Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Μεγάλη προσέλευση κόσμου στο STAVROS BLUE MOON

Πρέπει να διαβάσετε

Εκατοντάδες άτομα παρακολούθησαν τη δράση STAVROS BLUE MOON, η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού ( S.E.A) την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο αρχαίο λατομείο στον Σταυρό Ακρωτηρίου Χανίων. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω του ισχυρού ανέμου, η σημαντική αυτή δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία της περιοχής -η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά- είχε μεγάλη προσέλευση κατοίκων των Χανίων αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης.  Η δράση  ξεκίνησε με  προβολές πάνω στους βράχους του αρχαίου λατομείου με αναμνήσεις κατοίκων της περιοχής, με εικόνες από τη φύση και την ιστορία του Σταυρού και με μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Την επιμέλεια των προβολών είχε η εταιρία παραγωγής Yasemi Films με τη συμμετοχή του Χανιώτη σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Στη συνέχεια στο μαγευτικό χώρο του αρχαίου λατομείου, κάτω από το φως του φεγγαριού και με φόντο το επιβλητικό βουνό του Σταυρού, παρουσιάστηκε η βραβευμένη θεατρική παράσταση Lemon σε μία παράσταση αλληλεγγύης για τον αγώνα κατοίκων και επισκεπτών για την προστασία του Σταυρού. Με τις εκπληκτικές ερμηνείες των ηθοποιών Μελαχρινού Βελέντζα και Γιώργου Δρίβα ξεδιπλώθηκε στην άμμο και στα βράχια η απίστευτη ιστορία του πιανίστα 1900, ο οποίος δεν κατέβηκε ποτέ από το καράβι στο οποίο γεννήθηκε. Ήταν μία βαθιά ανθρώπινη ιστορία που έθεσε υπαρξιακά ερωτήματα και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους θεατές. Μετά την ολοκλήρωση της παράστασης ο ταλαντούχος Ελληνοβρετανός πιανίστας και κάτοικος Σταυρού Μάξιμος-Μιχαήλ Γεωργογιαννάκης-Ogbunigwe ερμήνευσε στο πιάνο του Lemon με μία ακαταμάχητη δεξιοτεχνία γνωστά κλασικά και σύγχρονα έργα. Ξεκίνησε με το μαγευτικό The Piano του Michael Nyman και έκλεισε με το ατμοσφαιρικό Clair de Lune του Claude Debussy.  Ακολούθησε μία μοναδική μουσική εμπειρία με τη συμμετοχή της διεθνούς φήμης βιολίστριας Μαρίας Μανουσάκη και των γνωστών καλλιτεχνών Κυριάκου Σταυριανουδάκη, Στρατή Σκαράκη και Δημήτρη Κολλίντζα. Οι μουσικοί υπό των ήχων των κυμάτων της θάλασσας, τη βουή του ανέμου και με φόντο εικόνες που προβάλλονταν στα βράχια από το μαγευτικό βυθό του Σταυρού με τις θαλάσσιες χελώνες να κολυμπούν αμέριμνα στα γαλάζια νερά του,  χάρισαν στους παρευρισκόμενους ένα ονειρεμένο μουσικό ταξίδι.

Όλοι οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς, ενώ επιχειρήσεις του Σταυρού και της ευρύτερης περιοχής του Ακρωτηρίου στήριξαν την προσπάθεια είτε με δωρεές είτε με την κάλυψη της διαμονής και διατροφής των καλλιτεχνών. Η  Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης ANEK LINES ήταν χορηγός για τα εισιτήρια μεταφοράς της ομάδας του Lemon. Ευχαριστούμε όλους θερμά για την στήριξη. Κατά τη διάρκεια της δράσης πραγματοποιήθηκε κλήρωση ηλεκτρικού ποδηλάτου αλλά και συλλογή δωρεών για τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023. Ο αγώνας για την προστασία της περιοχής του Σταυρού συνεχίζεται και μας αφορά όλους.

Πληροφορίες για τον αγώνα των κατοίκων και επισκεπτών για την προστασία του Σταυρού

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει κάτοικοι αναφορικά με την κατασκευή του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων Α44  στην Παχιά Άμμο λίγα μέτρα από την είσοδο του μονοπατιού που οδηγεί στο αρχαίο λατομείο και το απολιθωμένο δάσος ριζόλιθων και λίγα μέτρα από την προστατευόμενη παραλία λουομένων της Παχιάς Άμμου. Οι εργασίες  γίνονται σε ακίνητο της αδιαμφισβήτητης  κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει παραχωρηθεί στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων  (ΔΕΥΑΧ) η χρήση για την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. Η έκταση στην οποία κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο λυμάτων αποτυπώνεται εκτός των δημοτικών οδών της περιοχής  (έχει γίνει αγωγή κατά της ΔΕΥΑΧ ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χανίων).

Λίγα μόλις μέτρα από το σημείο στο οποίο κατασκευάζεται το αντλιοστάσιο γεννά κάθε χρόνο τα αυγά του, το προστατευόμενο είδος θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Στην Παχιά Άμμο βρίσκονται επίσης κάποιες από τις τελευταίες εναπομείνασες αμμοθίνες του βόρειου τομέα της Κρήτης  που φιλοξενούν σημαντικά φυτά όπως τα υπό εξαφάνιση κρινάκια της θάλασσας (Pancratium maritimum). Στο βυθό της Παχιάς Άμμου βρίσκονται λιβάδια Ποσειδωνίας που αποτελούν οικότοπο υψηλής προτεραιότητας διατήρησης και έναν από τους βασικούς τροφοδότες οξυγόνου στη γη. Η Παχιά Άμμος βρίσκεται επίσης εντός του εναέριου διαδρόμου για αποδημητικά πουλιά.  Για την κατασκευή του αντλιοστασίου ανεπεξέργαστων λυμάτων στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και δεν έχει γίνει διαβούλευση με τους κατοίκους. Στο αντλιοστάσιο θα υπάρχει αγωγός υπερχείλισης που θα καταλήγει στη θάλασσα διοχετεύοντας ανεπεξέργαστα λύματα σε προστατευόμενα ύδατα κολύμβησης. Ο αγωγός υπερχείλισης του αντλιοστασίου, καθώς και ο κεντρικός αγωγός  που συνδέεται μ’ αυτό όπως και φρεάτια κατασκευάζονται εντός του αιγιαλού. Στην περιοχή του Σταυρού θα κατασκευαστούν άλλα δύο αντλιοστάσια στα οποία επίσης θα υπάρχει αγωγός υπερχείλισης που θα καταλήγει στη θάλασσα. Ο Σταυρός βρίσκεται σε ένα από τα βορειότερα σημεία της Κρήτης και ως γνωστόν στην βόρεια Κρήτη υπάρχει έντονη διάβρωση των ακτών. Η ανησυχία για το μέλλον του Σταυρού είναι ιδιαίτερη έντονη κυρίως λόγω των πληροφοριών για την πρόθεση κατασκευής μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.  Ενάντια στην κατασκευή του αντλιοστασίου λυμάτων στο συγκεκριμένο σημείο στην Παχιά Άμμο έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 72.000 υπογραφές. Την αμέριστη στήριξη στον αγώνα κατοίκων και επισκεπτών για την προστασία της Παχιάς Άμμου έχουν δηλώσει έως τώρα 32 οργανώσεις και περιβαλλοντικές και φιλοζωικές ομάδες από όλη την Ελλάδα. Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, κατά την διάρκεια της θητείας του οποίου επικυρώθηκε η μελέτη του έργου στο συγκεκριμένο σημείο, έχει επισημάνει ότι είναι ένα έργο το οποίο «δεν σέβεται καθόλου το περιβάλλον».  Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού (S.E.A) επισημαίνει ότι είναι  εφικτή η παράταση και ο επανασχεδιασμός της χωροθέτησης του έργου. Η χρηματοδότηση δεν θα χαθεί αφενός επειδή το έργο χρηματοδοτείται εν μέρει με δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αφετέρου επειδή μπορεί να γίνει επίκληση σοβαρών περιβαλλοντικών ζητημάτων που δεν είχαν εντοπιστεί στις προηγούμενες μελέτες, καθώς τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής δεν είχαν αποτυπωθεί και μελετηθεί με εξέταση εναλλακτικών λύσεων ως όφειλαν. Oι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προστατεύσουν την οικολογικά ευαίσθητη αυτή περιοχή και να αναζητήσουν άμεσα μία βιώσιμη θέση για την κατασκευή του σημαντικού αυτού έργου βάση μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα