Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
15.9 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μεγάπτερη φάλαινα έκανε ταξίδι 5.000 χλμ με σπασμένη ράχη – «Εντυπωσιακό, αλλά και σπαρακτικό»

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα ταξίδι 5.000 χιλιομέτρων, μέσα στα πανίσχυρα ωκεάνια ρεύματα και σε φρικτό πόνο, κατάφερε να κάνει μια μεγάπτερη φάλαινα, η Μουν (Moon), φτάνοντας απο τα νερά της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά με σπασμένη ράχη.

Ο τιτάνιος αγώνας της να διασχίσει τον Ειρηνικό σε αυτή την κατάσταση, είναι μια επιτακτική υπενθύμιση των κινδύνων της θαλάσσιας κυκλοφορίας στις δυτικές ακτές του Καναδά για τους γίγαντες αυτούς των ωκεανών. 

«Χωρίς τη χρήση της ουράς της, έκανε κυριολεκτικά πρόσθιο για να μεταναστεύσει. Είναι απίστευτο. Αλλά παράλληλα σου ραγίζει την καρδιά» ανέφερε η Τζέινι Ρέι, διευθύνουσα σύμβουλος και επικεφαλής ερευνήτρια της BC Whales, μιας ΜΚΟ που παρακολουθεί και μελετά τα κητώδη των δυτικής ακτής του Καναδά.

Την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές στον ερευνητικό σταθμό του Φιν Άιλαντ, εντόπιζαν τη Μουν όταν εμφανιζόταν στα πλούσια με κριλ νερά της περιοχής. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, η εμφάνισή της με ένα μωρό φαλαινάκι προκάλεσε ενθουσιασμό στους επιστήμονες.

Ωστόσο, φέτος τον Σεπτέμβρη, ένα drone κατέγραψε τη φάλαινα που παρουσίαζε σοβαρό τραυματισμό, με το πίσω μέρος του σώματός της να σχηματίζει ένα αφύσικο S, αποτέλεσμα χτυπήματος από σκάφος.

«Ήταν από αυτές τις στιγμές που λες ‘ω θεέ μου’ όταν μάθαμε πως ήταν η Μουν. Δεν ήταν πως είχε σκολίωση ή συνέβη κάτι ξαφνικά. Είχε χτυπηθεί από κάτι υπερβολικά σκληρό. Δεν έχω δει ποτέ κάτι ανάλογο στην ερευνητική ζωή μου» λέει η Ρέι.

Παρά το σοβαρό τραυματισμό, ωστόσο, την 1η Δεκεμβρίου η Μουν εντοπίστηκε ανοιχτά των ακτών του Μάουι, πάνω από 4.800 χλμ από το σημείο που οι ερευνητές κατέγραψαν τον τραυματισμό της.

Οι μεγάπτερες φάλαινες ξεπερνούν σε μήκος τα 15 μέτρα και σε βάρος τους 40 τόνους, ενώ είναι γνωστές για τα τεράστια μεταναστευτικά ταξίδια τους κάθε χρόνο, όταν μετακινούνται από τα παγωμένα νερά κοντά στην Αλάσκα στα ζεστά νερά του Μεξικού και της Χαβάης για να τραφούν και να αναπαραχθούν.

«Αυτή η μετανάστευση είναι μέρος της κουλτούρας τους, της παράδοσης τους. Η Μουν πιθανότατα γεννήθηκε στη Χαβάη. Και απλώς γυρίζει εκεί κάθε χρόνια γιατί τη δίδαξε η δική της μητέρα να το κάνει. Είναι κάτι που μεταφέρεται από τη μαμά στο μωρό. Αυτό πιθανότατα την ώθησε να ταξιδέψει όλο αυτό το δρόμο παρά τον τραυματισμό της» λέει η ίδια.

Πηγήlifo.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα