Λίγο πριν την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου (σ.σ. την Πέμπτη) το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τις αντιστοιχίσεις, καθώς το φετινό μηχανογραφικό παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το περσινό: Τα ΤΕΙ έχουν καταργηθεί και έχουν προστεθεί πάνω από 100 νέα πανεπιστημιακά τμήματα.
Οι υποψήφιοι των φετινών πανελληνίων εξετάσεων, εφόσον είναι δικαιούχοι, θα πρέπει να μελετήσουν τις νέες αλλαγές στις μετεγγραφές, καθώς υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες να μεταφερθούν σε τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων, αλλά και πολλές παγίδες.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των πανεπιστημιακών τμημάτων, 74 από αυτά δεν έχουν αντιστοιχία με κανένα άλλο τμήμα.
Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» έκανε μία πρώτη ανάγνωση των κερδισμένων, αλλά και των χαμένων των επερχόμενων μετεγγραφών και αναλύει τα… περίεργα που παρατηρούνται στο ΦΕΚ που δημοσιοποιήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Οι κερδισμένοι
Ένα… πάρτι μετεγγραφών γίνεται σε ορισμένα τμήματα που αφορούν υποψηφίους, κυρίως του 4ου επιστημονικού πεδίου, σε τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής.
Ενδεικτικά κάποια παραδείγματα:
- Μεταξύ 15 Ιδρυμάτων μπορούν να πάρουν μετεγγραφή οι ενδιαφερόμενοι για τις Οικονομικές Επιστήμες. Από την Καστοριά και τις Σέρρες, οι φοιτητές μπορούν να βρεθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι μόνο τα τμήματα με την ονομασία Οικονομικών Σπουδών, αλλά και τα δύο τμήματα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών σε Αθήνα (ΟΠΑ) και Κοζάνη (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας).
- Αντίστοιχα, και στην ειδίκευση της Πληροφορικής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν μετεγγραφή μεταξύ 15 Ιδρυμάτων. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και τα τμήματα εφαρμοσμένης Πληροφορικής (σ.σ.: και τα δύο βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) αλλά και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με έδρα τη Λαμία.
- Μεταξύ 10 Ιδρυμάτων έχουν δικαίωμα μετεγγραφής και οι ενδιαφερόμενοι για τις σχολές Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής.
Αντίστοιχες ευκαιρίες έχουν και οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου:
Όσον αφορά αυτούς που ενδιαφέρονται για παραϊατρικά επαγγέλματα, οι αντιστοιχίσεις στις μετεγγραφές είναι σε όλα τα τμήματα, νέα και παλιά, για Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία και Μαιευτική.
Οι «χαμένοι»
Υπάρχουν όμως και αρκετά τμήματα στα οποία χρειάζεται προσοχή από πλευράς των υποψηφίων, καθώς παρά την ίδια ονομασία, δεν υπάρχουν πάντα αντιστοιχίσεις.
- Στα πολυτεχνικά τμήματα, το μπάχαλο που προκάλεσε η πολιτική ηγεσία με τη δημιουργία δύο ταχυτήτων τμημάτων (πενταετή και τετραετή) επικρατεί και σε αυτή την περίπτωση. Τα ήδη υπάρχοντα Πολυτεχνεία διατηρούν το δικαίωμα μετεγγραφών μόνο μεταξύ τους, ενώ τα «νέα» Πολυτεχνεία (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος) επιτρέπεται να κάνουν μετεγγραφές μόνο μεταξύ τους και όχι με τα άλλα Πολυτεχνεία, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Παιδείας έχει υπογράψει Υπουργική Απόφαση που τα μετατρέπει σε πενταετή, ώστε να μη διαφέρουν από τα υπόλοιπα! Τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών έχουν δύο ταχυτήτων μετεγγραφές, ανάλογα με το πού θα εισαχθεί ο φοιτητής. Στα τετραετή «Πολυτεχνεία» επικρατεί ακόμα μεγαλύτερο μπάχαλο, μιας και ανήκουν στην κατηγορία των τμημάτων με καμία αντιστοίχηση. Ενδεικτικά, το Μηχανολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν αντιστοιχεί με κανένα άλλο τμήμα.
- Προσοχή χρειάζεται και στις γεωπονικές σχολές, καθώς μόλις σε 10 Ιδρύματα αντιστοιχούν μετεγγραφές. Σε άλλα τμήματα, παρά το γεγονός ότι ο τίτλος τους έχει τη λέξη Γεωπονία, αντιστοιχούν με άλλα τμήματα. Για παράδειγμα, το τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος έχει αντιστοίχηση με τα τμήματα Φυτικής παραγωγής και όχι με τις άλλες Γεωπονικές. Το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος έχει αντιστοίχηση και με τις Γεωπονικές αλλά και με τα τμήματα Ζωικής Παραγωγής.
- Το αλαλούμ συνεχίζεται και με τα τμήματα που έχουν στο τίτλο τους τη φράση Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το Διοίκησης Επιχειρήσεων Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο έχει αντιστοίχηση με τα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών δεν έχουν αντιστοίχηση, παρά μόνο μεταξύ τους. Τέλος, «ορφανό» βρέθηκε το τμήμα Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, το οποίο σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία δεν έχει καμία αντιστοίχηση.
- Στον αντίποδα, η πολιτική ηγεσία βρήκε συσχετισμό μεταξύ του τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά Εύβοιας με τις… ναυτιλιακές σπουδές σε Πανεπιστήμιο Πειραιά και Αιγαίου και δίνει αντιστοίχηση!
Τι προβλέπεται για τη μοριοδότηση
- Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ (5 μόρια).
- Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (6.000) ευρώ (4 μόρια).
- Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου, εφόσον διαθέτει ίδιο εισόδημα, και των μελών της οικογένειάς του δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των τριών χιλιάδων (9.000) ευρώ (3 μόρια).
- Κατά κεφαλήν εισόδημα μεγαλύτερο των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ δεν μοριοδοτείται.
Ο δικαιούχος είναι ορφανός και από τους δύο γονείς (μόρια 3).
Ο δικαιούχος είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας (μόρια 2).
Ο δικαιούχος είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας (μόριο 1).
Ο δικαιούχος να είναι ορφανός από τον έναν γονέα (μόριο 1).
Ο δικαιούχος να είναι μη αναγνωρισμένο τέκνο άγαμης μητέρας (μόριο 1).
Ο δικαιούχος έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή του προπτυχιακού κύκλου σπουδών (μόριο 1).
Μετακινήσεις φοιτητών με αδελφούς σε άλλη περιφέρεια
Ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του αιτούντος μετεγγραφής φοιτητή θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και τη μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.
Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδερφού του, ο φοιτητής μπορεί να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο τμήμα που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του, υπό την προϋπόθεση και πάλι ότι ο αδελφός του θα υποβάλει μέσω του ίδιου πληροφοριακού συστήματος υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την παραμονή του, καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής του, στη σχολή ή το τμήμα φοίτησής του και τη μη άσκηση του δικαιώματος μετεγγραφής του.
Στην περίπτωση των μετεγγραφών με μοριοδότηση, δίνεται η δυνατότητα ένστασης, ενώ το υπουργείο Παιδείας παρέχει και τη δυνατότητα μετεγγραφών κατ’ εξαίρεση, εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ή λόγοι υγείας.
Πηγή: cnn.gr