Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Μεταμορφώνεται» το Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού – Πότε ξεκινά η μεταφορά αρχαιοτήτων, πότε μπαίνει ο εργολάβος

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο που θα μεταμορφώσει το Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού, στοχεύοντας στον επαναπροσδιορισμό της αρχαιολογικής κληρονομιάς του Άρθουρ Έβανς, βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ερευνητικό Κέντρο Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, προκειμένου να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Κέντρο Έρευνας και χώρο σύνδεσης με την τοπική κοινωνία.

«Ήδη έχουν εγκατασταθεί 26 κοντέινερς, με όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και αποθήκευσης αρχαιοτήτων, προκειμένου έως το τέλος Νοεμβρίου να αρχίσει η μεταφορά τους από το υφιστάμενο κτίριο, διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών, ενώ έως τα τέλη της άνοιξης του 2025 να μπει και ο εργολάβος» ανέφερε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη ο Επιμελητής Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, Δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας Κωστής Χρηστάκης. Στόχος είναι το έργο να ολοκληρωθεί εντός διετίας ώστε στη συνέχεια τα ευρήματα να επανατοποθετηθούν, αλλά με μια διαφορετική λογική από αυτήν του Έβανς και του Τζον Πέντλμπερι.

Για το πρόγραμμα ανακατασκευής και ανακαίνισης του Στρωματογραφικού Μουσείου Κνωσού, του πρώτου που δημιουργήθηκε στον ελλαδικό χώρο και από τα πρώτα διεθνώς, εξασφαλίστηκε ποσό περίπου 3 εκατ. ευρώ, προερχόμενο κυρίως από χορηγίες του εξωτερικού. Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός επιπλέον ορόφου, την κατασκευή νέων υπερσύγχρονων αποθηκών φύλαξης των αρχαιοτήτων, εργαστήρια συντήρησης, εργαστήρια ανάλυσης βιο-αρχαιολογικών καταλοίπων (το Μουσείο διαθέτει τη σημαντικότερη στην Ελλάδα συλλογή βιο-αρχαιολογικών καταλοίπων [σπόρους, οστά ανθρώπων και ζώων]) και πετρογραφικών αναλύσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσες αρχείων. Στον όροφο πάνω από το κεντρικό περιστύλιο θα εκτεθούν σε βιτρίνες-αποθηκευτικούς χώρους, σημαντικές συλλογές που αφορούν την Κνωσό από την 7η χιλιετία π.Χ. έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα είναι προσβάσιμες, πέραν των ερευνητών, σε μαθητές και φοιτητές, για να δουν την ιστορία εννέα χιλιετιών της Κνωσού. «Η Βρετανική Σχολή Αθηνών δεν θέλει μόνο να παράγει επιστημονική γνώση αλλά να δημιουργήσει ένα Κέντρο συνάντησης τη τοπικής κοινωνίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Έβανς εφάρμοσε πρωτοποριακά τη στρωματογραφική ανασκαφή, σύμφωνα με την οποία η επιστημονική έρευνα ενός χώρου γίνεται όπως τα αρχαιολογικά στρώματα έχουν δημιουργηθεί και όχι με κατακόρυφη φορά». Ας σημειωθεί ότι ο Έβανς δημιούργησε το Στρωματογραφικό Μουσείο Κνωσού το 1905, που αρχικά φιλοξενήθηκε σε στεγασμένους χώρους του Ανακτόρου της Κνωσού και τη Βίλα Αριάδνη. «Το 1960 η Βρετανική Σχολή Αθηνών, κατόπιν σχετικής άδειας, έχτισε το υφιστάμενο Μουσείο το οποίο πλέον είναι πάρα πολύ τραυματισμένο από τον χρόνο. Τώρα η Βρετανική Σχολή, σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου υλοποιούμε αυτό το «ηράκλειο» πρόγραμμα ανακαίνισης του συγκροτήματος και μετατροπής του σε ένα σύγχρονο Κέντρο Έρευνας που θα επικεντρώνεται στην ιστορία της Κρήτης από τη νεολιθική περίοδο, περ. 7000 π.Χ. έως τις μέρες μας» ανέφερε ο κ. Χρηστάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα