Τρίτη, 19 Αυγούστου, 2025
21.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μια χορτοφάγος εξηγεί τους λόγους που σταμάτησε να τρώει κρέας

Πρέπει να διαβάσετε

Η χορτοφαγία, αποτελεί μια αμφιλεγόμενη διατροφική επιλογή. Πολλοί είναι αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται το νοήμα της, ενώ αντίστοιχα αρκέτοι είναι και εκείνοι που την θεωρούν αυτονόητη.

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνονται τα άτομα που επιλέγουν χορτοφαγική διατροφή. Η αύξηση αυτή, όπως είναι λόγικό, έχει επηρεάσει τον επιχειρηματικό τομέα, καθώς η ανάγκη δημιουργεί ζήτηση! Έτσι, ενώ παλαιότερα ένας χορτοφάγος δεν είχε επιλογές από το μενού ενός εστιατορίου, πλέον έχει ολόκληρα εστιατόρια, τα οποία σερβίρουν εξ ολοκλήρου χορτοφαγικά γεύματα.

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας, η σελίδα Χορτοφάγοι, εξήγησε στο Creta24, την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

«Η δημιουργία αυτής της σελίδας έγινε εντελώς αναγνωριστικά, προκειμένου να καταλάβουμε πόσο απασχολεί το θέμα της χορτοφαγίας την ελληνική κοινωνία. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, είδαμε μεγάλη ανταπόκριση, γεγονός που μας χαροποιεί πολύ. Μέσα από αυτό το εγχείρημα θέλαμε να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, έτσι ώστε να αναγνωρίσουν την ανηθικότητα της κρεατοφαγίας».

Ο κυριότερος λόγος που ωθεί κάποιον στο να γίνει χορτοφάγος ή και βίγκαν, αφορά την εναντίωση στην εκμετάλλευση των ζώων. Δεν είναι άγνωστο εξάλλου ότι η υπερκατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ζήτησης αυτών και άρα την αύξηση της εκμετάλλευσής τους, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή.Η διαχειρίστρια της σελίδας, περιγράφει τη δική της εμπερία.

«Έχω κλείσει 11 χρόνια χορτοφάγος και η απόφασή μου αυτή κρίθηκε πολλές φορές ως γραφική και ανόητη. Εγώ όμως έπραξα με βάση το συναίσθημα και την ηθική μου. Αγαπώ πολύ τα ζώα και θεωρώ ότι η σφαγή σαν πράξη είναι ανήθικη. Στην αρχή δεν έβρισκα τίποτα να φάω έξω. Ευτυχώς πλέον όλα τα εστιατόρια έχουν εντάξει στα μενού τους χορτοφαγικές επιλογές».

Βέβαια οι περιβαλλοντικοί λόγοι είναι εξίσου ισχυροί για όποιον επιλέγει να ακολουθήσει χορτοφαγική διατροφή. Αρκεί μόνο να σκεφθούμε ότι, μια διατροφή πλούσια σε κρέας, απαιτεί την κατανάλωση τριπλασίων φυσικών πόρων, σε σχέση με μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές τροφές. Επιπλέον, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία τους και να ενισχύσουν τον μεταβολισμό τους.

Φυσικά, στον αντίποδα, καλλιεργούνται αρκετές απόψεις, οι οποίες εναντιώνονται στον θεσμό της χορτοφαγίας, επικαλούμενες την ιστορία της ανθρωπότητας ή/και την ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που προτείνεται ως μέση λύση, είναι η μείωση της υπερκατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών, έναντι στην αυστηρή διακοπή κατανάλωσης αυτών.

«Εύχομαι κάποια στιγμή να αλλάξουμε τον τρόπο που κατασπαράζουμε τα πάντα πάνω σε αυτόν τον πλανήτη. Έχει έρθει η ώρα να δείξουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη», είπε κλείνοντας η διαχειρίστρια της σελίδας.

Στο Ρέθυμνο, εξ ολοκλήρου χορτοφαγικό μενού έχει το Let’s Vegan. Ωστόσο, χορτοφαγικές επιλογές μπορεί να βρει κανείς σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια της πόλης.

Εμμανουέλα Φωτάκη/ Creta24

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα