test
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
27.6 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από Ηράκλειο: «498 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη το πρώτο πεντάμηνο του 2024»

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε το Αστυνομικό Μέγαρο, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με την τοπική ηγεσία και ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. για ζητήματα ασφάλειας του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε μια σειρά από θέματα που απασχολούν το νησί, όπως η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά και η υποστελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για να προστατεύσει τα θύματα.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου έχουν αναδειχθεί από στην Αστυνομία, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης, μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που προστατεύουν πρώτα-πρώτα τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Για πρώτη φορά στη χώρα μας γίνεται μια τόσο σπουδαία δουλειά. Κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες ανοίγουν τα στόματα και μιλούν. Και πλέον οι κλειστές πόρτες κάθε μέρα ανοίγουν όλο και περισσότερο και καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ενδοοικογενειακής βία γυναικών και παιδιών και γενικότερα ευάλωτων ανθρώπων».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι στην Κρήτη το πρώτο 5μηνο του 2024 έχουν καταγραφεί  498 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και οι συλλήψεις ανέρχονται σε 338.

«338 κακοποιητές οι οποίοι οδηγήθηκαν μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας στους Εισαγγελείς και αρκετοί από αυτούς είναι σήμερα προφυλακισμένοι ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι για την ασφάλεια των γυναικών και των παιδιών».

Για την βία μεταξύ ανηλίκων, ο υπουργός είπε ότι η Αστυνομία κάνει σπουδαία δουλειά για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στους γονείς, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Η παράληψη της επιμέλειας είναι αδίκημα».

«Σπουδαία δουλεία γίνεται από τα Τμήματα Ασφαλείας και τις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας σε ότι αφορά τη βία ανηλίκων. Είμαστε παρόντες σε πλατείες, σε σημεία συγκέντρωσης μικρών παιδιών, έτσι ώστε να αποτρέψουμε επιθέσεις ανηλίκων προς ανήλικους ή να συλληφθούν και οι ανήλικοι αλλά και οι γονείς τους όταν αυτοί παραμελούν την επιμέλεια των παιδιών τους». 

Ο υπουργός έκανε λόγο για μείωση της τάξεως του 20% των περιστατικών της βίας των ανηλίκων αναφέροντας: «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προκειμένου να δώσουμε μια συντριπτική απάντηση σε αυτό το θέμα».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής υπήρχαν μόνο δύο στο νησί, ένα στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά και πλέον λειτουργούν και στους τέσσερις νομούς, για να υπάρχει κάλυψη σε ολόκληρη την Κρήτη. Τόνισε επίσης ότι έχουν εξασφαλιστεί χώροι φιλοξενίας που πληρούν όλες τις προδιαγραφές προκειμένου α φιλοξενούνται κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους.

«Πληγή» χαρακτήρισε τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, τονίζοντας παράλληλα ότι απαιτείται νέος ειδικός σχεδιασμός στην αστυνόμευση του ΒΟΑΚ, προκειμένου να μειωθούν οι θάνατοι.

Στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση και η στελέχωση της Τροχαίας, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης καταγράφεται αύξηση 250% στη βεβαίωση τροχαίων παραβάσεων.

Ειδική αναφορά έκανε και στο φαινόμενο της οπαδικής βίας, τονίζοντας ότι μετά την ψήφιση νέου νόμου έχει σημειωθεί πρόοδος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα