Με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία ξεκίνησε χθες τη λειτουργία του, ο σταθμός της Περιφέρειας Κρήτης, για την καταγραφή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Ηράκλειο. Τις επόμενες ημέρες, ξεκινά και η λειτουργία του δικτύου σταθμών στην Κρήτη.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Μιχαλόπουλος σημείωσε πως πρόκειται για ένα δίκτυο που θα καλύψει ολόκληρη την Κρήτη.
«Θα έχουμε δύο σταθμούς στο Ηράκλειο, έναν που θα μετράει τη ρύπανση στο κέντρο και ένας περιαστικός προς τις Βούτες, ώστε να βλέπουμε τι βγάζει και τι παράγει η πόλη. Ταυτόχρονα θα υπάρχουν στα Χανιά και μαζί με το σταθμό, που το Πανεπιστήμιο εδώ και 25 χρόνια τρέχει στο Λασίθι, θα αποκτήσουμε γεωργική κάλυψη για ολόκληρη την Κρήτη. Το καινούριο είναι ότι τέτοιου είδους μετρήσεις είχαμε να δούμε πολύ μεγάλο διάστημα. Οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν στο Ηράκλειο, πρέπει να πάμε περίπου πίσω στην αρχή του 2000, ήταν λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή περίπου 20 χρόνια δεν έχουμε στοιχεία. Είχαμε κάποιες αποσπασματικές μετρήσεις αλλά δεν είχαμε για όλους τους σημαντικούς ρύπους, για τους οποίους υπάρχει σαφέστατη οδηγία από την Ε.Ε. για την παρακολούθηση τους» τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος.
Με τη νέα αυτή τεχνολογία, θα μετριούνται οι αέριοι και σωματιδιακοί ρύποι. «Ταυτόχρονα κάνοντας δειγματοληψίες σε φίλτρα, μπορούμε να μαζέψουμε υλικό από την ατμόσφαιρα και μετά να το πάμε στο εργοστάσιο και να το αναλύσουμε για εκατοντάδες επαφές που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Μας δίνει ένα μεγάλο εύρος και η έμφαση θα δοθεί στους ρύπους για τους οποίους υπάρχουν οδηγίες από την Ε.Ε. ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβάσεις στο ημερήσιο και ετήσιο όριο».
Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, υπάρχουν δύο ρύποι που μας αφορούν πολύ. «Είναι δύο ρύποι που έχουν κατηγορηθεί και έχουν συνδεθεί με ένα υψηλό αριθμό πρόωρων θανάτων. Είναι τα αιωρούμενα σωματίδια που τα ξέρουμε πολύ καλά και το άλλο είναι το όζον. Ένας φωτοχημικός αέριος ρύπος, που ήλιο έχουμε άφθονο στην περιοχή και χονδρικά όλη η ρύπανση της βόρειας Ευρώπης έρχεται στην περιοχή οξυδώνεται και φτιάχνει πολύ όζον. Είναι δύο οι ενώσεις για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θέλουν προσοχή».
Πρόσθεσε δε, πως για τα αιωρούμενα σωματίδια, μεγάλοι οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ, έχουν συνδέσει την πρόωρη θνησιμότητα με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Κλείνοντας, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε πως τους επόμενους μήνες, οι σταθμοί θα είναι πλήρως λειτουργικοί και τους επόμενους 6 μήνες, θα υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα ώστε να μπορεί να γίνει μια σύνδεση με τα 20 χρόνια πριν και να εξεταστούν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για τη μεταβολή των ρύπων.