Μείωση σε κλοπές και διαρρήξεις αλλά αύξηση στις απάτες μέσω διαδικτύου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν στελέχη των Διωκτικών Αρχών.
Οι αριθμοί της πρώτης κατηγορίας των εγκλημάτων παρουσιάζουν μεγάλη μείωση η οποία εξηγείται, καθώς έχουν υπάρξει πολλές προφυλακίσεις των συνήθεις υπόπτων, αλλά και διότι πολλοί από τους λεγόμενους παραδοσιακούς κλέφτες και διαρρήκτες έχουν κάνει στροφή στην … καριέρα τους και αναζητούν θύματα με πιο σύγχρονες μεθόδους. Ένας άλλος λόγος είναι το ότι οι περιπλανώμενοι που αλωνίζουν όλη τη χώρα λόγω καταστάσεων από την πανδημία δεν έχουν κάνει τόσο αισθητή την εμφάνισή τους.
Όπως λένε αστυνομικοί, «τη περίοδο αυτή οι καταγγελίες που γίνονται για κλοπές είναι, όπως παρατηρείται, από περιστασιακούς δράστες. Μιλάμε για κλοπές, κυρίως, αντικειμένων από διάφορα σημεία, όπως ανασφάλιστα σπίτια και οχήματα. Παρατηρείται μεγάλη μείωση όπως φαίνεται από τις καταγγελίες σε διαρρήξεις οικιών που πάντα αποτελούσαν ένα τεράστιο πρόβλημα για το νομό».
Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ τόνισε ότι στο Ηράκλειο οι δράστες που είναι είτε τοξικομανείς, είτε Ρομά, είτε περιπλανώμενοι ανά την Ελλάδα και έχουν απασχολήσει έντονα κατά το παρελθόν, πολλοί από αυτούς βρίσκονται στη φυλακή και αυτό δίνει εξήγηση στη μείωση που υπάρχει σε αυτή την κατηγορία εγκλήματος.
Αντιθέτως, η διαδικτυακή απάτη, όπως φαίνεται και από τις καταγγελίες που γίνονται, αποτελεί τη μόδα της εποχής. Υψηλόβαθμος αξιωματικός δήλωσε χαρακτηριστικά: « Ο κόσμος παρασύρεται και ξεγελιέται πολύ εύκολα. Πιστεύει ότι το προϊόν που θα δει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτά που απεικονίζεται. Θα καταλάβει ότι ξεγελάστηκε όταν θα έχει πληρώσει για κάτι που δεν είχε καμία σχέση με τα όσα διαφημίζονταν».
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, τις προηγούμενες εβδομάδες καθημερινά γίνονταν μία με δύο καταγγελίες ατόμων που εξαπατήθηκαν και πλήρωσαν μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς να πάρουν στα χέρια τους το παραμικρό. «Πολλοί ξεγελάστηκαν από την υπηρεσία τραπεζικών συστημάτων. Οι δράστες ήξεραν ότι απαιτούνται κωδικοί τους οποίους τους έδιναν τηλεφωνικώς τα θύματά τους, νομίζοντας ότι πρόκειται για σοβαρές επιχειρήσεις του διαδικτύου»
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα από τις Διωκτικές Αρχές στην Πελοπόννησο εξιχνιάστηκαν αρκετές υποθέσεις απάτης μέσω Ίντερνετ , κάποιες εκ των οποίων αφορούσαν σε Κρητικούς.
Η απάτη που εμφανίζεται περισσότερο το τελευταίο διάστημα είναι με τις υποτιθέμενες πωλήσεις σύγχρονων κινητών τηλεφώνων σε χαμηλότερες τιμές από τις πραγματικές. «Αυτό είναι κράχτης. Υπάρχουν αρκετοί που κατέβαλαν χρήματα αλλά δεν παρέλαβαν ποτέ το τηλέφωνο που είδαν σε κάποια διαφήμιση στο Ίντερνετ».
Δυστυχώς, η εξιχνίαση αυτού του είδους των εγκλημάτων απαιτεί περισσότερο χρόνο. Απαιτείται ο εντοπισμός της ταυτότητας του δράστη μέσα από τον εντοπισμό του τραπεζικού του λογαριασμού. Μια διαδικασία που προϋποθέτει τη συνεργασία τραπεζικών καταστημάτων.
Να σημειωθεί ότι την περίοδο του lockdown οι αστυνομικοί παρατήρησαν ότι είχαμε πολλές παραγγελίες μέσω διαδικτύου. Σχεδόν στο σύνολό τους οι πολίτες που έκαναν παραγγελίες εξαπατήθηκαν και έχασαν τα χρήματά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις που έγιναν γνωστές στην ΕΛΑΣ η «μαϊμού» διαφήμιση αφορούσε σε υπολογιστή ή σε κινητό σε τιμή πρόκληση. Οι ενδιαφερόμενοι έστειλαν τα χρήματα αλλά δεν έφτασε ποτέ ο υπολογιστής ή το κινητό τηλέφωνο που είχαν δει και ήθελαν να αποκτήσουν.
Πιο πρόσφατη απάτη αυτή που εξιχνιάστηκε χθες από την τοπική ΕΛ.ΑΣ., για την οποία σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε αδρών, Βουλγαρικής υπηκοότητας.
Οι πέντε άνδρες πουλώντας ανύπαρκτα επενδυτικά προγράμματα κατάφεραν να αποσπάσουν από δύο Κρητικούς το ποσό των 64.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου δύο υποθέσεις απάτης, που διαπράχθηκαν σε βάρος ημεδαπών στο Ηράκλειο. Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε αλλοδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται για το αδίκημα της απάτης μέσω υπολογιστή.
Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα καθώς και την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων της ανωτέρω Υπηρεσίας, προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 27.04.2020 έως και 15.05.2020, οι παραπάνω αλλοδαποί παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 64.000 ευρώ, από δύο ημεδαπούς.
Ειδικότερα οι ανωτέρω, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας και παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως εκπροσώπους ή διευθυντικά στελέχη εταιρίας, έπειθαν τους παθόντες να τους καταβάλλουν συγκεκριμένα χρηματικά ποσά για επενδυτικούς σκοπούς, σε τραπεζικό λογαριασμό.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου».