Μεταλλάξεις του κορωνοϊού στην άγρια φύση αλλάζουν τα δεδομένα

Πρέπει να διαβάσετε

«Είναι σημαντικό να αποφευχθεί η μετάδοση του νέου κορωνοϊού στα ζώα και, πάνω απ’ όλα, η εξάπλωσή του στην άγρια φύση, όπου ο SARS-CoV-2 θα μπορούσε να βρει ξενιστές που λειτουργούν ως δεξαμενές μόλυνσης και να εμφανιστούν μεταλλάξεις που είναι πιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο» προειδοποιεί σε συνέντευξή του στο zougla.gr ο γνωστός καθηγητής Ιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάρι της Ιταλίας, Νικόλα Ντεκάρο, την ώρα που οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού απασχολούν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Εκτός όμως από το αγγλικό, άλλα τρία στελέχη, ένα από τη Νότια Αφρική και ακόμα δύο από τη Βραζιλία, χώρες με άγρια φύση, σύμφωνα με Ιταλούς επιστήμονες, έχουν μπει στο κάδρο των ερευνών, αφού ειδικά αυτά της Βραζιλίας φαίνεται πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό πρόβλημα για τα συστήματα υγείας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το βραζιλιανικό στέλεχος έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στη Γερμανία.

«Ο φόβος μας είναι τα εμβόλια να μην μπορούν να παρέχουν επαρκή προστασία από τέτοιες μεταλλάξεις, όπως αυτή που συνέβη στα βιζόν, γεγονός που κάνει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να είναι μάλλον σκεπτική» προσθέτει μεταξύ άλλων ο Ιταλός ειδικός, ο οποίος μαζί με την ομάδα του, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, μελετά την επίδραση και τις επιπτώσεις του Covid-19 στα ζώα.

«Στην πραγματικότητα, σε αυτό το ζωικό είδος, (βιζόν), ο SARS-CoV-2 εξελίχθηκε με διάφορες ιογενείς μεταλλάξεις, μία από τις οποίες, που ονομάζεται σύμπλεγμα 5, προκάλεσε την ανησυχία των Αρχών Υγείας της Δανίας, αφού δεν εξουδετερωνόταν πλήρως από τα αντισώματα ασθενών που είχαν ήδη μολυνθεί» διευκρινίζει. Να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο φαίνεται πως συμβαίνει και με το μεταλλαγμένο στέλεχος της Βραζιλίας. Όπως τονίζουν Ιταλοί ειδικοί, το στέλεχος αυτό αποκτά τη δυνατότητα να ξεγελά το ανοσοποιητικό, τα αντισώματα και να μολύνει εκ νέου πρώην ασθενείς.

Επίσης ο Ιταλός καθηγητής Κτηνιατρικής -σε συνεργασία με το Τμήμα Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ- εκπόνησαν πειραματική μελέτη σε συνολικά 919 ζώα συντροφιάς (σκύλους και γάτες), η οποία έχει γίνει ευρέως γνωστή στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Η συγκεκριμένη πειραματική μελέτη, όπως λέει ο ειδικός, επιβεβαίωσε πως τα κατοικίδια μπορούν όντως να μολυνθούν από τον ιό σποραδικά, ενώ φαίνεται να αναπτύσσουν και διαφορετικά συμπτώματα. Οι Ιταλοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μολυσμένοι σκύλοι είναι σχεδόν απίθανο να μολύνουν άλλους σκύλους, αλλά δεν ισχύει το ίδιο για τις γάτες. Ο καθηγητής παρέχει σαφείς εξηγήσεις σχετικά με τη μετάδοση του ιού από τα κατοικίδια ζώα στον άνθρωπο, ενώ αναφέρεται και στην επίδραση του κορωνοϊού (μόλυνση-μετάδοση) και σε άλλα κατοικίδια, όπως κουνέλια, πουλιά και ερπετά, αλλά και σε ζώα της κτηνοτροφίας, όπως πρόβατα, αγελάδες, χοίροι.

Ακόμα δίνει τις τελευταίες πληροφορίες όσον αφορά στην προέλευση του νέου κορωνοϊού, ενώ υποστηρίζει πως θα πρέπει να αναπτυχθούν εμβόλια για κάποια συγκεκριμένα είδη ζώων προκειμένου να σταματήσουν να αποτελούν σοβαρό επιδημιολογικό κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Πηγή: zougla.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα