Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Μεταναστεύουν» στον Νότο για να ξεχειμωνιάσουν φθηνότερα

Πρέπει να διαβάσετε

Παρενέργεια της ενεργειακής κρίσης αλλά και επιτυχία των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν οι οργανισμοί τουρισμού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποτελεί ένα νέο είδος μακροχρόνιων τουριστών ή νέο είδος «μεταναστών» που εγκαθίστανται στη χώρα μας, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Διαφημίζοντας τον ηπιότερο χειμώνα και το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης στις χώρες τους, οργανισμοί και υπουργοί Τουρισμού κατόρθωσαν πέρα από τους τουρίστες να προσελκύσουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα Ευρωπαίους από τις χώρες του Βορρά που θέλησαν να αποδράσουν από το δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας και τον βαρύ χειμώνα στις χώρες τους.

Τον Σεπτέμβριο, ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, επισκέφθηκε την Αυστρία και άλλες βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπως η Σουηδία, επιδιώκοντας «να μετατρέψει την τεράστια αυτή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη σε ευκαιρία». Κάτι ανάλογο επιχείρησε και πέτυχε ο οργανισμός τουρισμού της Πορτογαλίας και τώρα εκτιμά πως είναι «πολύ θετικές» οι προοπτικές για τις αφίξεις χειμερινών τουριστών. Στην Ισπανία, άλλωστε, οι Αρχές των Καναρίων Νήσων, όπου τον χειμώνα η θερμοκρασία είναι κατά μέσον όρο 20 βαθμοί Κελσίου, διεξήγαγε τον Σεπτέμβριο εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να προσελκύσει χειμερινούς τουρίστες ή και συνταξιούχους από χώρες όπως η Βρετανία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει την περίπτωση του 50χρονου Πολωνού Βίκτορ Βαρλάμοφ, ο οποίος εγκατέλειψε το Γκντασκ, όπου έμενε από το 2016, και έχει εγκατασταθεί με τη σύζυγό του και την κόρη του στις Καναρίους Νήσους εδώ και δύο μήνες και σχεδιάζει να παραμείνει εκεί για τους επόμενους μήνες, εν ολίγοις να περάσει τον χειμώνα στην Ισπανία. Ο Βαρλάμοφ, που σχεδιάζει λογισμικό για ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τονίζει πως «η οικονομική κρίση και η γενικότερη κατάσταση που προκάλεσε ο πόλεμος μας έχει φέρει εδώ». Οπως εξηγεί, προτού φύγει από το Γκντασκ υπολόγισε πως στην Ισπανία θα μπορεί να εξοικονομεί 250 ευρώ τον μήνα, αφού τόση θα είναι η διαφορά στο ενοίκιο, και θα καταβάλλει 140 ευρώ για τους λογαριασμούς των εταιρειών κοινής ωφελείας και το Ιντερνετ όταν στην Πολωνία πλήρωνε 200 ευρώ τον μήνα μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα. Και όπως δηλώνει με χαρά, όσα χρήματα εξοικονομεί τώρα, τα δαπανά για φαγητό σε εστιατόρια ενώ απολαμβάνει τις βόλτες του στην παραλία. Μια άλλη περίπτωση είναι η Νατάσα Καλντέιρας από το Κεντ της νότιας Αγγλίας, που κατέφθασε μαζί με την οικογένειά της στην Πορτογαλία, από όπου κατάγεται ο σύζυγός της και έχει συγγενείς εκεί. Οπως παραδέχονται και οι ίδιοι, τους εξώθησαν να καταφύγουν στον Νότο τουλάχιστον για την περίοδο των Χριστουγέννων οι τιμές της ενέργειας.

Οι αναζητήσεις στην πλατφόρμα HomeToGo για χειμερινές κατοικίες αυξήθηκαν έως και 36%.

«Είναι κοινό μυστικό ότι ο χειμώνας αυτός θα είναι γεμάτος οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, αλλά στις Καναρίους Νήσους θέλουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση», δηλώνει η Γάιζα Καστίγια, επικεφαλής του τοπικού οργανισμού τουρισμού, που περιγράφει τα νησιά ως «οικονομικό καταφύγιο». Στοιχεία που συγκέντρωσε το Reuters από τη μηχανή αναζήτησης κατοικιών για ενοικίαση HomeToGo φέρουν τον αριθμό των αναζητήσεων για χειμερινές κατοικίες σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία να έχει αυξηθεί κατά 13%, 36% και 3% αντιστοίχως. Και βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από Βρετανία, Γερμανία και Ολλανδία.

Οπως τονίζει ο Γκαμπριέλ Εσκαρέρ, διευθύνων σύμβουλος της ισπανικής αλυσίδας ξενοδοχείων Melia, οι Ευρωπαίοι από τις βόρειες χώρες αναζητούν διαμερίσματα και σουίτες για δύο ή τρεις μήνες μέσα στον χειμώνα και ιδιαίτερα αισθητό είναι το ενδιαφέρον από πολίτες των σκανδιναβικών χωρών.

Υπάρχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον από επισκέπτες από τη Γερμανία, πολλοί από τους οποίους ενδιαφέρονται για πιο μόνιμη εγκατάσταση καθώς η χώρα τους πλήττεται έντονα από την ενεργειακή κρίση εξαιτίας της μακροχρόνιας εξάρτησής της από τη Ρωσία. Και όπως αναφέρει το τοπικό τουριστικό γραφείο, οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν κατά 31% τον αριθμό των θέσεων στις πτήσεις για Καναρίους Νήσους. Η εταιρεία TUI fly, που πραγματοποιεί τις περισσότερες πτήσεις από Καναρίους Νήσους προς Γερμανία και αντιστρόφως, έχει ανακοινώσει πως θα αυξήσει τις πτήσεις της κατά 10% ενώ σε σχετική ανακοίνωσή της σχολιάζει πως το κόστος της ενέργειας έχει «μια ψυχολογική συνιστώσα» που εξωθεί τον κόσμο να πάει στον Νότο. Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, πάντως, η εγκατάσταση στον Νότο της Ευρώπης εξακολουθεί να αποτελεί άπιαστο όνειρο, μιας και η αύξηση του κόστους διαβίωσης τους στερεί την πολυτέλεια του ταξιδιού. Γι’ αυτό και αρκούνται στο να αγοράζουν είδη που θα τους βοηθήσουν να περάσουν όσο γίνεται ανώδυνα τον χειμώνα και να ζεσταθούν όπως, για παράδειγμα, παπλώματα και ηλεκτρικές κουβέρτες.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα