Το μεταναστευτικό ζήτημα έθεσε ως πρώτη ευρωπαϊκή προτεραιότητα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2024 στην Πάφο της Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία φύλαξης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ενίσχυσης των χωρών πρώτης γραμμής, την αναγκαιότητα των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, τη συνεργασία με τρίτες χώρες και την εφαρμογή του υφιστάμενου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η Ευρωμεσογειακή αυτή Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιήθηκε στη σκιά των τελευταίων δυσμενών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ανησυχίας που επικρατεί για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν και τις συνεχιζόμενες χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στα νότια του Λιβάνου.
Στην Αθήνα νωρίτερα της Συνόδου είχε συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου μεταξύ των άλλων προβλημάτων που συζητήθηκαν για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, είχαν εκφραστεί από τους αρμόδιους υπουργούς οι φόβοι για τις περιπτώσεις εκδήλωσης νέων μεταναστευτικών κυμάτων και της παράνομης εισόδου στη χώρα μας προσώπων που θα προκαλούσαν κτυπήματα σε πιθανούς ισραηλινούς στόχους.
Μεγάλη ανησυχία επίσης έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση αλλά και στην κοινωνία της Κρήτης οι συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές κατά τη διάρκεια του έτους 2024 στα νότια παράλια της Κρήτης.
Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το Λιμενικό Σώμα συνολικά στην Κρήτη από την αρχή του 2024 μέχρι 15 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 79 περιστατικά με τρείς χιλιάδες οκτακόσιες ογδόντα ένα (3881) μετανάστες. Στα νότια του νομού Χανίων 55 περιστατικά-2916 μετανάστες. Στα νότια του νομού Ρεθύμνου 4 περιστατικά-147 μετανάστες. Στα νότια του νομού Ηρακλείου 19 περιστατικά-754 μετανάστες. Στις περισσότερες από τις αναφερόμενες περιπτώσεις περιστατικών χρειάστηκε κινητοποίηση των αρμόδιων Λιμενικών Αρχών και έγιναν επιχειρήσεις διάσωσης των μεταναστών κοντά στην ξηρά, αλλά και στο ανοικτό πέλαγος. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, λαμβανομένου υπόψη ότι τα περιστατικά στην Κρήτη είναι διαφορετική υπόθεση. Εδώ οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από τα Βορειοαφρικανικά παράλια, οι αποστάσεις μέχρι την Κρήτη είναι μεγάλες και δεν έχουν καμία σχέση με το ολιγόλεπτο ταξίδι που γίνεται στα νησιά του Αιγαίου από τα Μικρασιατικά παράλια.
Και ενώ οι καραβιές των μεταναστών στην νότια Κρήτη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, οι αυτοδιοικητικές Αρχές και η τοπική κοινωνία αισθάνονται απογοητευμένοι. Ο πρώην υπουργός Δημήτρης Καιρίδης είχε ανακοινώσει τη δημιουργία δυο προσωρινών χώρων φιλοξενίας στην Κρήτη οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί και ακόμη αναζητούνται.
Μεγάλη δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η μονομερής αντιευρωπαϊκή απόφαση της Γερμανίας να <<κλείσει>> τα σύνορά της και να στέλνει πακέτο μετανάστες πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου στην Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο η περίφημη συνθήκη του ΣΕΝΓΚΕΝ και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό εξαφανίζονται, με αποτέλεσμα την διατάραξη των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας, όπως και στις σχέσεις της κυβέρνησης Σόλτς με όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μία αυστηρή, δίκαιη και δημοκρατική μεταναστευτική πολιτική, γιατί εάν κλείσουν τελικά τα σύνορα των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, είναι βέβαιο ότι για μια ακόμη φορά μία λανθασμένη ευρωπαϊκή πολιτική θα πληρώσει άδικα ο φτωχός ευρωπαϊκός Νότος.
Με αυτό τον τρόπο το μεταναστευτικό ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όλη την Ευρώπη και μόνο η Τουρκία θα τρίβει τα χέρια της, θέλοντας να αυξήσει το αντίτιμο της συμφωνίας του 2016 με την Ε.Ε., για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς Ελλάδα και Ευρώπη.