Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Με την Μ. Γκάγκα συναντήθηκαν μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

Πρέπει να διαβάσετε

Συνάντηση πραγματοποιήσαν μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας την Παρασκευή 24 Ιούνη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Παραδώσαμε στην αν. Υπουργό υπόμνημα του σωματείου, στο οποίο γινόταν αναφορά στην ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, στις εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις, στο μεγάλο αριθμό συμβασιούχων, στις συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης της δουλειάς, στις χιλιάδες χρωστούμενες ημέρες αδειών και ρεπό, στις πολύμηνες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία.

Περιγράψαμε συνοπτικά στην αν. Υπουργό την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, τη συσσωρευμένη κόπωση του προσωπικού μετά από δύο χρόνια πανδημίας και την παρατεταμένη ανασφάλεια των επικουρικών, των εργαζομένων ΣΟΧ σε καθαριότητα και σίτιση και των υπόλοιπων συμβασιούχων. Αναφέραμε τα προβλήματα από τις συνεχιζόμενες συγχωνεύσεις κλινικών (π.χ. Παιδιατρικής-Παιδοχειρουργικής) και από τις συνεχείς μετακινήσεις εργαζομένων μεταξύ τμημάτων και δομών. Επισημάναμε την ανάγκη διασφάλισης του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος υγείας, η αξία του οποίου αποδείχθηκε πιο έκδηλα κατά την πανδημία, όταν υποχρεώθηκε να σηκώσει όλο το βάρος των σοβαρών COVID (και non-COVID) περιστατικών, ενώ ο ιδιωτικός τομέας βγήκε αλώβητος και κερδισμένος. Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην υποστελέχωση των δημόσιων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών παιδοψυχιατρικής περίθαλψης του νομού και όλης της Κρήτης.

Θέσαμε τα αιτήματά τους για μόνιμες προσλήψεις, για να μην φύγει κανένας συμβασιούχος και να επιστρέψουν στη δουλειά οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή, για ένταξη στα ΒΑΕ. Ζητήσαμε τροποποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου, με αύξηση των οργανικών θέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στην ανάπτυξη του νοσοκομείου τα τελευταία χρόνια και στις σύγχρονες ανάγκες.

Η αν. Υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείας. Θεωρώντας ως απαράβατο δεδομένο ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι, κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν ότι οι προσλήψεις θα είναι προσαρμοσμένες στα αυστηρά όρια των πετσοκομμένων προϋπολογισμών. Άλλωστε, η αν. Υπουργός θεωρεί ότι το πρόβλημα βρίσκεται κυρίως στην ανισοκατανομή και όχι στον ανεπαρκή αριθμό των υγειονομικών. Ενδεικτικό είναι ότι οι θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, που θα προκηρυχθούν σύντομα (σύμφωνα με την αν. Υπουργό), είναι λιγότερες σε σχέση με τις κενές και σε σχέση με τους υπηρετούντες επικουρικούς ΔΕ και ΤΕ νοσηλευτές. Συγκεκριμένα, ενώ κενές είναι 220 θέσεις νοσηλευτών στο ΠΑΓΝΗ (μεταξύ των οποίων 20 κενά ΠΕ, 96 ΤΕ, 104 κενά ΔΕ), προβλέπεται να προκηρυχθούν 115 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών (85 ΤΕ, 10 ΔΕ). Ακόμη κι αν κάποιοι από τους υπηρετούντες επικουρικούς νοσηλευτές (96 ΤΕ, 49 ΔΕ) καταφέρουν να πάρουν μόνιμη θέση στην επικείμενη προκήρυξη, αρκετοί δεν θα είναι στους «επιτυχόντες». Εξάλλου, η αν. Υπουργός παραδέχθηκε ότι ένα μέρος μόνο του επικουρικού προσωπικού θα παραμείνει στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Στα πλαίσια της προσπάθειας εξοικονόμησης δαπανών, η αν. Υπουργός προανήγγειλε ακόμη μια φορά τη διασύνδεση «περιφερειακών» με «κεντρικά» νοσοκομεία (π.χ. ΠΑΓΝΗ) με μετακινήσεις του υπάρχοντος ελλιπούς εξαντλημένου προσωπικού, με επακόλουθο την υποβάθμιση ουσιαστικά των περιφερειακών νοσοκομείων (π.χ. του Λασιθίου), αφού κοστίζουν πολύ και απασχολούν δυσανάλογα πολύ προσωπικό σε σχέση με τον αριθμό των νοσηλειών τους! Υπεραμύνθηκε μάλιστα της χρήσης του κριτηρίου της κάλυψης των κλινών ως μέτρο αποδοτικότητας των νοσοκομείων, απαντώντας σε σχόλιο του προέδρου του σωματείου ότι τα νοσοκομεία δεν είναι ξενοδοχεία για να κρίνονται με βάση την πληρότητα.

Παράλληλα, η αν. Υπουργός υποστήριξε την επέκταση των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας και τις συμβάσεις των νοσοκομείων με εργολάβους, με το επιχείρημα ότι κοστίζουν λιγότερο σε σχέση με τη μισθοδοσία μόνιμων εργαζομένων! Μάλιστα, προασπίστηκε την υποτυπώδη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όταν είναι γνωστό ότι προστατεύθηκε από τη νοσηλεία σοβαρών περιστατικών, ενώ παράλληλα στηρίχθηκε η κερδοφορία του (λόγω μείωσης της τακτικής λειτουργίας ΚΥ και νοσοκομείων και αυξημένης αποζημίωσης για διάθεση λίγων ιδιωτικών κλινών στο ΕΣΥ).

Το σωματείο μας τόνισε την άμεση ανάγκη πλήρους στελέχωσης του νοσοκομείου με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλύπτονται καθολικά οι ανάγκες περίθαλψης και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Δηλώσαμε την αντίθεσή μας στην ανασφάλεια των ελαστικών σχέσεων εργασίας, στηρίζοντας το αίτημά μας για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Εκφράσαμε την εναντίωσή μας στα σχέδια επέκτασης της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας και τη διεκδίκηση για ένα ισχυρό δημόσιο δωρεάν σύγχρονο σύστημα υγείας με αυξημένη αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα