Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μικρότερο κατά 3,2 δισ ευρώ το περσινό έλλειμμα – Μήνα μήνα η φορολόγηση των υπερκερδών στην Ενέργεια

Πρέπει να διαβάσετε

Περιορίστηκε στα 4,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022 από τα 6,8 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Δεν βοήθησε μόνο η «έκρηξη» του ΑΕΠ στη συμπίεση του περσινού ελλείμματος αλλά το γεγονός ότι μπήκαν στα ταμεία περί τα 2 δισ ευρώ περισσότεροι φόροι κι εξοικονομήθηκε 1 δισ ευρώ από το σκέλος των δαπανών.

Το “θαύμα” του περιορισμού του περσινού πρωτογενούς ελλείμματος στα 9,1 δισ ευρώ έναντι πρόβλεψης 12,3 δισ ευρώ, συνεπάγεται τη συμπίεση του στο 5% αντί του 7%. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, σε όρους Εποπτείας το έλλειμμα ενδεχομένως να είναι ακόμα μικρότερο, ωστόσο αυτό ελάχιστη σημασία έχει καθώς λόγω της ρήτρας διαφυγής η Ενισχυμένη Εποπτεία στα δημοσιονομικά μεγέθη έχει αδρανοποιηθεί. Αυτό που “μετρά” για το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι δημιουργήθηκε χώρος για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης που ήδη “τρέχουν”.

“Το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν μεταφέρεται στη φετινή χρονιά, αλλά μας επέτρεψε να καταθέσουμε το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό χωρίς να εκτροχιάσουμε τα δημοσιονομικά μας”, διευκρινίζει αρμόδια πηγή. Η αρχική πρόβλεψη για φέτος ήταν ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα ήταν 1,4%. Το καλύτερο περσινό δημοσιονομικό αποτέλεσμα έδωσε ένα θετικό carry over που θα συμπίεζε το φετινό έλλειμμα στο 0,8- 0,9% κι εκεί “πάτησε” το οικονομικό επιτελείο για την κατάθεση του Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού, που οδηγεί τελικά το φετινό πρωτογενές έλλειμμα γύρω στο 2%.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί τον επόμενο μήνα είναι τι δημοσιονομική επίπτωση θα έχει η νέα παρέμβαση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, για να “φρενάρει” τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Η ίδια πηγή τονίζει ότι υπάρχουν δύο “πηγές” για να χρηματοδοτηθεί αυτή η παρέμβαση, τουλάχιστον από εθνικούς πόρους:

Μετά τα μέτρα στήριξης που ήδη “τρέχουν” (επιδοτήσεις καυσίμων, επιταγή ακρίβειας κ.λ.π.), υπολογίζεται ότι περισσεύουν 800- 900 εκ ευρώ

Η φορολόγηση των υπερκερδών από τους παραγωγούς ενέργειας

“Υπάρχουν”, υπογραμμίζει η ίδια πηγή για τα υπερκέρδη, διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάμε μόνο για την περσινή χρήση, αλλά και για τους μήνες της φετινής χρονιάς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη “τρέχουν” πολλά σενάρια για τον υπολογισμό αυτών των κερδών και την εφαρμογή του φόρου, αλλά όλα συγκλίνουν ότι ο φόρος θα υπολογίζεται μήνα με το μήνα, έτσι ώστε να έχει άμεση απόδοση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα