Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τον κλάδο της κρουαζιέρας στο Ηράκλειο.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Γιάννης Βαρδαβάς σημείωσε πως μέχρι σήμερα τα μηνύματα είναι πολύ καλά. «Οι προσεγγίσεις όλων των κρουαζιερόπλοιων έχουν πραγματοποιηθεί και μπορώ να πω ότι η πληρότητα είναι ικανοποιητική. Έχει έρθει αρκετός κόσμος, πιστεύουμε να συνεχίσουμε έτσι και περιμένουμε όχι σε αυτούς αλλά μεγαλύτερους ρυθμούς προσεγγίσεις. Έχουμε μέχρι τέλος του χρόνου 250 περίπου προσεγγίσεις περίπου πλοίων, αν πραγματοποιηθούν και δεν υπάρξουν ακυρώσεις, θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά για την κρουαζιέρα στο Ηράκλειο».
Πρόσθεσε δε, πως αυτό θα δώσει μια ιδιαίτερη τόνωση στην αγορά του Ηρακλείου που έχει ανάγκη, μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
Μάλιστα, ήδη έχει υπάρξει μέρα που έχουν «δέσει» στο λιμάνι του Ηρακλείου τρία κρουαζιερόπλοια ενώ υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν μέχρι 5. «Έχουμε οργανωθεί, έχουμε μελετήσει το θέμα, τα παιδιά στο Τμήμα Κρουαζιέρας δουλεύουν πολύ καλά, μένουμε πολύ ικανοποιημένοι μέχρι τώρα».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαβά, γίνεται προσπάθεια για μια πράσινη ψηφιακή καινοτόμο και συνεργατική μετάβαση στο λιμάνι του Ηρακλείου. «Προσπαθούμε να έχουμε ένα λιμάνι πράσινο, φιλικό προς το περιβάλλον. Εξαιτίας του ότι μεθαύριο είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι συγκυριακό ότι συνέπεσε η εκδήλωση που κάνουμε, πράγματι έχουν γίνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το electric port με απλά λόγια, τι είναι; Θα έχετε παρατηρήσει όλα αυτά τα κρουαζιερόπλοια, είτε φορτηγά πλοία που έρχονται ή τα ακτοπλοϊκά, όση ώρα είναι στο λιμάνι, η καπνοδόχος τους να βγάζει καπνό, που σημαίνει ότι μηχανές δουλεύουν όση ώρα ή και μέρες βρίσκονται εκεί. Αυτό για το περιβάλλον είναι πολύ επιβαρυντικό, αυτό προσπαθούμε να δούμε, μπαίνοντας σιγά – σιγά σε ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό, να μπορέσουμε να ηλεκτροδοτήσουμε τα κρουαζιερόπλοια ή τα ακτοπλοϊκά πλοία, με ηλεκτρικό ρεύμα. Μπαίνοντας στο λιμάνι να σβήνουν οι μηχανές και να μην υπάρχει αυτή η ρύπανση».
Ο κ. Βαρδαβάς, εξήγησε πως ήδη αυτή η δράση γίνεται σε μερικά λιμάνια ενώ ο ΟΛΗ σε συνεργασία με 13 ακόμη χώρες προσπαθεί να επιτύχει σε αυτό το πρόγραμμα, με την ελπίδα «ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι ο χρόνος που μας περιορίζει διότι το λιμάνι θα παραχωρηθεί σε επενδυτή και είμαστε σε αυτή τη φάση διεργασίας, είμαστε ικανοποιημένοι με την μέχρι τώρα πορεία και πιστεύω ότι θα πάει καλά».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό έργο Psamides, λέγοντας πως αποσκοπεί στο «έξυπνο» λιμάνι. «Οι υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε εκσυγχρονίζονται, ήδη έχουμε τοποθετήσει πίραλ και αισθητήρες στο Ενετικό Λιμάνι ώστε να καταγράφονται αυτόματα οι κενές θέσεις ελλιμενισμού που υπάρχουν. Αν κάποιος θέλει να έρθει από απόσταση, μπορεί να δει που είναι η κενή θέση, πόσο κοστίζει, να πληρώσει από απόσταση ενώ έχει ήδη τελειώσει και ένα κομμάτι του προγράμματος και έχει ήδη πραγματοποιηθεί και λειτουργεί στο Ενετικό Λιμάνι».
Κλείνοντας, ο κ. Βαρδαβάς αναφέρθηκε στη δράση καθαρισμού του βυθού του Ενετικού Λιμένα, λέγοντας πως το λιμάνι είναι πάντα ευαισθητοποιημένο για το περιβάλλον και κάθε χρόνο διοργανώνεται η εν λόγω δράση. «Αυτό, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Ηρακλείου είναι μια άλλη προσπάθεια, ευχαριστούμε πολύ τους εθελοντές ιδιώτες που πραγματικά μας εκπλήσσει η προθυμία τους να συμμετάσχουν, γιατί οι δύτες που θα ελέγξουν τα πράγματα να δουν πως είναι ο βυθός, όσοι κάνουν την εργασία να μαζέψουν τα υλικά, έχει μια διαδικασία αρκετά επίπονη. Η προθυμία που έχουμε από τον κόσμο, μας βοηθάει και πιστεύω ότι όπως πέρσι έτσι και φέτος θα πάει καλά ο καθαρισμός. Αλλά πρέπει να πω και στους συμπολίτες μας, να είναι πολύ προσεκτικοί».