοι οι πόροι. Επίσης, πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι η δημόσια διοίκηση τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να διαχειριστεί ταυτόχρονα τρία σημαντικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Αναπτυξιακό Νόμο και το νέο ΕΣΠΑ. Όλα αυτά μαζί πρέπει να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους, χωρίς πολλές επικαλύψεις και ότι καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του παραγωγικού οικοσυστήματος της χώρας ώστε να μπορέσει να κινηθούν στη νέα εποχή, η χώρα και οι επιχειρήσεις».
Μάλιστα, τόνισε πως είναι πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς για τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια. «Αυτό που πρέπει να έχουμε υπόψη, είναι πως θα μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τη δυνατότητα απορρόφησης και την δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων προκειμένου να πάνε σε όσο το δυνατόν πιο έτοιμες επιχειρήσεις και πιο πολλές που είναι σε θέση να τις απορροφήσουν. Αυτό είναι το ζητούμενο, δε νομίζω ότι χρειάζεται να μιλάμε σε όρους απώλειας, ωστόσο πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτός ο συντονισμός είναι μια σημαντική πρόκληση διότι στο παρελθόν είχαμε τέτοιες καθυστερήσεις και χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης, οπότε θα πρέπει όλη η δημόσια διοίκηση να συνεργαστεί».
Κλείνοντας, ο κ. Μητσός αναφέρθηκε στην διασύνδεση επιχειρήσεων και πανεπιστημίων, λέγοντας πως αποτελεί μία από τις πιο κεντρικές διαστάσεις της καινοτομίας της βιομηχανικής έρευνας στις πρακτικής άσκησης σε όλη την Ευρώπη και όλο τον ανεπτυγμένο χώρο. «Στην Ελλάδα παρέμενε αρκετά περιορισμένη ωστόσο βλέπουμε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ωριμότητα τόσο από πλευράς επιχειρήσεων όσο και πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και φοιτητών τους, που βλέπουν ότι μέσα από αυτή τη διασύνδεση μπορούν να αποκτήσουν ευκαιρίες. Για τον ΣΕΒ αποτελεί μία από τις κεντρικές προτεραιότητες, έχουμε ήδη υπογράψει εφτά συμφωνίες συνεργασίας με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας, προκειμένου να αναπτύξουμε όσο μπορούμε την βιομηχανική έρευνα, την καινοτομία και την πρακτική άσκηση».