Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μετάλλαξη Όμικρον: «Απίθανο να προκαλέσει σοβαρή νόσηση σε εμβολιασμένους»

Πρέπει να διαβάσετε

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει προκαλέσει παγκόσμιο πανικό καθώς θεωρείται υπερμεταδοτική όμως σύμφωνα με τον συνιδρυτής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί τόσο πολύ.

Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζει η μετάλλαξη Όμικρον θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα κρούσματα ακόμη και στους εμβολιασμένους αλλά μάλλον θα είναι προστατευμένοι από μια σοβαρή νόσηση.

Και αυτό γιατί όπως τόνισε ενώ η νέα μετάλλαξη μπορεί να παρακάμψει  τα αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο, ο κορονοϊός πιθανότατα

θα παραμείνει ευάλωτος στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που τον καταστρέφουν μόλις εισέλθει στο σώμα.

«Το μήνυμά μας είναι: Μην φρικάρετε, το σχέδιο παραμένει το ίδιο. Επιταχύνετε τη χορήγηση της τρίτης δόσης» δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Επίσης ο Ουγκούρ Σαχίν υποθέτει με βάδη τα δεδομένα για τους μηχανισμούς των εμβολίων και τη βιολογία των παραλλαγών του κορονοϊού, τα ανοσοποιημένα άτομα θα έχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης, ακόμη και αν μολυνθούν από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον.

Το εμβόλιο της Pfizer προστατεύει από σοβαρή νόσηση

Παράλληλα ο δρ. Σαχίν σημειώνει πως το εμβόλιο που παρασκεύασε ο ίδιος και η ομάδα του τον Ιανουάριο του 2020 και στη συνέχεια ανέπτυξαν μαζί με τη Pfizer, αποδεδειγμένα προστατεύει από σοβαρή νόσηση και από άλλα στελέχη του κορονοϊού που μολύνουν εμβολιασμένους.

Σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη «ικανότητα» στο να μολύνει εμβολιασμένα άτομα, τα οποία όμως εμφανίζουν ήπια συμπτώματα.

Τα δυο επίπεδα προστασίας

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech όπως και τα περισσότερα άλλα εμβόλια, προσφέρουν δύο διαφορετικά επίπεδα προστασίας έναντι του ιού. Το πρώτο επίπεδο αφορά αντισώματα, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης, εμποδίζοντας τους ιούς να προσβάλλουν υγιή κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα.

Τα αντισώματα αυτά μειώνονται μετά από περίπου πέντε μήνες μετά από τη δεύτερη δόση.

Έτσι λόγω του υψηλού αριθμού μεταλλάξεων, η Όμικρον είναι πολύ πιθανό να είναι πιο ικανή αναφορικά με τη μετάλλαξη Δέλτα αναφορικά με την παράκαμψη των αντισωμάτων που παράγονται μετά τον εμβολιασμό.

Το δεύτερο επίπεδο προστασίας αφορά λεμφοκύτταρα, τα οποία κινητοποιούνται για να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα με τον επιστήμονα να τονίζει πως μέχρι τώρα καμία παραλλαγή δεν έχει διαφύγει της ανοσολογικής απόκρισης των λεμφοκυττάρων και αυτό είναι απίθανο να το κάνει η μετάλλαξη Όμικρον.

«Η πεποίθησή μας, ότι τα εμβόλια λειτουργούν κατά της “Όμικρον”, βασίζεται στην επιστήμη: Εάν ένας διαφύγει της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού, το επιτυγχάνει ενάντια στα αντισώματα, αλλά υπάρχουν τα λεμφοκύτταρα, το δεύτερο επίπεδο ανοσολογικής απόκρισης που προστατεύει από σοβαρή ασθένεια. Ο ιός δύσκολα θα μπορέσει να παρακάμψει τελείως τα λεμφοκύτταρα» δήλωσε.

Οι δηλώσεις του Σαχίν έρχονται μετά από την πρόβλεψη του Στέφαν Μπανσέλ, CEO της Moderna, πως τα εμβόλία θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της «Όμικρον».

100 ημέρες για την κυκλοφορία ενός εμβολίου

Επίσης ο διακεκριμένος επιστήμονας εκτίμησε ότι θα χρειαστούν περίπου 100 ημέρες για την κυκλοφορία ενός εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε ωστόσο πως αυτό μπορεί να μην είναι απαραίτητο.

«Έχουμε ένα σχέδιο, να χορηγήσουμε την τρίτη δόση και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό το σχέδιο και να το επιταχύνουμε. Αν θα χρειαστούμε ή όχι επιπλέον προστασία από ένα εμβόλιο προσαρμοσμένο στο νέο στέλεχος, αυτό μένει να φανεί αργότερα».

Πηγή: newsit.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα