Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η Πνευμονολόγος, Διευθύντρια του ΕΣΥ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το κάπνισμα Ιωάννα Μητρούσκα.
Όπως ανέφερε η κ. Μητρούσκα, υπάρχει μια εσωτερική διαδικασία για την διακοπή του καπνίσματος όπου αφορά τον εαυτό μας και το ρήμα «δεσμεύομαι». «Σημαίνει ότι κάνω ένα συμβόλαιο με τον εαυτό μου και τους άλλους. Έχω μια διπλή υπόσχεση και σταματώ το κάπνισμα. Το πιο σημαντικό πράγμα για ένα καπνιστή είναι να πει επιτέλους θα απαλλαγώ από το κάπνισμα, θα σταματήσω να καπνίζω και θα βγω από αυτή τη διαδικασία. Σκοπός όμως είναι να αποφασιστεί».
Σύμφωνα με την ίδια, ο ΠΟΥ από τη δεκαετία του ’90 έχει καταγράψει το κάπνισμα στον κατάλογο των νοσημάτων. Στον ορισμό του καπνίσματος αναφέρεται ότι η νόσος αυτή έχει κάποια χαρακτηριστικά. «Πρώτον ότι ο καπνιστής για να γίνει καλά πρέπει να θέλει. Εγώ είμαι πνευμονολόγος, που σημαίνει ότι αν έρθει κάποιος και έχει μια πνευμονία και θεωρήσουμε ότι έχει το νόσημα και ο γιατρός του βγάλει σωστή διάγνωση και του δώσει θεραπεία και να μη θέλει θα γίνει καλά, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με τη διακοπή του καπνίσματος».
Διευκρίνισε δε, πως η διαδικασία της εξάρτησης από τη νικοτίνη έχει χαρτογραφηθεί τόσο καλά και έχουν ασχοληθεί μαζί της πολλοί φορείς. «8 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα. Όλοι οι οργανισμοί υγείας πλήττονται από αυτό άρα όλοι παίρνουν μέτρα. Γι’ αυτό υπάρχουν κατευθυντήριες εντολές για τους επαγγελματίες της υγείας».
Όπως αποκάλυψε, μόνο το 3% του πληθυσμού κάθε χρόνο καταφέρνει να κόψει το κάπνισμα. «Είναι πολύ δύσκολη διαδικασία».
Αναφορικά με την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το κάπνισμα, η κ. Μητρούσκα δήλωσε πως πρόκειται για μια καινούρια Επιτροπή, η οποία κάνει κάθε εβδομάδα διαδικτυακές συσκέψεις. «Από τότε προσπαθούμε να είναι ενημερωμένοι όλοι οι επαγγελματίες της υγείας, με κάποιους τρόπους που το Υπουργείο θα υιοθετήσει, για το πως θα προσεγγίσουν τον καπνιστή. Έχουμε χαρτογραφήσει την περιοχή και υπάρχει διάθεση από όλους τους επαγγελματίες. Αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε σε όλη την Ελλάδα, οι καπνιστές να προσεγγίζονται με ένα επιστημονικό τρόπο».
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Ευροβαρόμετρο, από πέρσι μέχρι φέτος έχει αύξηση του καπνίσματος. «Η πανδημία ενδεχομένως να βοήθησε σε μια μικρή αύξηση του καπνίσματος, στους καπνιστές. Όμως δεν έχουμε στοιχεία να πούμε ότι βοήθησε στην έναρξη του καπνίσματος».