Με την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, συναντήθηκε την Πέμπτη το αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, έπειτα από αίτημα του.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση:
«Κατά την σύσκεψη εκφράστηκαν από πλευράς σωματείου η εύλογη ανησυχία και η αγανάκτηση των εργαζομένων για το γεγονός ότι ο πολύτιμος χρόνος που κερδήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα χάρη στην αυτοθυσία, την πειθαρχημένη και υπεύθυνη στάση του λαού μας δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και να στελεχωθούν τα νοσοκομεία με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε με καλύτερους όρους να αντιμετωπίσουμε την έξαρση της νόσου και το πολύ πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Συγκεκριμένα στη συνάντηση τέθηκαν τα εξής θέματα:
• Από την αρχή της πανδημίας έχουμε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Οι ελλείψεις αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και τώρα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αλλά και η προσέλευση ασθενών, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του τμήματος Προμηθειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευομένων. Λόγω των ελλείψεων τα ΜΑΠ δίνονται με το σταγονόμετρο, π.χ. συχνά δίνεται μία μάσκα ανά 8ωρο ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάθε 2 μέρες. Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των γαντιών, με κάποια από αυτά να είναι ακόμα και ακατάλληλα για το νοσοκομείο. Έτσι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε κάποια τμήματα εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους γι’ αυτά τα υλικά.
• Σοβαρός κίνδυνος δημιουργείται επίσης από τον αναπόφευκτο συνωστισμό ασθενών όταν είναι γνωστό ότι λόγω έλλειψης δομών και επαρκούς αριθμού κλινών, σε διάφορες κλινικές ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζα που απέχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς δυσκολεύονται ή και αδυνατούν να τηρήσουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής λόγω της κατάστασης τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος για την υγεία τη δική τους, των εργαζομένων αλλά και των υπόλοιπων ασθενών του νοσοκομείου.
• Απαράδεκτο είναι κατά τη γνώμη μας ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας και το γεγονός ότι μόνο στο 1ο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου έχουν νοσήσει περισσότεροι από 30 υγειονομικοί πανελλαδικά, δεν γίνεται προληπτικός περιοδικός μοριακός έλεγχος για SARS-CoV-2 των εργαζομένων στο νοσοκομείο με επαγγελματική έκθεση. Ενδεικτικό είναι ότι παρόλη την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας (7/8) για έλεγχο όλων των υγειονομικών που επιστρέφουν από άδεια, αυτή δεν εφαρμόζεται καθολικά αφού 3 μέρες αργότερα οι διοικήσεις κάποιων ΥΠΕ (μεταξύ των οποίων και της 7ης) με έγγραφά τους προς τις δημόσιες μονάδες υγείας διευκρίνισαν ότι το τεστ θα γίνεται μόνο σε όσους υπάρχει -βάσει ερωτηματολογίου- μεγαλύτερη πιθανότητα έκθεσης κατά την απουσία τους, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.
• Στο ΠΑΓΝΗ, ενώ είναι νοσοκομείο αναφοράς, εν τούτοις δεν πραγματοποιούνται μοριακά τεστ στο ιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, έλλειψης κατάλληλου χώρου με αποτέλεσμα τα δείγματα μεταφέρονται στο ιολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου (ή στο ΕΚΕΑ) με το οικονομικό κόστος της πραγματοποίησης και της μεταφοράς να επιβαρύνει το ίδιο το νοσοκομείο.
• Το ΔΣ του σωματείου επισήμανε για άλλη μια φορά στη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ το μείζον πρόβλημα με τους συμβασιούχους του νοσοκομείου. Αντί να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των περισσοτέρων από 550 κενών θέσεων προσωπικού, το ΠΑΓΝΗ ενισχύθηκε με 200 περίπου επικουρικούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αποτέλεσμα σήμερα να υπηρετούν περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απ’ αυτούς περισσότεροι από 200 κινδυνεύουν να απολυθούν στα τέλη του έτους και στις αρχές του επόμενου, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου.
• Εκφράστηκε επίσης η διαφωνία μας στο προσωρινό «μπάλωμα» κενών των νοσοκομείων με μετακινήσεις γιατρών από κέντρα υγείας ή από άλλα νοσοκομεία του νησιού, αντί αυτά τα κενά να καλυφθούν με μόνιμες προσλήψεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η πρόσφατη απόφαση της ΥΠΕ για πραγματοποίηση εφημεριών στο νοσοκομείο Ρεθύμνου από αναισθησιολόγους του ΠΑΓΝΗ (που απέχει 80 χιλιόμετρα) και από γενικό γιατρό του Κ.Υ Κισσάμου Χανίων (που απέχει 95 χλμ). Τέτοιες αποφάσεις εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία ασθενών και γιατρών, αφού η εργασιακή εξουθένωση μπορεί να οδηγήσει σε ιατρικά λάθη.
Η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ από την πλευρά της προσπάθησε να δικαιολογήσει τις ελλείψεις, περιγράφοντας την κατάσταση που παρέλαβε και τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει από τα πεπερασμένα κονδύλια.
Στο αίτημα για ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των συμβασιούχων, η απάντησή της ήταν ότι το Σεπτέμβρη θα υπάρξει πιθανόν ανακοίνωση από το υπουργείο υγειας για παράταση των συμβάσεων για ορισμένους μήνες.
Αναφορικά με τις ελλείψεις ΜΑΠ, η διοίκηση ισχυρίστηκε ότι δεν έχει ευθύνη για αυτές, αφού φροντίζει για την έγκαιρη παραγγελία και την προμήθεια επαρκών μασκών και γαντιών.
Σχετικά με τη μη διενέργεια τεστ στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, η θέση της ήταν ότι δεν της έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Τέλος, όσον αφορά τις μετακινήσεις γιατρών, η διοίκηση αποδίδει την ευθύνη για αυτές στην έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους των νέων γιατρών για τις θέσεις που προκηρύσσονται, αποκρύπτοντας ότι οι τραγικές συνθήκες υποστελέχωσης και εντατικοποίησης είναι αυτές που αποθαρρύνουν τους γιατρούς να διεκδικήσουν κάποιες από τις μόνιμες θέσεις που προκηρύσσονται σε επαρχιακά νοσοκομεία.
Είναι σαφές ότι η στάση της διοίκησης της ΥΠΕ είναι εναρμονισμένη με την πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας, που αφήνει τα δημόσια νοσοκομεία αθωράκιστα όχι μόνο απέναντι στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας αλλά και απέναντι στις συνήθεις ανάγκες. Η διοίκηση έχει ευθύνη που συνεχίζει να μπαλώνει προσωρινά μέρος των κενών με ανακύκλωση των συμβασιούχων και με μετακινήσεις προσωπικού, αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καλεί όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να διεκδικήσουν συλλογικά:
➢ να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και αναγγελία ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος
➢ να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος όλων των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς/προσυμπτωματικούς νοσούντες.
➢ να εξασφαλισθεί επάρκεια σε κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
➢ να διενεργείται η μοριακή εξέταση για SARS-COV-2 σε εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ με τις απαραίτητες λειτουργικές τεχνικές προϋποθέσεις και με ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού.
➢ να ενισχυθούν άμεσα το ΠΑΓΝΗ και τα Κέντρα Υγείας του νομού μας με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».