Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μιχάλης Κοκολάκης: Ευχαριστούμε τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους φορείς για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς

Πρέπει να διαβάσετε

Ανακοίνωση με την οποία ευχαριστεί τους πυροσβέστες και όσους βοήθησαν στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας εξέδωσε ο υποψήφιος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Μεγάλη Γόρτυνα», Μιχάλης Κοκολάκης.

Η ανακοίνωση:

«Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους πυροσβέστες μας, που, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά βόρεια του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εργαζομένους του Δήμου Γόρτυνας που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, στην Ελληνική Αστυνομία, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Φαιστού και, βέβαια, στους δεκάδες εθελοντές, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Τμήμα Μοιρών), στους πολίτες που έσπευσαν να βοηθήσουν με αγροτικά οχήματα, βυτία και τρακτέρ. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και σε όλους τους κατοίκους του Αμπελούζου και των Αγίων Δέκα, για την πολύτιμη βοήθειά τους, την ψυχραιμία που επέδειξαν και την πειθαρχία τους στις συστάσεις των αρμοδίων αρχών. 

Η άμεση αντιμετώπιση της χθεσινοβραδινής μεγάλης πυρκαγιάς, σε συνθήκες ιδιαιτέρως αντίξοες (δύσβατη περιοχή, άνεμοι 7-8 μποφόρ) αποτελεί παράδειγμα και υπενθύμιση ότι όλοι μαζί, με ενότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία, κάθε εμπόδιο.

Αποτελεί, ωστόσο και προειδοποίηση για όσα σημαντικά έχουμε μπροστά μας, για την δουλειά που πρέπει να κάνουμε στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς ακραία φαινόμενα (μεγάλες πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ.) κάνουν, δυστυχώς, όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της (σε αρκετές περιπτώσεις ανεξέλεγκτης ή κακόβουλης) ανθρώπινης παρέμβασης.

Έχουμε ήδη συμπεριλάβει στον σχεδιασμό μας την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για: 

-την αντιπυρική προστασία των δασών μας, ξεκινώντας από το Δάσος του Ρούβα και του Κουδουμά 

-την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στους οικισμούς μας 

– την αντιστήριξη πρανών – δημοτικών οδών, για την αποφυγή κατολισθητικών φαινομένων

-την απομάκρυνση μεγάλων βράχων από οικισμούς (π.χ. Άγιος Θωμάς, Φουρνοφάραγγο, Γέργερη), για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών του από τυχόν κατολισθήσεις 

 -την μείωση της κλίσης των φυσικών πρανών, σε σημεία που παρατηρείται έντονη διάβρωση του εδάφους 

-την αντιδιαβρωτική προστασία του παραλιακού μετώπου του Λέντα.  

Είναι κάποιες από τις παρεμβάσεις που πρέπει να δρομολογήσουμε και να υλοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια, για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, του περιβάλλοντος, των πολιτών και των περιουσιών τους».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα