Μόλις ποσοστό 1% μείωσης στον βαθύ ύπνο αρκεί για να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας στα άτομα άνω των 60 ετών, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη.
Ειδικότερα, στην έρευνα αυτή διαπιστώθηκε πως αυτό το στάδιο ύπνου μειώνεται αναλογικά με το πέρασμα των χρόνων και τη γήρανση.
Παρατηρήθηκε, δε, πως για κάθε ποσοστιαία μονάδα που χάνεται στον βαθύ ύπνο ετησίως συσχετίζεται με 27% αύξηση του κινδύνου άνοιας σε μεταγενέστερη ηλικία.
Ακόμη και μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, τους γενετικούς παράγοντες, το κάπνισμα, τη χρήση υπνωτικών, αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών, η συσχέτιση παρέμενε η ίδια.
Εξηγώντας τα ευρήματα της έρευνας, ο επικεφαλής της και αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Ψυχολογικών Επιστημών Monash και του Ινστιτούτου Turner στη Μελβούρνη της Αυστραλίας,Μάθιου Πέις, ο βαθύς ύπνος ή ύπνος αργών κυμάτων «υποστηρίζει τον γηράσκοντα εγκέφαλο με πολλούς τρόπους και γνωρίζουμε ότι ο ύπνος αυξάνει την απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων από τον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης στην απομάκρυνση των πρωτεϊνών που συσσωρεύονται στη νόσο Αλτσχάιμερ».
Κατά την έρευνα εξετάστηκαν 346 συμμετέχοντες, άνω των 60 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν σε δύο μελέτες ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά τις χρονικές περιόδους 1995-1998 και 2001-2003. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για άνοια.