Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση»: Δράσεις στα Χανιά για την Ευρωπαϊκή Eβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Πρέπει να διαβάσετε

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ), σε συνεργασία με τους Δήμους – μέλη της, θα συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, η οποία εστιάζει στο τρίπτυχο “Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση” και θα διεξαχθεί από τις 19 έως και τις 27/11/2022. H Ευρωπαϊκή Eβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022 εστιάζει στην επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του αντίκτυπου στο περιβάλλον της παραγωγής και της κατανάλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά και των αποβλήτων τους.

Στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Παρασκευή 18/11/2022, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων, παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ), Μιχάλη Τσουπάκη και Κώστα Πατεράκη, αντίστοιχα, οι δράσεις, που έχουν διοργανωθεί και θα υλοποιηθούν από τη Διαδημοτική Επιχείρηση.

«Φέτος η εβδομάδα μείωσης αποβλήτων είναι αφιερωμένη στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την παραγωγή αποβλήτων. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες των Χανίων, ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα», τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Τσουπάκης, παρατηρώντας ότι η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από τον υπερκαταναλωτισμό.  «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η δράση θα πάει πάρα πολύ καλά, καθώς  ήδη ο κόσμος δείχνει αρκετό ενδιαφέρον», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Επιχείρησης.

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ), Κώστας Πατεράκης, παρουσίασε αναλυτικά τις τέσσερις δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν τις προσεχείς ημέρες και οι οποίες αφορούν:

  • “Εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων”

Από τις 21 έως τις 25/11/2022 θα διεξαχθούν εκπαιδευτικές δράσεις σε σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Οι δράσεις περιλαμβάνουν ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τα απόβλητα, που παράγονται από τη βιομηχανία της μόδας και τη διεξαγωγή θεματικών εργαστηρίων, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση και την αλλαγή χρήσης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

 

 

 

  • “Παραγωγή μαλλιού από πρόβατα, ως βιώσιμου κλωστοϋφαντουργικού προϊόντος”

Σε συνεργασία με σχολεία και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας. όπου υπάρχει τμήμα με αναλυτική περιγραφή των σταδίων παραγωγής του μαλλιού από πρόβατα, καθώς και της διαδικασίας δημιουργίας νήματος από μαλλί προβάτων ως βιώσιμου κλωστοϋφαντουργικού προϊόντος.

  • “Μεταμορφώστε τα παλιά σας ρούχα και χαρίστε τους ζωή”

Σε συνεργασία με μοδίστρες των Χανίων θα διεξαχθούν δωρεάν σεμινάρια μεταποίησης ρούχων με παροχή συμβουλών ραπτικής, με στόχο να ξαναζωντανέψουν τα ρούχα, που απλά πιάνουν χώρο στη ντουλάπα μας. Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 23/11/2022 σε συνεργασία με τη κα Άννα Δρακάκη, Γρηγορίου Ε’ 79. Δηλώσεις συμμετοχής  στο dedisa@dedisa.gr Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

  • “Τα Χανιά καλωσορίζουν τη Βιώσιμη Μόδα”

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα θα κλείσει με ένα event, που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πόλης των Χανίων, με τη βοήθεια της κας Λιάνας Ρεράκη, Συμβούλου Δημόσιας Εικόνας Colour Analyst & Image Specialist, του Δήμου Χανίων και των καταστημάτων της περιοχής. Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην προώθηση αγοράς ρούχων από δεύτερο χέρι. Τα ρούχα, που θα διατεθούν τη συγκεκριμένη μέρα, θα έχουν ένα μικρό αντίτιμο και θα είναι ήδη επιλεγμένα από τις προηγούμενες ημέρες, έτσι ώστε να έχει εξασφαλιστεί η ποιότητα και η καθαριότητα τους. Τα έσοδα από την ανταλλαγή των ρούχων θα διατεθούν στον Σύλλογο “Ορίζοντας”. Στόχος είναι να ενθαρρυνθεί η στροφή προς την ποιότητα, την αντοχή, τη μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης, την επισκευή και την επαναχρησιμοποίηση των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Ο κ. Πατεράκης κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. με την εταιρία Recycom και τους κόκκινους κάδους ανακύκλωσης, που εδώ και μερικά χρόνια βρίσκονται στον Δήμο Χανίων, σε μια προσπάθεια συλλογής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, υποδημάτων, κ.α. Σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον κ. Πατεράκη, συγκεντρώνονται περίπου 40 τόνοι απόβλητα, τα οποία, αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη διαδικασία, θα κατέληγαν στα κοινά απορρίμματα στον χώρο Υγειονομικής Ταφής.

Επισημαίνεται ότι η κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, μετά από τα τρόφιμα, τη στέγαση και την κινητικότητα. Είναι ο τρίτος τομέας υψηλότερης χρήσης των υδάτων της γης και ο πέμπτος στη χρήση πρωτογενών πρώτων υλών και στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η παγκόσμια παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2000 και 2015, ενώ η κατανάλωση ενδυμάτων και υποδημάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 63% έως το 2030.

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα