Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
19.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μέρκελ: Η πανδημία οδήγησε στον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πρέπει να διαβάσετε

Πιο Ευρωπαία από ποτέ εμφανίστηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο. Αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας της:

  • Είμαστε υπέρ της οικονομικής ανάκαμψης, αλλά να μην ξεχνάμε το πένθος για τους νεκρούς, τον θρήνο που δεν μπόρεσαν να συνοδεύσουν τους δικούς τους που πέθαναν. Αλλά και εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την εργασία τους, ανησυχούν για την επιβίωσή τους. Όλοι αυτοί χρειάζονται τη δική μας κοινή υποστήριξη.
  • Η πανδημία οδήγησε στον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ. Είναι μεγάλο τίμημα, γιατί για τα θεμελιώδη δικαιώματα αγωνίστηκαν πολλές γενιές στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι και τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι τα πιο σημαντικά στην ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρά κριτήρια, ώστε η πανδημία ποτέ πρόφαση. Προσωπικά, πέρασα 35 χρόνια της ζωής μου σε ανελευθερία. Δυσκολεύτηκα απίστευτα να πάρω απόφαση για τον περιορισμό δικαιωμάτων.
  • Πιστεύω στην Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένη Ευρωπαία, όχι για ανάμνηση από το παρελθόν, αλλά για ελπίδα για το μέλλον. Μόνο με την Ευρώπη μπορούμε να στηρίξουμε τις πεποιθήσεις και τις ελευθερίες μας. Να προσανατολιζόμαστε σε θεμελιώδη δικαιώματα και να αλληλο-υποστηριζόμαστε, να έχουμε αλληλεγγύη και συνοχή. Η ΕΕ θα παραμείνει η Ευρώπη που δίνει καινοτόμες απαντήσεις για τις προκλήσεις και που αναλαμβάνει τις ευθύνες της, παγκοσμίως.
  • Σκεφτείτε πόσες δοκιμασίες και συγκρούσεις έχει περάσει η Ευρώπη. Πριν από 15 χρόνια, ήταν η αποτυχία του ευρωσυντάγματος, κρίσεις χρηματοπιστωτικές, συγκρουστήκαμε σφοδρά, είχαμε το μεταναστευτικό πριν από 5 χρόνια. Τίποτε δεν είναι εύκολο και υπάρχουν πληγές. Ακόμη όμως και στις πιο πικρές κρίσεις καταλάβαμε καλύτερα τις ανάγκες των άλλων. Η ΕΕ ξεπέρασε τις κρίσεις και όλοι κατάλαβαν ότι η Ευρώπη έχει αδιαπραγκάτευτη συνοχή και ανθρώπινα δικαιώματα.
  • H Ευρώπη να βγει από την κρίση ισχυρή και ενωμένη. Όχι βραχυπρόθεσμα μόνο. Να δίνει ελπίδα, αυτοπεποίθηση και θάρρος, καινοτομία και διεκδικεί θέση στον κόσμο.
  • Προτείναμε με τον πρόεδρο Μακρόν ένα Ταμείο. Χαίρομαι που η Κομισιόν υιοθέτησε πολλά στοιχεία. Αυτόν τον καιρό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Μισέλ θα αποφασίσει. Χρειαζόμαστε συμφωνία ή δυνατόν νωρίτερα από το καλοκαίρι. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, εκείνοι που θα υποφέρουν είναι οι πιο ασθενείς. Μέσα στο θέρος να επιτύχουμε συμφωνία, αλλά αυτό απαιτεί μεγάλη προθυμία για συμβιβασμό από όλες πλευρές. Ζούμε μια έκτακτη κατάσταση, μοναδική στην ιστορία Ευρώπης.
  • Σε πολλά κράτη μέλη πολλοί με ιδιοτελή κίνητρα επιδιώκουν να καταχραστούν την Ευρώπη. Πρέπει να δείξουμε την προστιθέμενη αξία της Ευρώπης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό και σωστό οι περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από κρίση να έχουν την αλληλεγγύη μας και κυρίως οι κάτοικοι. Η προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από όλους να μην επιβαρύνει μόνο ισχυρά οικονομικά κράτη. Όλοι να μπουν στη θέση του άλλου. Ας σκεφτούν τι μπορούν και τι δεν μπορούν οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά.
  • Υπάρχει διαφορά μεταξύ της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας. Όλα τα κράτη μέλη είμαστε σε διεθνή ανταγωνισμό και βιώνουμε την οικονομία όπως θέλουμε αν δεν είμαστε εκτεθειμένοι σε υπερχρέωση.
  • Τώρα μιλάμε για έναν ιό, όχι κρίση χρέους, μας βρήκε όλους και κανείς δε φέρει ευθύνη. Χρειάζονται διαφορετικά εργαλεία και απαντήσεις για αυτό προωθώ το ταμείο ανάκαμψης.

Άλλες μεγάλες προκλήσεις που ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ: η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή Ευρώπη, η εξωτερική πολιτική της ΕΕ, το Brexit, η διεύρυνση με την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, διάσκεψη με την Αφρική, Κίνα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η καγκελάριος για τη μετανάστευση. «Πιο πολλοί από ποτέ βρίσκονται σε καθεστώς δίωξης. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε περαιτέρω στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης στην Ευρώπη. Το θέμα απαιτεί πολιτική ευαισθησία. Πολιτική και ανθρωπιστική ευθύνη», είπε για να τη χειροκροτήσουν πολλοί ευρωβουλευτές.

Η καγκελάριος Μέρκελ έκλεισε με μια προσωπική, όπως είπε, σκέψη: «Αγαπώ τη μουσική και είναι μεγάλη χαρά μου που στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας, τον Δεκέμβριο του 2020, ο συνθέτης Μπετόβεν θα έχει κλείσει τα 200 χρόνια. Κάθε φορά που ακούω την Ενάτη Συμφωνία, ανακαλύπτω κάτι καινούριο. Όπως και με την Ευρώπη, (ανακαλύπτω) πάντα κάτι καινούργιο και αυτό με εντυπωσιάζει. Το μήνυμα της μουσικής αυτής, με αλληλεγγύη και ομόνοια, αυτό είναι το κοινό όραμα για Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι ικανή να κάνει τα πάντα, αν έχουμε αλληλεγγύη και βοηθάμε ο ένας τον άλλον», κατέληξε.

Πηγή: ethnos.gr 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα