Μοιάζει με θαύμα αλλά τελικά τα κατάφερε. Πάλεψε για σχεδόν τρεις μήνες στο νοσοκομείο με τον «αόρατο εχθρό» και βγήκε νικητής. Η περίπτωση του 58χρονου Τζον Κραμπ που νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος επί 81 ημέρες είναι από αυτές που ξεχωρίζουν και κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα στην πανδημία.

Η αποσωλήνωση του Γκραμπ θύμιζε κάτι από υποδοχή σταρ στο κόκκινο χαλί. Με την ανακοίνωση της βελτίωσης της κατάστασής του, επικράτησε μεγάλος ενθουσιασμός, με το κλίμα να είναι πανηγυρικό και τους νοσηλευτές να αγκαλιάζονται.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο της Μινεσότα, St. Michael, οπου και εισήχθη ο άντρας, παραδέχθηκαν ότι για πρώτη φορά ασθενής βγαίνει νικητής μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σε μηχανική υποστήριξη.

«Είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που είχαμε επιζώντα σε καρδιοπνευμονική παράκαμψη μέχρι τώρα» δήλωσε ο Μάθιου Πρέκερ, ο εντατικολόγος που περιέθαλψε τον Γκραμπ.

Η μέθοδος αυτή αφορά στην εξωσωματική παροχή παρατεταμένης καρδιακής και αναπνευστικής υποστήριξης σε ασθενείς των οποίων η καρδιά και οι πνεύμονες δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκή ποσότητα οξυγόνου.

Παγκοσμίως οι πιθανότητες επιβίωσης για ασθενείς COVID που θα χρειαστούν καρδιοαναπνευστική παράκαμψη για περισσότερες από 60 ημέρες είναι 50-50.

Ο Γκραμπ μολύνθηκε από κορωνοϊό αφότου η σύζυγος και οι κόρες του κόλλησαν μια εβδομαδα πριν από τα Χριστούγεννα.

Τα τρία μέλη της οικογενείας του υπέφεραν από ελαφρά συμπτώματα, ωστόσο ο άντρας αισθάνθηκε πολύ γρήγορα δυσκολία στην αναπνοή του και λόγω ενός προβλήματος που είχε στον ένα πνεύμονα.

Πηγή: protothema.gr