Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
22.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μελάνωμα: Το πρώτο mRNA εμβόλιο που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπισή του

Πρέπει να διαβάσετε

Η λέξη εμβόλιο είναι συνυφασμένη με την πρόληψη. Εμβολιαζόμαστε να προλάβουμε ασθένειες ή επιπλοκές τους, όπως για παράδειγμα γίνεται με τον κορωνοϊό. Ο εμβολιασμός για θεραπευτικό σκοπό δεν συνηθίζεται. Και όμως, υπάρχουν τα λεγόμενα «θεραπευτικά εμβόλια». Η μετα – πανδημική εποχή βρίσκει επιστήμονες και εταιρείες να αξιοποιούν την τεχνογνωσία που προσέφερε η τεχνολογία mRNA από τα εμβόλια της Covid-19 στη… μάχη για τον καρκίνο.

Ένα τέτοιο εμβόλιο είναι αυτό για το μελάνωμα που μελετά η φαρμακευτική εταιρεία MSD σε συνεργασία με τη Moderna – γνωστή από τα mRNA εμβόλια του κορωνοϊού. Το εμβόλιο θα προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία και εφόσον επαληθευτούν τα έως τώρα υποσχόμενα αποτελέσματα αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στη θεραπεία του μελανώματος.

Το ygeiamou.gr συνομίλησε με την γιατρό ογκολόγο της MSD, Jane Healy, στο περιθώριο ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η φαρμακευτική εταιρεία στο Δουβλίνο. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Healy, το εμβόλιο για το μελάνωμα θα λειτουργεί ως εξής: Ο γιατρός θα λαμβάνει με βιοψία υλικό από το σημείο της βλάβης στο δέρμα του ασθενούς και περίπου έξι εβδομάδες μετά θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο που θα αφορά σε εξατομικευμένη θεραπεία του. Η ογκολόγος εξήγησε ότι προς το παρόν το εμβόλιο είναι για ασθενείς σε αρχικά στάδια της νόσου και όχι για μεταστατικό καρκίνο.

Η Dr Jane Healy

Σημειώνεται ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει παγκοσμίως η κλινική μελέτη φάσης 3. Στη φάση 2 συμμετείχαν ασθενείς που είχαν ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση που σχετίζεται με το μελάνωμα. Κάποιοι από αυτούς έλαβαν εννέα δόσεις του εμβολίου κατά του καρκίνου, με την κωδική ονομασία mRNA-4157 (V940), μαζί με το φάρμακο pembrolizumab.

Η φαρμακευτική αγωγή ενώ αναμένεται η «προετοιμασία» διάρκειας έξι εβδομάδων για κάθε ασθενή θεωρείται δεδομένη. Στο μελάνωμα, ο συνδυασμός mRNA-4157 (V940) και pembrolizumab μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης απομακρυσμένων μεταστάσεων ή θανάτου κατά 65%.

Πιο αναλυτικά, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η κλινική μελέτη φάσης 2 (157 ασθενείς) που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO 2023). Όπως φάνηκε, ο συνδυασμός του εμβολίου με pembrolizumab μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης απομακρυσμένων μεταστάσεων ή θανάτου κατά 65%, συγκριτικά με τη μονοθεραπεία με pembrolizumab.

325.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος παγκοσμίως από το 2020

Τα ποσοστά μελανώματος, της πιο σοβαρής μορφής καρκίνου του δέρματος, αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες, με σχεδόν 325.000 νέες περιπτώσεις να έχουν διαγνωστεί παγκοσμίως το 2020. Στις ΗΠΑ, ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου που διαγιγνώσκονται και το μελάνωμα ευθύνεται για τη μεγάλη πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.

Υπολογίζεται ότι το 2023, στις ΗΠΑ, θα διαγνωστούν σχεδόν 100.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος και σχεδόν 8.000 θάνατοι θα αποδοθούν στη νόσο. Οι ασθενείς με μελάνωμα σταδίου ΙΙΙ και IV διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής ή εμφάνισης απομακρυσμένων μεταστάσεων. Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης υπολογίζεται ότι είναι περίπου 60,3% για το στάδιο III και 16,2% για το στάδιο IV.

Η εταιρεία MSD διαθέτει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο σε αντικαρκινικά φάρμακα και εμβόλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Μονάδα Βιοτεχνολογίας της εταιρείας στο Δουβλίνο, είναι σε εξέλιξη περισσότερες από 2200 κλινικές δοκιμές, τη στιγμή που μελετώνται προϊόντα για περισσότερους από 30 τύπους καρκίνου. Το 2022 επενδύθηκαν 13,5 δις δολάρια σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D). Επίσης, για τον οργανισμό R&D εργάζονται 19200 άνθρωποι.

Πηγήygeiamou.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα