Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
18.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρίες κολοσσούς για τα κοιτάσματα της Κρήτης»

Πρέπει να διαβάσετε

Η κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης δίνει τη σκυτάλη σε μία σειρά από εξελίξεις που βάζουν το νησί στον χάρτη της παγκόσμιας πετρελαιοβιομηχανίας.

Δεν είναι μόνο τα θαλάσσια οικόπεδα που παραχωρήθηκαν για περαιτέρω έρευνα και εκμετάλλευση, αλλά και μία σειρά από περιοχές – στόχους που έχουν εντοπιστεί σε Κρήτη και Ιόνιο και δημιουργούν προσδοκίες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων μαμούθ, αντίστοιχων του Ζορ στην Αίγυπτο, του Λεβιάθαν στο Ισραήλ και του Καλυψώ στην Κύπρο.

«Οι στόχοι δεν περιορίζονται στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί αλλά εκτείνονται και στα «οικόπεδα» που είναι διαθέσιμα για παραχώρηση. Τα γεωλογικά στοιχεία των οικοπέδων αυτών, στο κεντρικό Ιόνιο και νότια της Κρήτης παρουσιάζονται τους τελευταίους μήνες στη διεθνή αγορά και έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών πετρελαϊκών εταιριών», δήλωσε στην εκπομπή De Facto της τηλεόρασης Creta ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς.

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 16 δομές – στόχοι όπου υπάρχουν ισχυρά ευρήματα για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τα γεωφορφολογικά χαρακτηριστικά παραπέμπουν στο γιγαντιαίο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου (σε αυτό ανακαλύφθηκαν ποσότητες της τάξης των 850 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου) και στο κοίτασμα «Καλυψώ» που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

O χάρτης με τις νέες περιοχές ερευνών είναι ήδη έτοιμος και με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΔΕΥ, υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ποιες ακριβώς είναι οι περιοχές όπου θέλει να ερευνήσει.

«Υπάρχουν ευρήματα που παραπέμπουν στα μεγάλα κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κύπρου. Αυτά τα δεδομένα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των εταιριών την ίδια ώρα που θα ξεκινήσει νέος κύκλος ερευνών στα «οικόπεδα» που παραχωρήθηκαν νότια της Κρήτης. Θα γίνουν καινούργιες γεωφυσικές έρευνες και νέα επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων. Σε τρία χρόνια θα έχουμε πλήρη εικόνα για τον ορυκτό πλούτο στις συγκεκριμένες περιοχές και σε πέντε χρόνια οι εταιρίες θα έχουν αποφασίσει αν θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ.

Η μεγάλη θαλάσσια έκταση για την οποία η ΕΔΕΥ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον νέο πόλο έλξης των ενεργειακών ομίλων καλύπτει ουσιαστικά τα αδιάθετα «οικόπεδα» από τον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων του Ιουλίου του 2014 η θαλάσσια έκταση χωρίζεται σε τρία μεγάλα τμήματα.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα