Σε πεδίο μάχης μετατράπηκαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας αρκετοί δρόμοι στην πόλη της Μιανμαρ, Γιανγκόν, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές αψήφησαν τις απαγορεύσεις της στρατιωτικής χούντας και κατέβηκαν εκ νέου στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά του πραξικοπήματος, που έχει βυθίσει στο αίμα και τη βία μια ολόκληρη χώρα.
Όπως μεταδίδει το Associated Press, η ελεγχόμενη από το στρατό αστυνομία έριξε δακρυγόνα απέναντι στο οργισμένο πλήθος που διαδηλώνει στον απόηχο των αιματηρών συγκρούσεων της Κυριακής, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων.
Οι διαδηλωτές στη Γιανγκόν κυνηγήθηκαν από διμοιρίες αστυνομικών, ενώ επιχειρούσαν να συγκεντρωθούν στο σημείο συνάντησης στον κόμβο του Κέντρου Χλεντάν. Στις εικόνες του AP φαίνονται να ρίχνουν νερό στα πρόσωπά τους, επιχειρώντας να κατευνάσουν τους ερεθισμούς στα μάτια από τα δακρυγόνα.
Την ίδια ώρα, στη βιρμανική πρωτεύουσα Ναϊπιτάου, η έκπτωτη ηγέτης της χώρας Άουνγκ Σαν Σουου Κίι, παρέστη σε δίκη μέσω τηλεδιάσκεψη, όπως μετέδωσε το ανεξάρτητο δίκτυο Myamar Now. Κατά την ίδια πηγή της επιβλήθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 505 παρ. 2 του Ποινικού Κώδικα για υποκίνηση ταραχών.
Η 75χρονη τέως πρωθυπουργός της χώρας είχε τεθεί αρχικά σε κατ’ οίκον περιορισμό από τη χούντα στο σπίτι στη Ναϊπιτάου, αλλά στην παρούσα στιγμή οι σύντροφοί της από την Εθνική Λίγκα για τη Δημοκρατία δεν είναι σίγουροι για το πού βρίσκεται πλέον.
Εάν καταδικαστεί, τότε κινδυνεύει να μην μπορέσει να κατέλθει ως υποψήφια στις εκλογές που έχουν υποσχεθεί οι πραξικοπηματίες να διενεργήσουν το 2022.
Την ίδια ώρα, πάντως, στη Γιανγκόν οι πολίτες θρηνούν το χαμό τουλάχιστον πέντε ανθρώπων που έπεσαν νεκροί όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά διαδηλωτών που απαιτούσαν την επαναφορά της κυβέρνησης της Σούου Κίι.
Στην κωμόπολη Νταγουέι, στη νοτιοανατολική πλευρά της Μιανμάρ, άλλοι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
Ωστόσο, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει βάσιμες πληροφορίες πως ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο έχει ξεπεράσει τους 18, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται σε 30.
Υπό κράτηση δημοσιογράφος του Associated Press
Την ίδια στιγμή, δυνάμεις της στρατιωτικής χούντας συνέλαβαν το δημοσιογράφο του Associated Press, Θέιν Ζάο, το πρωί του Σαββάτου, τη στιγμή που κάλυπτε τις συγκρούσεις στη Μιανμαρ.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο απηύθυνε έκκληση για την άμεση απελευθέρωση του ρεπόρτερ, με τον αντιπρόεδρου του AP, Ίαν Φίλιπς να αναφέρει σχετικά:
«Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μεταδίδουν ελεύθερα και με ασφάλεια τις ειδήσεις δίχως το φόβο αντιποίνων. Το AP καταδικάζει έντονα την αυθαίρετη κράτηση του Θέιν Ζάο».
ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουν την αιματηρή καταστολή
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε με δριμύτητα την Κυριακή τη βίαιη καταστολή στη Μιανμάρ και εκφράζει τη βαθιά του ενόχλησή του για την αύξηση των θανάτων και των τραυματισμών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.
«Η χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον φιλειρηνικών διαδηλωτών και οι αυθαίρετες συλλήψεις είναι απαράδεκτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντούγιαριτς.
«Ο γενικός γραμματέας καλεί την διεθνή κοινότητα να ενωθεί για να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους στρατιωτικούς ότι πρέπει να σεβασθούν την βούληση του λαού της Μιανμάρ όπως αυτή εκφράσθηκε με τις εκλογές και να σταματήσουν την καταστολή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την αιματηρή καταστολή από τον στρατό της Μιανμάρ και επιβεβαίωσε την επιβολή κυρώσεων.
«Η βία δεν θα δώσει νομιμοποίηση στην παράνομη ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης», προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.
«Πυροβολώντας άοπλους πολίτες, οι δυνάμεις ασφαλείας έδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση προς το διεθνές δίκαιο και πρέπει να δώσουν λόγο», δηλώνει στην ανακοίνωσή του.
Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν την περασμένη Δευτέρα την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων κατά των οικονομικών συμφερόντων των Βιρμανών στρατιωτικών κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
«Οι στρατιωτικές αρχές πρέπει να σταματήσουν αμέσως την χρήση βίας κατά των πολιτών και να επιτρέψουν στον πληθυσμό να ασκήσει το δικαίωμά του ως προς την ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης…Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει προσεχώς μέτρα απέναντι στις εξελίξεις αυτές», προειδοποιεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.